Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
postupak

Proglašavanje nestale osobe umrlom

policija
Foto: Goran Kovačić/VLM
19.11.2013.
u 15:23

Traganje policije za nestalom osobom vremenski nije određeno. Mjere traganja trajat će sve dok postoji i najmanji trag.

Traganje policije za nestalom osobom vremenski nije određeno. Mjere traganja trajat će sve dok postoji i najmanji trag.

Mjere traganja za nestalom osobom mogu se obustaviti samo onda kad je nestala osoba pronađena živa ili mrtva, odnosno kad je nedvojbeno utvrđeno gdje se nalazi.

Ukoliko je osoba nestala već dugi niz godina te mjere traganja nisu dale rezultate, sukladno Zakonu o proglašenju nestalih osoba umrlim i o dokazivanju smrti (NN 10/1974), proglašenje nestale osobe umrlom može predložiti svaka osoba koja za to ima pravni interes i Državni odvjetnik.

Uvjete za proglašenje nestale osobe umrlom utvrđuje sud u izvanparničnom postupku.

Sud će proglasiti nestalu osobu umrlom ako:
 
- o njezinom životu u posljednjih pet godina od postavljanja zahtjeva sudu nije bilo nikakvih vijesti, a od njezinog rođenja je proteklo 60 godina,
- o njezinom životu nije bilo nikakvih vijesti posljednjih pet godina, a postoji vjerojatnost da više nije živa, nestala je u brodolomu, zrakoplovnoj ili drugoj prometnoj nesreći, požaru, poplavi, lavini, potresu ili u kakvoj drugoj neposrednoj opasnosti, a o njezinom životu nije bilo nikakvih vijesti šest mjeseci od dana prestanka opasnosti, nestala je tijekom rata, u vezi s ratnim događajima, a o njezinom životu nije bilo nikakvih vijesti godinu dana od dana prestanka neprijateljstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije