Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajna blagajna HDZ-a

Jadranki Kosor 2007. plaćena i avionska karta za Pariz

jadranka kosor
Foto: Željko Hladika
1/5
13.09.2011.
u 12:00

Mario Zubović, tvrdi Branka Pavošević, najavljivao je tko će u stranku donijeti novac

Gotovo sve isplatnice koje je B. Pavošević zakopala i otkopala odnose se na kampanju Jadranke Kosor za predsjednicu RH 2004./2005. godine. Riječ je o oko 13 milijuna kuna. Dio tog novca potrošen je i za kampanju J. Kosor za parlamentarne izbore 2007. Usto, B. Pavošević kaže da je B. Matković, otkako je postala predstojnica Sanaderova ureda, ponedjeljkom naručivala catering od Ane Lisak, prijateljice J. Kosor, a prema nalogu Ivana Jarnjaka naručivalo se preko Barišića, koji je sve dogovarao s Fimi medijom. Uz J. Kosor veže se i isplatnica na 22.281 kunu od 13. listopada 2007. za avion za Francusku na njezino ime. Ta je karta plaćena direktoru Croatia Airlinesa Ivanu Mišetiću u gotovini u sobi Sanaderove tajnice u stranci, a prisutni su bili Sanader i J. Kosor.

Preuzeo od Barišića dva milijuna kuna i 300.000 eura

Branko Bačić nakon ostavke Ive Sanadera postao je glavni tajnik HDZ-a te je od Barišića preuzeo dva milijuna kuna i 300.000 eura iz crnog fonda. B. Pavošević navodi da je u srpnju 2009. upoznala Bačića s dotadašnjim načinima isplate novca koji je dobivala od Barišića. Kaže da on nije ništa komentirao, ali i da nije bio iznenađen. Nakon mjesec dana rekao joj je da je o tome razgovarao s J. Kosor te da odmah prestane s isplatama. Nakon toga pozvao ju je u svoj ured, gdje je bio i Barišić. Pitali su je ima li još kakvih papira o isplatama. Rekla im je za bilježnicu koju je već pokazivala Bačiću, a onda su je uništili. Nakon nekog vremena Bačić je od nje tražio da prema sjećanju sastavi popis osoba koje su primale novac jer mu treba za predsjednicu stranke.

Svaki mjesec dobivao po 10.000 kuna iz crnog fonda

Na dvominutnom sastanku Ivo Sanader, tvrdi B. Pavošević, naredio joj je da ubuduće ministru zdravstva Darku Milinoviću plaća 10.000 kuna mjesečno. Milinović nije svakog mjeseca dolazio po novac, već se događalo da više naknada digne odjednom. B. Pavošević navodi da bi je Milinović nazvao i pitao: “Branka, imaš li ono za mene.” Milinović je u 2008. i 2009. godini tako svaki mjesec primao po 10.000 kuna. B. Pavošević sačuvala je dvije isplatnice na iznos od 20.000 i 30.000 kuna. No to nisu dodatni iznosi u odnosu na onih 10.000 kuna koje je svaki mjesec dobivao, nego naknade za dva i tri mjeseca jer Milinović ne bi redovito podizao novac iz stranačkog crnog fonda koji se financirao od 2006. godine uglavnom preko Fimi medije.

Prvo primala 2000 kuna, a zatim 8000 kuna mjesečno

Bianca Matković, bivša šefica Sanaderova kabineta, odlučivala je, prema riječima B. Pavošević, 2005. godine o isplatama 9,7 milijuna kuna koje je bivša šefica računovodstva primila u crni fond. Sanader joj, kaže, rekao da će iz sredstava koje će joj predati Mladen Barišić isplaćivati mjesečne naknade od 8000 kuna Bianci Matković te po 1500 kuna Sanaderovim i njezinim tajnicama. Tada joj je rekao: “To će se isplaćivati iz sredstava za koje nitko ne treba znati.” B. Pavošević usto je iskopala dvije isplatnice na ime Biance Matković, i to jednu na iznos od 16.000 kuna, a drugu na 200 eura. Prema evidenciji B. Pavošević, B. Matković u 2004. i 2005. godini primala je po 2000 kuna mjesečno iz crnog fonda, a onda je taj iznos povećan na 8000 kuna.

Najavljivao dolaske osoba koje su donosile novac za crni fond

Blizak suradnik Ive Sanadera Mario Zubović u prikupljanju novca u crni stranački fond imao je ulogu da najavljuje B. Pavošević tko će donijeti novac. Ona tako kaže da su joj uvijek unaprijed najavljivali dolaske osoba koje bi donosile određena sredstva. Uz Zubovića, koji je također obavljao poslove u kampanji 2005. godine, to je mogao još biti i Ratko Maček. Tako je, prema riječima bivše šefice računovodstva HDZ-a, Zubović bio prisutan kad je Petar Đukan iz IGH u HDZ-ovu središnjicu donio milijun kuna. Prema Zubovićevu nalogu povećana je naknada iz crnog fonda za Ivana Vuksana sa 1500 na 2000 kuna. Mario Zubović također je, tvrdi se, sudjelovao u prikupljanju novca od Fimi medije koji su izvlačili iz javnih tvrtki.

 HDZ-u mu platio 40.000 kuna iz crnog fonda

Na popisu onih koji su primali novac iz HDZ-ova crnog fonda nalazi se i Obrad Kosovac. Urednik Informativnog programa HTV-a u doba vladavine Franje Tuđmana tako je, prema evidenciji Branke Pavošević, iz nelegalnih HDZ-ovih fondova primio 40.000 kuna, i to 9. svibnja 2008. godine. Kosovac se tako priključio plejadi poznatih javnih osoba iz Hrvatske koje je HDZ plaćao na ruke za njihove usluge poput redatelja i također bivšeg čelnika HRT-a Antuna Vrdoljaka, na kojega glase uplatnice na čak 1,100.000 kuna.

Iz crnog fonda dobivao 6000 kuna mjesečno

Jedan od bliskih suradnika Ive Sanadera i bivši državni tajnik u njegovoj vladi Miro Kovačić također je, prema iskazu B. Pavošević, primao novac iz crnog fonda. B. Pavošević navodi da je svaki mjesec isplaćivala 6000 kuna osobi koja se prezivala Kovačić ili Kovačević, ali nikad tu osobu nije vidjela niti zna što je radila. No očito je da je riječ o Kovačiću, koji je nakon izlaska iz vlade krenuo u privatni biznis s Ratkom Mačekom, s kojim je pokrenuo PR agenciju. B. Pavošević navodi da je isplate Kovačiću naredio Ivan Jarnjak po Sanaderovu nalogu.

Ključne riječi

Komentara 10

PI
pinokio68
12:32 13.09.2011.

Sto se tice avionske karte za jocu,ona je danas rekla,,da stvarno nije znala da su joj kartu kupili,ona je mislila da ju je ona kupila...A milinovic se takodje oglasio i rekao da jest svaki mjesec dobivao po 10 000 kuna ali je on mislio da je to od djeda mraza..heheh...

JA
JackRussell
12:39 13.09.2011.

Da je Pavošević navela dva, tri imena moglo bi se govoriti o mogućem pokušaju političkog progona ili pritiska, međutim ona je navela na desetke imena, stotine isplata koje su evidentirane, prema tome jako je mala vjerojatno da je sve to nekakva namještaljka.

KL
klokan13
12:35 13.09.2011.

Zar je moguće da iz DORHa ovako precizni podaci izađu u tisku ???? Kako ? Tko to radi u DORHU i USKOKU ? Nevjerovatno, pa iako su podaci možda točni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije