Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje Mladiću

Mladićev "bezbednjak" potvrdio da su vojnici ubijali muslimane

Ratko Mladić, suđenje, Haag (1)
Screenshot
19.06.2013.
u 21:20

Petar Salapura potvrdio je da su pripadnici 10. diverzantskog odreda, neposredno podređenog Mladiću, u srpnju 1995. sudjelovali u ubijanju muslimanskih zarobljenika iz Srebrenici

U današnjem nastavku suđenja Ratku Mladiću u Haagu, bivši šef Obavještajne uprave Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Petar Salapura potvrdio je da su pripadnici 10. diverzantskog odreda, neposredno podređenog Mladiću, u srpnju 1995. sudjelovali u ubijanju muslimanskih zarobljenika iz Srebrenici, javljaju mediji u Srbiji.

U ranijim svjedočenjima, Salapura je pred Haaškim sudom tvrdio kako je za sudjelovanje pripadnika 10. diverzantskog odreda u tim masovnim ubojstvima u okolici Zvornika doznao tek u veljači 1996. kada je bio uhićen Dražen Erdemović, koji je priznao da je strijeljao zarobljenike na vojnoj farmi Branjevo, 14. srpnja 1995.

Salapura se na početku današnjeg svjedočenja ispravio i izjavio kako je za te zločine čuo krajem prosinca 1995. ili siječnja 1996. Prema pisanoj izjavi, uvedenoj u dokaze, Salapura je time bio \"užasnut\" i \"nije mogao shvatiti\" razmjere zločina obzirom na broj ubijenih ljudi. On je uvjeren kako pripadnici tog Odreda \"nisu dragovoljno\" sudjelovalili u ubojstvima zarobljenika. Salapura je potvrdio i da je od ministra unutrašnjih poslova Dragana Kijca tražio da pripadnicima Odreda, poslije, izda lažne osobne iskaznice. Posvjedočio je kako je u samoj Srebrenici bio 13. srpnja 1995. i sreo se s Mladićem, a istog dana, u Novoj Kasabi je vidio muslimanske zarobljenike, koje su čuvali vojni policajci Mladićeve vojske, a u Potočarima je bio očevidac ukrcavanja srebreničkih muslimana u autobuse kojim ih je VRS odvodila.

Prema optužnici i ranijim presudama Suda, Mladićeve snage su iz Potočara gdje su desetine tisuća muslimana potražile sigurnost u blizini baze UNPROFOR-a, žene, djecu i starce prebacile na muslimanski teritorij, a muškarce prvo u Bratunac, a potom na više lokacija u okolici Zvonika, gdje su pobijeni.

>>Mladićevi vojnici znali da će srebrenički muslimani biti ubijeni

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije