Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
motrenje bez kazni

EK nastavlja monitoring nad RH sve do 1. srpnja 2013.

štefal fuele (1)
Reuters/PIXSELL
Autor
Stojan de Prato
10.06.2011.
u 14:56

Ako Hrvatska zastane u ispunjavanju obveza, poslat ćemo joj pismo upozorenja, ali ne očekujem nikakve teškoće niti sumnjam da će Hrvatska svoje obveze ispuniti – rekao je Füle.

Europska komisija nastavit će motriti kako Hrvatska ispunjava pristupnim pregovorima preuzete obveze do dana ulaska u članstvo i nikakav se sustav motrenja nakon toga datuma, koji je EK zacrtao za 1. srpnja 2013. godine, a države članice trebaju ga potvrditi na summitu 24. ovoga mjeseca, ne predviđa – naglasio je europski povjerenik za proširenje Štefan Füle.

– Bit će to mnogostran ustroj i temeljit će se na izvještaju o napretku koji će EK objaviti u listopadu te potom na redovitom izvještaju o motrenju u jesen 2012. Uključit će okvir sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, niz posjeta stručnjaka iz država članica (tzv. "peer-missions") i redovne tablice motrenja (kakve se inače rabe za motrenje ispunjavanja obveza iz zaključenih poglavlja do ukupnoga završetka pregovora, op. a.).

Za poglavlja 23  (pravosuđe i temeljna prava) te i uz njega povezana poglavlja 8 (tržišno natjecanje) i 24 (pravda, sloboda i sigurnost) priredit će se posebno motrenje i o njemu će EK izvještavati države članice svakih šest mjeseci.

– Bit će to zapleten sustav, ali unutar okvira onoga što smo vidjeli u prethodnim proširenjima. Ako Hrvatska zastane u ispunjavanju obveza, poslat ćemo joj pismo upozorenja, ali ne očekujem nikakve teškoće niti sumnjam da će Hrvatska svoje obveze ispuniti – rekao je Füle.

 

Komentara 11

GO
gordonic
16:40 10.06.2011.

Apsolutno je potreban monitoring jer bi se u suprotnom lokalne hijene vrlo brzo okurazile i nastavile sa svojom strahovladom. Što se tiće pravosuđa. jedino riješenje je uvoz određenog broja sudaca da nadgledaju ove domaće od kojih je dobar dio i sam ogrezao u kriminalu a ostatak je izuzetno nestručan i nanosi ogromnu štetu građanima!

KU
kukuriku
16:51 10.06.2011.

--program EU uz monitoring je Potriban,..jer nasí Totalitaristi iz yudbaskog-Samoupravljanja , tribaju pred lice-PravDa-e, i Lustraciju-kriminala i Mentaliteta-Balkana.....\"na putevima-karavana\"...

BR
brkica2
15:59 10.06.2011.

Monitoring je potreban za ove prostore.Poznat je naš mentalitet, ako nema nadzora nema i dobrih procesa. Sada moramo ući u kontinuitet riješavanja akutnih problema, jedino nas to može izvaditi iz krize u društvu. NUŽNO je sve kontrolirati. Ako nema POŠTENE kontrole sve ide k vragu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije