Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oštetili proračun

Osim Bunića privedeni i Čehok, Horvat i Vitez

čehok (1)
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/13
17.01.2013.
u 10:45

Iz pojašnjenja lako se iščitava da su si Čehok, Horvat i Vitez novcem Varaždinaca, rješavali - stambena pitanja!

USKOK je danas u Varaždinu poveo akciju širokih razmjera. Istražitelji su priveli bivšega gradonačelnika Ivana Čehoka, njegova zamjenika Zlatka Horvata, suvlasnika i predsjednika uprave građevinske tvrtke Zagorje-Tehnobeton Miroslava Bunića te Stanka Viteza, bivšega varaždinskog pročelnika za prostorno uređenje.

Donesen je nalog o provođenju istrage protiv njih te protiv dvaju trgovačkih društava, zbog “osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti”, priopćio je USKOK. Iz pojašnjenja lako se iščitava da su si Čehok, Horvat i Vitez novcem Varaždinaca, rješavali - stambena pitanja!

Od ožujka 2013. pa sve do lipnja 2011. godine (kad je Čehok prvi put priveden zbog poslova Grada s Davorom Pataftom) pogodovali su društvima kojima je Bunić suvlasnik i predsjednik uprave. I to na Bunićevo traženje, sumnjaju istražitelji. USKOK nije objavio imena društava, no gotovo zasigurno riječje o Zagorje-Tehnobetonu i o Holdingu Zagorje u čijem je ono stopostotnom vlasništvu.

- Pogodovali su društvima u dobivanju i realizaciji poslova s Gradom te u podmirenju obveza društava prema Gradu s osnova komunalnih doprinosa, čime je prouzročena šteta Gradu od najmanje 6,41 milijuna kuna, a društvima pribavljena nepripadna korist od 6,15 milijuna kuna - sumnja se.

Zauzvrat, Bunić je Čehoku i Horvatu, na njihovo traženje, platio dio cijene za kupljene stanove. Čehoku 100.000 kuna, a za stan na ime Horvatova sina 103.000 kuna.

No to nije sve! Istražitelji navode još jedno pogodovanje Čehoka i Horvata kod plaćanja komunalnog doprinosa jednog od dva društva. Ne navodi se “iznos pogodovanja”, ali se navodi da je Horvat od odgovornih osoba toga društva dobio ukupan iznos cijene stana na njegovo ime. Riječje o čak 281 tisuća kuna. Čehoku pak su platili 43 tisuća kuna vrijedne radove na privatnom objektu, a sumnja se i da je tražio da njemu i Horvatu opreme stanove.

Brk je omastio i Stanko Vitez i to s najvećom svotom.

- Od kolovoza 2005. do travnja 2009. godine od odgovornih osoba jednog društva, kao protuuslugu za izdavanje građevinskih i lokacijskih dozvola preko reda ili u određenim rokovima, zatražio je da njemu i članovima obitelji prilikom kupnje stanova od tog društva odobre kupnju po cijeni znatno nižoj od tržišne - objavio je USKOK.

Vitez je od njih kupio čak tri stana, “pribavivši tako nepripadnu materijalnu korist u iznosu od najmanje 67.6 tisuća eura.

Inače, prva sumnja medija i javnosti, prije večernjeg priopćenja Uskoka, bila je u moguće nepravilnosti pri gradnji varaždinske Arene po modelu javno-privatnog partnerstva. Naime, kako doznajemo, u zadnjih nekoliko dana varaždinska policija prema USKOK-ovu nalogu obavila je obavijesne razgovore s ljudima povezanima s tim projektom.

– Ispitivali su me o okolnostima pod kojima je sklopljen ugovor o privatno-javnom partnerstvu. Više od toga ne smijem reći – kazala nam je jučer jedna od osoba ispitanih u policiji.

Komentara 66

VA
varazdinac
11:36 17.01.2013.

E sad je dosta...kada će početi hvatati dalmatinsku, ličku, slavonsku, istarsku i ostalu gamad?! Pa nisu samo u Varaždinu lopovi...ima ih za izvoz po cijeloj lijepoj našoj.

ME
mellifera196666
12:25 17.01.2013.

Kaj,konačno je dolijal,kaj smo se mi u Varaždinu takvih nagledali i njihovog bahačenja,Čehok,Ptiček,Patafta,Brumen,Bunić... ima ih još sam nesmem napisati,nadam se da budu i ostali uskoro privedeni.

FI
fing
11:12 17.01.2013.

Lijepo je da USKOK nešto radi, ali tužna je istina da će većina ovakvih ostati nekažnjenja i neistražena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije