Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lokalni izbori

Ovo su podaci nakon sto posto obrađenih biračkih mjesta!

naslovna-grad
Pixsell
19.05.2013.
u 19:00

Aktualni gradonačelnik Željko Kerum vjerojatno je najveći gubitnik izbora, prema neslužbenim rezultatima nije se izborio za drugi krug.

Prema neslužbenim rezultatima DIP-a, nakon obrađenih sto posto biračkih mjesta, Zagrepčani su najviše glasova dali Milanu Bandiću, Osječani Krešimiru Bubalu, a u Rijeci je najviše glasova dobio aktualni gradonačelnik Vojko Obersnel. Aktualni gradonačelnik Splita Željko Kerum nije izborio drugi krug.

ZAGREB – Kandidat za gradonačelnika Milan Bandić (nezavisni) osvojio je 47,30 posto glasova, Rajko Ostojić (SDP) 22,71 posto, Vladimir Ferdelji (nezavisni) 17,33 posto, a Margareta Mađerić (HDZ) osvojila je 5,41 posto, što znači da Bandić i Ostojić idu u drugi krug. Rezultati za Zagrebačku skupštinu jesu: SDP- HNS - HSU - ZS - Zeleni zajedno 25,24 posto, lista Milana Bandića 24,36 posto, a HDZ 14,72 posto. 

– Mi smo pobijedili. Ova pobjeda prvo znači odgovornost. Loptu na zemlju. Majka mi je na samrti, u Mostaru. Dogodilo se, ali mislim da će biti dobro. Sve vas pozdravljam. Ja sad idem za Mostar. Hvala vam svima. Hvala najprije Zagrepčanka i Zagrepčanima – prva je Bandićeva reakcija. OVDJE OPŠIRNIJE

–  Očito je Zagreb podijeljen između onih koji smatraju da se dobro vodi i onih koji smatraju da je to stihijski. I ne zaboravite treću skupinu, one koji su, nažalost, otišli kući. Izbori su praznici, ali i radni dan demokracije kada šaljete poruku o tome kakav grad želite. Počinjemo s nula-nula, idemo u drugi krug – prva je izjava Rajka Ostojića. OVDJE OPŠIRNIJE

>> Baš kao što je i obećao – Bandić jutros na trčanju

>> Lokalni izbori: Tko je pobijedio u kojoj županiji

SPLIT – Kandidat za gradonačelnika Željko Kerum (HGS) osvojio je 18,51 posto glasova, Ivan Baldasar (SDP) 29,24, Vjekoslav Ivanišević (HDZ) 21,72, Marijana Puljak 9,62 posto, prema čemu aktualni splitski gradonačelnik gubi Split. U Gradskom vijeću grada Splita SDP s partnerima ima 23,44 i vodi, a HDZ s koalicijskim partnerima 21,22.

– Ipsos puls je klošarska agencija, a Bago je varalica. Želim mu da bude konobar, kao što i jest – reagirao je u izjavi za Novu TV aktualni gradonačelnik Splita Željko Kerum. OVDJE OPŠIRNIJE

– Ja sam vjerovao da ću pobijediti u prvom krugu. Odradili smo dobru kampanju. Išli smo ljudski, za razliku od protukandidata koji su blatili. Volja naroda je takva i treba ići dalje – rekao je za Željko Kerum. OVDJE OPŠIRNIJE

>> Nakon što ga je Kerum izvrijeđao – 'konobar Bago' postao hit

OSIJEK –  Nakon obrađenih svih 110 biračkih mjesta, rezultati jesu: Krešimir Bubalo (HDSSB) 36,18 posto, slijede Ivan Vrkić (nezavisni) sa 27,87 posto i Dražen Vidović (HDZ) sa 12,26 posto. Koalicija HDSSB – ZELENI HR vodi sa 30,72 posto glasova.

– Očekivali smo ovakav rezultat, ne plašim se drugog kruga jer sam i prošli put pobijedio u drugom krugu. Potrošili smo četiri godine na saniranje gubitaka, slijede četiri godine razvoja – rekao je za Večernji Krešimir Bubalo, dodavši da očekuje još veću podršku 2. lipnja. OVDJE OPŠIRNIJE

RIJEKA – Nakon obrađenih sto posto biračkih mjesta, aktualni gradonačelnik Vojko Obersnel osvojio je 48,06 posto, Hrvoje Burić 16,09 te Predrag Šustar 14,70 posto. Za riječko Gradsko vijeće najviše glasova dobila je koalicija SDP - HNS - HSU - IDS - ARS - SDA HRVATSKE.

– Ovo se podudara s rezultatima ozbiljnijih anketa. S obzirom na to da je riječ o izlaznim anketama, morat ću pričekati konačne rezultate da bismo znali je li to prvi ili drugi krug. Bez obzira na sve, zahvalio bih svim Riječanima koji su mi dali svoje povjerenje – prva je izjava V. Obersnela. OVDJE OPŠIRNIJE

ISTRA – U istarskoj bitki za župana IDS-ov Valter Flego osvaja 47,25 posto glasova, a Damir Kajin (SDP) 36,24 posto.

– Manja izlaznost pogoduje onima koji koriste stranačku mašineriju, ali se nadam da ću u drugom krugu postići bolje rezultate i da će biti veća izlaznost birača – kazao je Kajin. OVDJE OPŠIRNIJE

ZADAR – Božidar Kalmeta, kandidat HDZ-ove koalicijske liste, osvojio je 48,43 posto, a drugi kandidat Ivo Bilić (SDP) 31,98 posto. 

VUKOVAR – Gradonačelnički kandidat Željko Sabo (SDP) ima 42,51 posto glasova, a Ivan Penava (HDZ) 40,33 posto. Za županijsku skupštinu vodi HDZ sa svojim partnerima.

DUBROVNIK – U drugi krug izbora za gradonačelnika idu Andro Vlahušić (HNS-HSS-SHUS) I Teo Andrić (HDZ-HSP AS-HSLS). Vlahušić ima 31,76 posto potpore birača, Andrić 25,92 posto.

VIROVITICA – Ivica Kirin (HDZ) dobio je 50,90 posto glasova u utrci za gradonačelnika Virovitice.

KUTINA – Andrija Rudić, kandidat koalicije SDP, HNS, DSU, HDRS, novi je gradonačelnik Kutine. Dobio je 51,5 posto glasova. Prvi put je SDP-ovac na čelu ovog moslavačkog grada.

ŠIBENIK – Gradonačelnički kandidat Željko Burić (HDZ) 42,07, a Ante Županović (SDP) 36,79 posto.

VARAŽDIN – Gradonačelnički kandidat Goran Habuš (HNS) osvojio je 37,74 posto, Marijan Cingula (kandidat grupe birača) 28,83 posto.

ČAKOVEC – Kandidat Stjepan Kovač (SDP) osvojio je 52,55 posto.

SISAK – Kandidat za gradonačelnika Dinko Pintarić (HDZ) 40,08 posto, Kristina Ikić Baniček (SDP) 36,91 posto.

SLAVONSKI BROD – Mirko Duspara (nezavisni) 40,12 posto, Dragan Jelić (HDZ) 31,19 posto

POŽEGA – Kandidat Zdravko Ronko (SDP) osvojio je 43,33 posto, Vedran Neferović (HDZ) 35,15 posto

KARLOVAC – Kandidat Damir Jelić (HDZ) osvojio je 48,95 posto, Josip Benčić (SDP) 35,22 posto.

GOSPIĆ – Kandidat za župana Milan Kolić osvojio je 52,34 posto. Gospić čeka drugi krug izbora za gradonačelnika.

>>Bandić: Mama mi je na samrti, idem za Mostar

>>Prvi rezultati: Kajin izborio drugi krug, Flego još nema 50 posto!

>>Jandroković: Veliki dio desnih birača dao je glas Bandiću

Na lokalnim izborima bira se 20 župana, gradonačelnik Zagreba, grada koji ima i status županije te još 555 gradonačelnika i općinskih načelnika, kao i njihovi zamjenici. Lokalni čelnici biraju se izravno, a županom, gradonačelnikom, odnosno općinskim načelnikom postaje kandidat koji dobije više od 50 posto glasova birača koji će glasovati. Ako ni jedan kandidat ne dobije potrebnu većinu glasova, za 14 dana održat će se drugi krug izbora u koji ulaze dva kandidata koja su u prvom krugu osvojila najviše glasova.

Sve o lokalnim izborima čitajte u našem specijalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije