Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Papa Ivan Pavao II. bit će proglašen blaženikom u listopadu 2010.

papa
Reuters
17.11.2009.
u 10:41

Kardinali i biskupi Kongregacije za kauzu svetaca prihvatili su razloge zbog kojih bi se Ivana Pavla II. trebalo proglasiti blaženikom, pa je sada otvoren put proglašenju.

RIM – Karol Wojtyla bit će proglašen blaženikom u listopadu 2010. godine, pet godina nakon smrti (2. travnja 2004.) i 32 godine nakon što je, u listopadu 1978. godine, izabran za papu.

Naime, kardinali i biskupi Kongregacije za kauzu svetaca prihvatili su razloge zbog kojih bi se Ivana Pavla II. trebalo proglasiti blaženikom, pa je sada otvoren put prema tome činu. Članovi Kongregacije za kauzu svetaca sastali su se u ponedjeljak ujutro kako bi otvorili raspravu o prikupljenim dokumentima za beatifikaciju (Positio) i nakon duge rasprave iznijeli su pozitivni zaključak. Rezultat glasovanja na toj Kongregaciji, kao mišljenje teologa, koji su se već izrazili pozitivno glede beatifikacije Karola Wojtyle, bit će predočen papi Benediktu XVI. koji će donijeti konačni sud, odnosno izjasnit će se o herojskim vrlinama svoga prethodnika.

Nakon što papinski dekret o herojskim vrlinama bude obznanjen, proces će se zaključiti tako što će se čudotvorno ozdravljenje francuske časne sestre Marie Simon-Pierre od Parkinsonove bolesti pripisati Karolu Wojtyli. Marie Simon-Pierre molila se Ivanu Pavlu II. za ozdravljenje od bolesti od koje je i on bolovao, te je čudom ozdravila. Liječnička komisija Kongregacije za pitanje svetaca treba potvrditi nadnaravnost u ozdravljenju časne sestre, zatim se ponovno moraju sastati teolozi i na kraju kardinali kako bi to čudo potvrdili. Na kraju, ponovno papa Benedikt XVI. treba objaviti dokument o beatifikaciji Karola Wojtyle.

Za sve to ima premalo vremena, do travnja 2010., kada se predviđalo ili priželjkivalo da bi na svečanosti na Trgu svetog Petra mogao biti beatificiran "sveti" Ivan Pavao II., odnosno na petu godišnjicu njegove smrti. Stoga će se najvjerojatnije svečanost beatifikacije Karola Wojtyle održati u nedjelju 17. listopada 2010., odnosno dan kasnije od datuma, 16. listopada, kada su 1978. tada mladoga krakovskog nadbiskupa kardinali na konklavi uzdignuli na Petrovu stolicu. U listopadu će se u Vatikanu održavati i biskupska sinoda za Srednji istok, pa će velika prisutnost kardinala i biskupa u Rimu biti još jedan razlog da se tada održi beatifikacija.

 

Komentara 56

OB
-obrisani-
17:12 18.11.2009.

Sokao: o ovim zrtvam govori predsjednik Društva za ugrožene narode, Tilman Zülch... Tresnjevka!\" kad kazem da ga ucvrsti to znaci da taj brat nastavi da trazi put spasa a taj put je jako dug, to je proces... kad covijek primimi vjeru on napravi mali iskorak, zaokret.. ono sto je najbitno, da on na tome i ustraje i da trazi znanje.. To ti je isto kad covijek ne zna vrijednost vode pa se okupa jednom i kaze ,,eto ja se okupao\" ne to nije dovoljno on mora stalni da se kupa (to jest da trazi znanje)...jer dusa je izlozena prasini bas kao sto je tijelo izlozeno mirisu, znoju i dusa je izlozena materijalniom negativnim efektima poput pohlepe, pozude, strasti i raznih zivotinjskih nagona..zato nas je za razliku od zivotinje Allah pocastio razumom da vrednujemo stvari, da raspoznajmo dobro od zla to jest da ukazujemo na dobro a odvracamo od zla...a preko Bozijih poslanika i Bozijih knjiga nama je dostavljena ta uputu ..zato je od izuzetne vaznosti da se vjera primjenjuje ispravno , da nebi lutali.. a lutate li ? pogledajte samo od istoka, zapada sjevera juga na prvi pogled vam se cini da vam je sve jasno a kad zarovite malo dublje vidjece te hiljadu nezavisnih crkava (metodisti, veslijaneri, presbiterijanci, baptisti koji nemaju veze sa nebaptistima, protestanti koji ne priznaju katolike jer se mole Majci mariji i obozavaju svece itd, itd) i sve se one razlikuju u nauci i interpretaciji Biblije..Ako je ono sto oni vjeruju i uce istina, onda nebi trebalo biti potrebe za razlicitim vjerskim zajednicama..Zar ne ! zato mnogi koji primjenjuju vjeru imaju nesporazum sa vjerom a ona se odrazava na pogresnu primjeru vjere... Zar stvarno mislite da Gospodaru Svjetova treba da neko drugi moli za vas, da treba posrednik izmedzu tebe i njega...ne, vjernik treba da se konektuje licno i da moli svog Gospodara ... Zato bi citirao jedan ajet iz Ku`ranu (kako vi kazete da vas malo trujem) koji kaze: ,,Opominji, jer opomena zaisa koristi razumnim\"

OB
-obrisani-
11:27 17.11.2009.

kad je netko blazen jel to onda znaci blago njemu?

Avatar trunchbull
trunchbull
14:19 17.11.2009.

Legendo, laka ti zemlja! Bio si vizionar i mirotvorac kakvoga više u svijetu nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije