Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u saboru predstava od 25 minuta

Sve je očarala Sandra Perković, Miro Bulj nosio sinjsku kapu, a Stipe Petrina grlio kolegice

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/24
03.12.2015.
u 20:17

Robert Podolnjak iz Mosta odbio je nominaciju za mjesto predsjednika Hrvatskog sabora, pa s obzirom na to da drugog kandidata nije bilo, Sabor nije konstituiran

Prvi pokušaj konstituiranja Hrvatskog sabora nije uspio, a sjednica, koja je trajala samo 23 minute i 25 sekundi, prekinuta je dok se ne formira većina koja bi mogla izabrati novog predsjednika Sabora.

Jedini kandidat za predsjednika bio je zastupnik Mosta Robert Podolnjak kojeg je kandidirala koalicija Hrvatska raste, no on je tu kandidaturu odbio jer nije znao hoće li za njega glasovati i Domoljubna koalicija, odnosno jer je postao svjestan da ne bi bio imenovan konsenzusom lijeve i desne strane sabornice, što je bio uvjet Mosta.

Klubovi promijenili planove

– Meni je velika čast što sam izabrani zastupnik. Ali načela moraju biti važnija od pogleda prema fotelji predsjednika Sabora. Mi tražimo zajedništvo i ova sjednica pokazuje da nam to nedostaje – rekao je Podolnjak nakon sjednice. Unatoč najavama da bi SDP ipak mogao kandidirati dosadašnjeg predsjednika Sabora Josipa Leku, a HDZ dosadašnjeg potpredsjednika Željka Reinera, to se nije ostvarilo. Obje stranke imale su prije početka sjednice klubove zastupnika na kojima su u posljednji trenutak donijeli konačne odluke kako će postupiti na sjednici. HDZ je odlučio da ipak neće kandidirati Reinera, ali i da neće podržati Podolnjaka, a SDP da ipak ne ide s Lekom, nego s Podolnjakom. Da je ipak postojala dilema kako će postupiti, dokazuje i njihov prijedlog za kandidiranje Roberta Podolnjaka, na kojem se potpisalo 55 zastupnika koalicije Hrvatske raste, a jedini potpis koji nije među njima jest upravo onaj Josipa Leke, koji je u jednom od prethodno razmatranih planova trebao biti njihov kandidat.

Ono što je bilo jasno iz razgovora sa zastupnicima nakon sjednice jest da nitko ne zna ni kada će se cijela priča sa sastavljanjem Vlade završiti ni kako. Svaka od dvije velike koalicije nada se da će se Most u konačnici priključiti jednom od njih, dok zastupnici Mosta vjeruju da su pregovorima dokazali da i SDP i HDZ žele jednake reforme, zbog čega nema razloga da ne sjede zajedno u reformskoj vladi. Iako su ranije svi tvrdili da će se pregovori o sastavljanju vlade i konstituiranju Sabora brzo završiti, danas su odmahujući rukom jednoglasno ustvrdili da cijeloj priči očito nema kraja. Samo sat vremena prije početka sjednice izabrani saborski zastupnici polako su se skupljali u Saboru, većina uzbuđena i optimistična da bi se Sabor mogao konstituirati, ali ipak s dozom neizvjesnosti.

Novi zastupnici lutali su saborskim hodnicima nazivajući ih labirintom te tražili upute kako da dođu do sabornice, a malo tko od njih bio je spreman unaprijed otkrivati koga bi bio spreman podržati. Inače rječiti HDZ-ovi i SDP-ovi zastupnici tajnovito su izbjegavali davati bilo kakve izjave, jednako kao i nova skupina zastupnika iz Mosta. Dio izabranih zastupnika odlučio je prepoznatljivim detaljima narodnih nošnji iz svojih krajeva zahvaliti biračima na osvojenim glasovima pa je tako mostovac Miro Bulj došao sa sinjskom kapom. – Donio sam je u čast naroda Sinja i Cetinske krajine koji me izabrao – objasnio je Bulj te dodao kako bi bilo lijepo da je ponekad nosi i premijer Zoran Milanović s obzirom na svoje sinjske korijene. Tradicionalna dalmatinska odijela obukli su i Goran Dodig iz Domoljubne koalicije te nezavisni zastupnik koji je u Sabor došao na listi Mosta – Stipe Petrina. HDSSB-ovci su svoje šokačke reklje ili špenzle u ovom mandatu zamijenili slavonskim šalom, a počasni predsjednik te stranke Branimir Glavaš bio je posebno sretan zbog povratka u saborske klupe nakon niza godina.

Sjednica bez himne

Mladi HDZ-ovac Josip Bilaver na sjednicu je pak došao na štakama, a stradao je, objasnio je, na košarci. Uzbuđenje je vladalo i među članicama Zbora HRT-a koje su u svečanim haljinama čekale svoj nastup u sabornici, no nisu ga dočekale jer su himnu trebale otpjevati nakon konstituiranja Sabora, koje se nije dogodilo.

Uz saborske zastupnike na sjednicu su bili pozvani i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, bivši predsjednici države, predstavnici sudbene vlasti, Oružanih snaga, vjerskih i akademskih zajednica, predstavnici udruga iz Domovinskog rata...     

>>SDP sa svim partnerima dolazi na sastanak s Mostom i Domoljubnom koalicijom!

>>HDZ odgovorio Mostu: Moramo se konzultirati s koalicijskim partnerima

>>Most pozvao SDP i HDZ na sastanak: Ako se odazove samo jedna strana, samo s njom nastavljamo pregovore o Vladi!

Komentara 23

BA
barbaizamerike
21:05 03.12.2015.

prica se da milanovic ima strah da pogleda psihijatra Petrov a u oci I da trenira gledanje pred ogledalom

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
21:02 03.12.2015.

pa što je tu čudno... prokleta partija je navikla raditi sve manje i manje... zadnje sjednice vlade trajale su između 7 i 12 minuta!!!!.... da ja toliko radim, dobio bih otkaz u roku odmah!

BA
barbaizamerike
21:02 03.12.2015.

Psihijatar Petrov ih samo pregledo ovo je samo igra I priprema za nove izbore jer ih je zadnjih dana samo ispito kako disu jer nije on blesav da pirekne ono sto je kod javnog biljeznika pitpiso jer ako bi iso sad sa nekim u koaliciju ustavni sud bi mogo ponistiti izbore zato ce 100% biti novi izbori

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije