Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kako pomoći

Pronašli ste izgubljeno dijete? Evo što učiniti!

dječja igra, dijete
Foto: Jens Kalaene/DPA/PIXSELL
13.11.2013.
u 22:51

Ukoliko uočite dijete koje nema odraslu osobu uza se i doima se uzrujano, ono se možda izgubilo. Ovdje su neke važne činjenice kojima možete pomoći djetetu koje se odvojilo od roditelja ili skrbnika.

1. Koristite svoj instinkt. Ako vidite dijete koje se čini da će zaplakati i nema odraslu osobu uza sebe, pitajte ga je li se izgubio. Imajte na umu da je dijete možda naučeno da ne razgovara sa strancima pa možda nećete dobiti odgovor na svoje pitanje. Ostanite u blizini djeteta dok ne pronađete njegovog roditelja ili skrbnika i dok dijete potvrdi da je ta osoba zaista njegov roditelj ili skrbnik.

 

2. Pronađite način kako pomoći djetetu. Čak i ako se čini da već netko pomaže izgubljenom djetetu, vi možete pozvati policiju ili pronaći odraslu osobu koja može pozvati čuvara, zaposlenika trgovine ili drugu osobu koja može pomoći pronaći djetetove roditelje ili skrbnike. (Ukoliko ostavljate izgubljeno dijete sa drugom odraslom osobom kako bi sami potražili pomoć, pobrinite se da to dijete ostavljate sa ženskom osobom, najbolje majkom s djetetom).

 

3. Pokušajte dobiti osnovne informacije. Pitajte dijete zna li puno ime i prezime svojih roditelja ili skrbnika, odnosno zna li broj telefona/mobitela jednog od svojih roditelja ili skrbnika. Dijete je možda naučeno da ne daje takve informacije strancima, te u tom slučaju recite djetetu da ono samo može nazvati roditelje sa vašeg mobilnog uređaja. Potaknite dijete da se sjeti gdje je zadnji puta vidjelo svoje roditelje ili skrbnike, te ga upitajte da vam opiše što su imali na sebi u to vrijeme.

 

4. Ostanite gdje jeste. Nemojte odvesti dijete na neku drugu lokaciju kako bi dobili pomoć ili tražili njegove roditelje/skrbnike jer djetetovi roditelji vrlo vjerojatno traže svoje dijete i ne stoje na jednom mjestu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije