Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promjene

Vlastiti CMS sustav za Večernjakov portal

Redizajnirani Vecernji
Foto: Vecernji.hr
18.10.2013.
u 11:51

Na projektu se radi već deset mjeseci, a portal uz novi dizajn donosi brojne nove funkcionalnosti

Projekt koji je trajao deset mjeseci napokon je na svom kraju – surferi hrvatskim internetskim prostorom uskoro će ugledati potpuno novi Vecernji.hr. Na njemu su radili projekt-menadžer Ivan Jozić i glavni urednik portala Dario Markas te cijeli Styrijin tim Razvoja, a dizajn i frontend potpisuje Trikoder. Spojili su, tvrde, tradiciju brenda Večernji list, novine kojima čitatelji najviše vjeruju i najmoderniju tehnologiju na webu. Cilj je redizajna približiti novi Večernji i mlađim čitateljima.

Večernji list bit će prvi informativni portal u Hrvatskoj u responsive tehnologiji, što znači da smo pionirski iskoračili prema sustavima i formatima u oglašavanju, prezentaciji sadržaja, UX-u na svim platformama pod egidom "jednako je važno".
– Teško je sve sažeti u nekoliko rečenica pa je možda najlakše reći – novi Večernji potpuno je nov proizvod; s backend strane kao i s frontenda – rekao je Jozić.

Styrijin odjel Razvoja već neko vrijeme radi na vlastitu CMS sustavu. Veliko znanje i iskustvo u specifičnim zahtjevima news portala pretvorili su Styria CMS u modalni CMS kojem je osnova News, ali se prilagođava svim Styrijinim online projektima. Doživljaj korisnika pri konzumiranju sadržaja ubrzano se mijenja kako se mijenjaju tehnologije na kojima se sadržaj prati. Osim responsivea, gdje se pokušava maksimizirati korisničko iskustvo za svakoga i na svakom uređaju, može se govoriti i o novostima na klasičnom, "desktop" pregledu.

– Tu je novi Večernji doživio sadržajne, ali još i više prezentacijske promjene. Galerije i videomaterijali su istaknuti, članke možemo geolocirati, prezentacija sadržaja je modularna i prilagodljiva tipu sadržaja... Novi Vecernji.hr trebao bi biti, a nadamo se da će to prepoznati i naši čitatelji, idealan medij za informiranje u svakom trenutku i na svakom uređaju – poručuje Ivan Jozić.

Glavni urednik portala Dario Markas kaže da su na samom početku projekta sjeli i realno pogledali današnji portal te ustanovili da je nepregledan, staromodnog dizajna i bez niza mogućnosti koje imaju neke hrvatske stranice i posebice neki svjetski informativni portali.

– Uvjeren sam da smo na kraju uspjeli kreirati portal s nekim mogućnostima i sadržajima kojih se ne bi posramio nijedan online medij na svijetu. Ukratko, kao glavni urednik ne želim čuti "ovo vam je super, ali idem na konkurentski portal jer on ima ovo". Želimo čitateljima omogućiti da na jednom portalu nađu baš sve što ih zanima, a da to bude pregledno i vrlo jednostavno za korištenje.

Pored čitanja vijesti, volite li nagradne igre, sportski ste fanatik, želite biti informirani o svemu što se danas događa u vašem gradu, zanima vas gdje novu haljinu možete naći na popustu? Večernji list donosit će vam sve to i još puno više – kaže Markas.

Govoreći o sadržaju, Markas ističe:

– Vodili smo se dvjema postavkama. Prvo, da su čitatelji najvažniji kreator sadržaja i da im internet svakog dana daje sve veću moć. Drugo, da se stvara puno više multimedijalnog sadržaja te moramo pratiti taj trend i postati posve multimedijalni portal. Novi će portal ekipi portala Večernjeg lista omogućavati da sadržaj prezentira na čitav niz atraktivnih načina. Primjerice, imat će nekoliko varijanti članaka pa će jedan biti za pisanje raznih top-ljestvica, drugi za dva suprotstavljena mišljenja, treći za praćenje događaja u tijeku, četvrti za recenzije...

Čitateljima smo ponudili veću moć u kreiranju sadržaja, a to će im najbolje omogućiti VL Inicijativa.

– VL Inicijativa jedinstven je koncept kroz koji će naši čitatelji davati rješenja za probleme od društvenog značaja, istodobno putem komentara, unošenja fotografija i videa te putem društvenih mreža. Čitatelji će moći više komentirati. Primjerice, svi njihovi komentari bit će dio foruma u kojem ćemo objediniti sadržaj, pa i onaj s naših potportala. A usto će moći i sami postavljati teme i tražiti odgovore – objašnjava Markas. Što se tiče sadržaja koji kreiraju čitatelji, Vecernji.hr ide i korak dalje s novom naprednom stranicom.

– Čitatelji će komentarima, fotografijama, videom te angažmanom na društvenim mrežama moći sudjelovati u rješavanju nekog velikog problema. Oni će biti ti koji će davati rješenja, a mi ćemo učiniti da se to prikaže na atraktivan, ali svima razumljiv način te da sve dođe do onih koji u Hrvatskoj donose odluke – objašnjava Markas.

Predstavljanje novog portala Večernjeg lista očekuje se za koji tjedan, a dotad ćete moći čitati i o ostalim novitetima iz projektnog tima.

>>Novi Vecernji.hr – tradicija u spoju s najmodernijom tehnologijom

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije