Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lista srama

Poreznici sutra ponovno pečate hotel Libra u Senju

hotel libra
Nel Pavletić/PIXSELL
29.08.2013.
u 13:42

Porezni dug, tvrdi vlasnik, ne smiju podmiriti jer su u predstečajnom postupku pa bi državi dali prednost pred ostalim vjerovnicima

Hotel Libra na senjskoj Rivi sutra će ponovno, barem su tako poreznici najavili vlasniku tvrtki Mališa, biti zatvoren. Operacija pečaćenja svih ulaza u objekt trebala bi početi u 9 sati, no budući da je vlasnik odbio primiti obavijest o zatvaranju smatrajući da je postupak nezakonit, a o tome je obavijestio i ministarstva turizma i financija, neizvjesno je kakav će biti razvoj slučaja. Hotel je popunjen do 15. rujna i zatvaranjem bi, upozorava, nastala nenadoknadiva materijalna i nematerijalna šteta.

Porezni dug od 885 tisuća kuna, koji je razlog za izricanje mjere zatvaranja hotela, tvrde u Mališi, ne smiju podmiriti jer je pokrenut prethodni stečajni postupak i nikakva plaćanja vjerovnicima nisu dopuštena bez odobrenja Trgovačkog suda i privremenog stečajnog upravitelja koji takvo dopuštenje pak ne može dati jer bi prekršio Stečajni zakon.

Porezna uprava samo je jedan od vjerovnika i ne može pri naplati biti u boljem položaju od drugih. Objašnjavajući ovu pravnu zavrzlamu, riječki stečajni upravitelj Zdravko Čupković napominje da je, koliko mu je poznat slučaj, tvrtka u blokadi, ali je nastavljana djelatnost pa u tom slučaju sav zarađeni novac sjeda na račun s kojeg se podmiruju obveze, ali po redoslijedu kojim su vjerovnici blokirali račun i tražili naplatu svojih potraživanja.

– Vjerovnike se ne smije preskakati jer u stečajnom postupku prekorednu naplatu stečajni upravitelj pobija – objasnio je Čupković. Odvjetnik Velimir Došen, opunomoćenik tvrtke Mališa, podsjeća na prvo zatvaranje hotela početkom kolovoza i njegovo otvaranje nekoliko sati nakon pečaćenja zbog “novonastalih okolnosti”, kad su gosti koji su na brzinu spakirali kovčege već bili daleko od Senja.

Napominje da poreznici nikad nisu objasnili što je potaknulo potpun obrat. Može se pretpostaviti da je to bila velika medijska pozornost i intervencija “s vrha”.

>> \'Nedužni gosti ispaštali su zbog nesavjesnih vlasnika hotela Libra\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije