Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11 žrtava

Masovni pokop 11 mještana Sotina ubijenih 1991. godine

Pokop posmrtnih ostataka hrvatskih braniteljau Sotinu (1)
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/7
14.10.2013.
u 16:30

Njihova tijela ekshumirana su poslije godina bezuspješne potrage i tek nakon što je jedna od osumnjičenih osoba za taj ratni zločin, koja se tada nalazila u zatvoru u Srbiji, došla na mjesto zločina i pokazala gdje treba kopati.

Posmrtni ostaci 11 žrtava ubijenih krajem 1991 godine, a koji su ekshumirani u travnju ove godine, danas su pokopani na groblju u Sotinu, nedaleko od Vukovara. Njihova tijela su ekshumirana poslije godina bezuspješne potrage i tek nakon što je jedna od osumnjičenih osoba za taj ratni zločin, koja se tada nalazila u zatvoru u Srbiji, došla na mjesto zločina i pokazala gdje treba kopati. Ubrzo je pronađena primarna grobnica, a odmah zatim i sekundarna koja se nalazila u krugu nekadašnje klaonice, a gdje su posmrtni ostaci ubijenih mještana Sotina bili pomiješani sa životinjskim ostacima.

– Danas, gotovo 22 godine od toga zločina, pomiješani su nam osjećaji. S jedne strane smo ipak zadovoljni jer je dio nas konačno riješio pitanje svojih najmilijih. Sigurno je da nećemo odustati od dalje potrage jer u Sotinu tragamo za još 18 mještana, rekao je Igor Matijašević koji je jučer pokopao oca Ivicu. Podsjetio je i da za zločine u Sotinu još nitko nije osuđen kao i da još uvijek ni sumještani srpske nacionalnosti ne žele otkriti što sve znaju o događanjima tijekom 91 godine. Slično razmišlja i Dragica Urukalović čiji su otac i sestra među ubijenima Sotinjanima.

– Malo mi je lakše jer sada postoji mjesto kamo im mogu otići i zapaliti svijeću. S druge strane, bol je i dalje jaka. Zadovoljni smo jer je i sav naš trud konačno dao rezultata. Kada se govori o suživotu ja za njega, barem za sada, nisam spremna. Još je puno ljudi koji se traže i o kojima se ništa ne zna, rekla je Urukalović koja je 1991 godine bila zarobljena i potom natjerana na prisilni rad. O ovome zločinu govori i to da su među ubijenima dva bračna para, otac i njegova 25-godišnja kći, kao i da je najstariji među njima imao 72 godine. U Sotinu, uz sve počasti i molitvu koju je predvodio nadbiskup Đuro Hranić, pokopani su Ivica Matijašević, Mirjana Raguž, Miroslav Raguž, Marko Raguž, Slavica Cicvarić, Marko Kušić, Magdalena Kušić, Andrija Rajs. Marko Filipović, Kata Filipović i Krešimir Đukić.

Svi oni su izvedeni iz svojih domova 27. prosinca 1991 godine i potom pobijeni. Pred Mirnu reintegraciju zločin se pokušao i skriti tako da su tijela prebačena na drugu lokaciju. – Sigurno je da nećemo odustati sve dok ne pronađemo i zadnjeg nestalog. U Hrvatskoj se na popisu nestalih nalazi 1689 osoba, rekao je ministar branitelja Predrag Matić prilikom pokopa. Njegove je prve riječi prekinuo primitivni ispad kada je jedna osoba zviždukom pokušala izraziti svoje negodovanje s radom ministra. Ubrzo je utišan od ostalih građana koji su se okupili na groblju u Sotinu.

>> 'Bio sam za stolom s ubojicom svoga oca. Htio sam istinu'

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije