Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prva u hrvatskoj

J. Kosor otvorila prvu katoličku bolnicu vrijednu oko 100 mil. kn

kosor, katolička bolnica (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/6
29.05.2011.
u 14:54

Europski standard koji je ovdje postignut želimo uvesti i u ostale naše zdravstvene ustanove - istaknula je premijerka.

- Ovo je veliki dar hrvatskom zdravstvu. Hvala svima koji su sudjelovali u izgradnji ove velebne bolnice. Europski standard koji je ovdje postignut želimo uvesti i u ostale naše zdravstvene ustanove - istaknula je premijerka Jadranka Kosor na današnjem otvaranju bolnice za psihički bolesne osobe sv. Rafaela na Strmcu kraj Nove Gradiške, prve katoličke bolnice u Hrvatskoj.

Otvaranje bolnice koja će prve bolesnike primiti za mjesec dana, a u koju je Bolnički red sv. Ivana od Boga, odnosno njihova talijanska provincija Lombardo-Venecija uložila stotinjak milijuna kuna počelo je misnim slavljem u bolničkoj kapelici koje je predvodio požeški biskup dr. Antun Škvorčević. On je podsjetio da je inicijativa pokrenuta još 2004. godine te da je dvije godine kasnije nadležno ministarstvo odobrilo takav projekt kojim se ovaj red nakon nakon više od 60 godina vraća u Hrvatsku.

- Bolnica Milosrdne braće mora biti škola gostoljubivosti – kazao je fra Donatus Forkan, generalni priror Bolničkog reda sv. Ivana od Boga koji u svijetu ima preko 300 bolnica, čak i u Kini.

Kako je gostoljubivost jedno od glavnih načela ovoga reda riječ pacijent u njihovim bolnicama ne postoji već su svi oni koji trebaju zdravstvenu skrb u njihovim ustanovama za njih gosti.
- Upravo zbog toga načela ovaj Red ima posebnu doktrinu u ophođenju s bolesnicima, načinu njege i skrbi te rada s njima. S bolesnikom se bave cijeni dan i kroz individualnu i grupnu terapiju u što je uključeno i liječenje glazbom – objasnio je dr. Josip Mičija, v.d. ravnatelj bolnice na čijim bolesničkim sobama nema ni brojeva kako nitko ne bi došao u napast određenog bolesnika svrstati pod broj. Svatko od zdravstvenih djelatnika, a u njih će u ovoj bolnici koja ima kapacitet 143 ležaja, biti oko 80, morat će znati ime svakog bolesnika. Jedan bolnički odjel s 40 ležaja bit će namijenjen za palijativnu skrb.

Osim što je ovo najmodernija zdravstvena ustanova u regiji za liječenje psihički bolesnih osoba, kako je rečeno na otvaranju, ovo je ujedno i prva hrvatska bolnica s outsourcinom koji je uobičajan u zapadnoeuropskom zdravstvu. To znači da će se bolnica baviti isključivo liječenjem dok će sve ostale službe, od kuhinje, vešeraja, čišćenja, održavanja okoliša i sl. biti ugovorom dogovorene sa specijaliziranim tvrtkama.

Premijerka Kosor koja je uz papinskog nuncija Maria R. Cassarija te priora Forkana otvorila bolnicu obećala je da će ova bolnica u kojoj će se moći liječiti svi oni koji imaju uputnicu svoga liječnika uskoro biti u sustavu hrvatskog zdravstva, odnosno da će uslijediti potpisivanje ugovora s HZZO-om.

Komentara 85

KA
karlo004
17:58 29.05.2011.

da ti si prvi na redu

OB
-obrisani-
18:11 29.05.2011.

. . .Ako cemo iskreno, ovu bolnicu trebao je otvoriti onaj mali iz Hitlerjugenda sa lakiranim cipelicama..... . . a sivka je trebala doci na pokrivanje mog svinjca kako bi skupila poene na sljedecim izborima. . .

CH
Charles
16:00 29.05.2011.

Uz ovakve inženjere duša, vi koji ulazite, ostavite svaku nadu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije