Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napokon

Konačno zeleno svjetlo! Füle: Za EK su pregovori s RH završeni

eu, zastava, pregovori
Foto: Pixsell
1/7
Autor
Stojan de Prato
10.06.2011.
u 10:55

Barroso: Ovo je povijesni dan za Hrvatsku! Hrvatska će biti članica EU od 1. srpnja 2013.

"Posebice mi je drago objaviti da je Europska komisija dovršila svoje pregovore s Hrvatskom. To znači da je, što se EK tiče, posao završen, Sad je na državama članicama da konačno procijene pregovore i odluče mogu li se pregovori službeno zaključiti, te potpisati Pristupni ugovor". Objavio je to u petak u podne europski povjerenik za proširenje Štefan Füle, dodavši da su u EK "uvjereni da će se to i dogoditi jer pregovori su bili dubinski i sadržajni", a "Hrvatska je morala ispuniti jasne kriterije da otvori i zatvoriti svako od 35 poglavlja, koja posve pokrivaju sva područja što su pod mjerodavnošću Europske Unije".

>>EK nastavlja monitoring nad RH sve do 1. srpnja 2013.

>>Vandoren: Građane treba informirati prije referenduma

- Od Hrvatske se nije zahtijevalo samo da usvoji nove zakone i propise, nego također da ih primijeni i dokaže da je to sposobna učiniti. Ukratko, Hrvatska je morala dokazati da je poduzela nepovratan smjer djelovanja a mi ćemo do trenutka njezina ulaska u EU pažljivo motriti i izvještavati kako provodi preuzete obveze - naglasio je Füle.

>>Barroso iz Moskve nazvao J. Kosor u London da bi joj čestitao

>>Nakon zelenog svjetla iz EU - srušile se web stranice Vlade RH

Tijekom zamalo šest godina dugih pregovora Hrvatska se, kaže Füle, uvelike izmijenila: "preobrazila se u zemlju zrele demokracije utemeljene na vladavini prava i djelujućemu tržišnome gospodarstvu, a hrvatsko je društvo ojačalo i postalo dinamičnijim".

- Ne mogu reći da je do toga došlo samo zbog pregovora s EU, ali oni su poslužili kao katalizator za preobrazbe, te su ubrzali taj postupak. Tim se postignućima Vlada, Saborom sve ustanove i svi građani Hrvatske moraju ponositi i svima im čestitam na teškome poslu koji su obavili. Pripreme za članstvo su svakako naporne, dovođenje kuće u red uvijek je bolnom ali vrijedi truda - napomenuo je Füle, dodavši da će Hrvatska "uskoro moći ubrati plodove toga rada: hrvatsko tržište posve će se uključiti u tržište EU pa će hrvatski proizvodi imati dostup do pola milijarde kupaca; hrvatski građani moći će se postaviti slobodno bilo gdje na ozemlju EU; hrvatski poljoprivrednici imat će korist od znatnih fondova za pomoć razvitku sela; nova pravila tržišnoga natjecanja osigurat će jednakopravnost svima koji se natječu; preobraženi pravni sustav postaje učinkovitiji i profesionalan; učinkovita borba protiv korupcije pružit će siguran pravni okvir svim građanima; štitit že se ljudska i manjinska prava te građanske slobode, a popis se nastavlja i na važne sektore poput ribarstva, zaštite okoliša, društvene politike...".

- Ali postati članom EU nije samo gospodarski i društveni dobitak; to je ponajviše osjećaj pripadnosti europskoj obitelji, zajednici koja se temelji na vladavini prava, prostoru mira, postojanosti i boljitka. Moja poruka zemlji koja je izrasla iz nedavnoga rata i koja će za nekoliko dana proslaviti 20. obljetnicu kao neovisna republika izravna je i jasna: veselim se što ću vam izraziti dobrodošlicu kao 28. državi članici EU - istaknuo je Füle.

Glede nastavka proširenja, ustvrdio je da "iz vlastita iskustva, jer dolazim iz središnje Europe, mogu posvjedočiti da je proširenje najuspjelija politika jer donosi opipljive dobrobiti i državama članicama, i zemljama koje teže članstvu".

- Također sam uvjeren da će današnja nova stepenica na putu Hrvatske koja se priključuje EU biti golem znak ostatku zemalja zapadnoga Balkana jer će pomoći stvoriti zamah nužan da se postupak proširenja u tome području nastavi i ubrza. Vidim izglede da EK kasnije ove godine predloži ne samo novi kandidatski položaj za neke od tih zemalja, nego i otvaranje pregovora s nekima od njih - zaključio je Füle.

Barroso: Povijesni dan za Hrvatsku
- Danas je povijesni dan za Hrvatsku i za Europsku uniju, priopćio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso već pola sata prije nego što je u podne europski povjerenik za proširenje Štefan Füle novinarima objavio da su, po mišljenju Europske komisije, hrvatski pregovori o članstvu u EU uspješno okončani.

>>Kraj pregovora: Trnovit put dug 5 godina, 8 mjeseci i sedam dana

- Europska komisija upravo je predložila Ministarskome vijeću EU da zatvori posljednja četiri poglavlja u pristupnim pregovorima s Hrvatskom. To popločava put Hrvatskoj da se priključi EU kao 28. država članica od 1. srpnja 2013., ako Vijeće održi taj naznačeni nadnevak koji je Komisija predložila - napomenuo je Barroso. On je "zapljeskao hrvatskim vlastima, a posebice trenutačnoj vladi, na njihovu teškome radu posljednjih godina".

- Još važnije, želio bih čestitati narodu Hrvatske jer pridruživanje EU-ovoj obitelji naroda ponajprije je tvoj uspjeh! - naglasio je Barroso, rekavši da je tijekom svoga posjeta Zagrebu početkom travnja "svjedočio da je pristupanje EU projekt koji nadilazi političke granice i obgrljen je cijelim društvom, a posebice hrvatskom mladeži".

>>Kronologija pristupnih pregovora Hrvatske i Europske unije

Ostatak poruke Barroso je namijenio onima u EU koji još nisu sigurni treba li se proširenje nastaviti.

- Europska komisije pregovarala je teško ali pošteno tijekom posljednjih godina, primjenjujući strogu uvjetovanost i osiguravajući da se svi kriteriji i mjerila EU ispune. Ta se čvrsta predanost isplatila: Hrvatska je sada spremna krenuti naprijed. U proširenju EU riječ je o vjerodostojnosti: kako o vjerodostojnosti kandidatskih zemalja u poštivanju kriterija i provedbi zahtijevanih preobrazba, tako i vjerodostojnosti EU u kretanju naprijed kada se usuglašeni uvjeti ispune - istaknuo je Barroso. Taj "važan korak Hrvatske prema članstvu", dodao je, "znak je također ostatku Jugoistočne Europe: on pokazuje da proširenje djeluje, da je EU ozbiljan glede svojih obveza i da se ustrojne europske preobrazbe isplate".

- Nadam se stoga da je napredak Hrvatske nadahnuće našim ostalim partnerima kako bi iznova unijeli živahnost u svoje preobrazbene napore i djelovali na dobrobit svojih naroda. To je također u interesu same EU. Kako sam iznova vidio za posljednja dva posjeta tome području, vjerodostojna politika proširenja ostaje naše najvažnije sredstvo za jačanje uzajamne postojanosti i boljitka u Jugoistočnoj Europi - zaključio je Barroso.

>>Premijerka vijest o EU dočekuje s Cameronom

>>Referendum za ulazak u EU i izbori bit će prije Božića?

Ključne riječi

Komentara 1245

FL
flok
18:34 10.06.2011.

Konačnu odluku donosimo mi ako toj masonskoj bandi kažemo NE zadržat ćemo samostalost ako bude više izdajnika - pa kažu DA - e hebi ga - nismo ni zaslužili nego biti robovi

OB
-obrisani-
18:34 10.06.2011.

Ogroman je uspijeh za Hrvatsku da je završila pregovore sa EK jer ipak svašta ne valja, puno je kriminala i premalo je rada i reda..

BJ
bjuri47
14:12 10.06.2011.

Stresno je zivjeti u drzavi gdje je ljudima simpaticniji tip kao mesic nego premijerka...nevjerojatno ali i to je kod nas moguce..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije