Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sanja Sarnavka

'Idem na četvrtu kemoterapiju i radim, puno ljudi ovisi o meni'

'05.03.2010., Zagreb - Trg Zrtava fasizma 4, HDZ. Okrugli stol o pravima zena. Sanja Sarnavka iz Udruge Babe.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
1/6
03.11.2012.
u 14:42

Osam dana nakon operacije Sanja je išla u Oslo pa smo se šalile da će nastati troškovi ako joj se štogod dogodi u avionu

– Probola me oštra bol. Dlanom sam pritisnula to mjesto i osjetila kvržicu. Imam rak, moram na pregled – prostrujalo mi je kroz glavu. Ne mogu objasniti zašto sam baš to pomislila, ali oduvijek sam imala snažnu intuiciju – tako je sredinom kolovoza započela najveća bitka protiv zloćudne bolesti, karcinoma dojke, s kojom se suočila Sanja Sarnavka, predsjednica udruge B.a.B.e.

Bolest me nije uplašila

– Nisam se uplašila. Moja bolest bila je samo nešto što moram ugurati u pretrpani raspored – izjavila je ta 58-godišnjakinja za magazin Gloriju i tako otvoreno progovorila o bolesti od koje, prema podacima HZJZ, u Hrvatskoj godišnje oboli dvije tisuće žena. Nakon operacije i uklanjanja lijeve dojke dočekale su je kemoterapije. – Prvu kemoterapiju podnijela sam odlično. No imunitet mi je pao na nulu. Uskoro sam primijetila da gdje god naslonim glavu ostaje barem stotinjak mojih vlasi. Nakon druge kemoterapije stalna mučnina, unatočtabletama, nije mi prolazila punih sedam dana – kaže. Ubrzo je odlučila posve obrijati glavu, suprug joj je to učinio.

- Ćelava izgledam bolje! Periku i šešir nosim samo kad mi je zima - ustvrdila je sinoć u telefonskom razgovoru Sarnavka, nakon dana provedenog u bolnici na kemoterapiji. - Velike su mi šanse da ću biti bolje, krvna slika mi se jako poboljšala, i kod Domančića sam bila i vjerujem u dobar ishod. Kirurg mi je ponudio da mi od leđa mišića na leđima napravi novu sisu, ne znam, možda zbog mora...- kazala nam je najpoznatija hrvatska aktivistica, čiju ogromnu energiju i smisao za humor ne ometaju ni teške mučnine nekoliko dana nakon terapije, pa je i dalje u pogonu, premda na bolovanju. Sudjelovala je i u sedmodnevnoj međunarodnoj konferenciji Kuće ljudskih prava koja se održavala na tri lokacije u Zagrebu.

Uz šalu je puno bolje

– I mi smo to prihvatile pa kad je osam dana nakon operacije putovala na prije sazvanu konferenciju u Oslo, pitale smo je tko će platiti troškove ako se što dogodi u avionu – pričaju nam nesalomljive B.a.b.e. Prijateljica joj se ipak ljutila kad joj je Sanja, koju je ova nazvala nakon prošle kemoterapije i pitala što radi, uzvratila: “Kopam!”. Sarnavka je, naime, prije nekoliko godina život u središtu Zagreba zamijenila idiličnim seoskim okruženjem mjestašca nedaleko od metropole u kojemu puni baterije. – Nisam imala pojma što znači živjeti na selu. Gadili su mi se razni kukci, gliste, puževi... Morala sam puno toga naučiti. Danas pak sama radim džemove – izjavila je za Gloriju ta profesorica komparativne književnosti. Baš ta prirodna idila, njezini psi i iščekivanje prve unučice najviše je opuštaju i umiruju. Nakon što završi kemoterapija, slijedi zračenje, ali Sanja Sarnavka to će svakako uklopiti u plan službenog puta u Bratislavu, na konferenciju UN-ova tijela u čiji je odbor za područje jugoistočne i Srednje Europe nedavno izabrana.

– Ne bavim se sobom, na osnovu ovog iskustva i susreta s jako puno žena s rakom, pokušat ćemo pokrenuti nešto više na tom planu. Upoznala sam ženu koja je redovito išla na mamografiju ali joj se u sedam mjeseci stvorio karcinom od dva centimetra. Treba pokrenuti stručnu javnost da se vidi je li termografija možda bolja prevencija – planira Sarnavka.

>>Ivana Popović odbija kemoterapiju i zračenje, liječi se makrobiotikom

Ključne riječi

Komentara 4

AL
Alkana
15:07 03.11.2012.

Ne slažem se s nekim njenim pogledima na život, ali joj od srca želim potpuno izlječenje i duuuug život! Sretno!

Avatar nevjerni_vjernik
nevjerni_vjernik
17:44 03.11.2012.

Pa ovdje kraj mene je žena imala isto.....negdje 2008.god je bila na operaciji,pa kemoterapije.Danas je OK....i dalje je zaposlena...radi i doma.Makar se niti ja ne slažem s njezinim svjetonazorima ne želim joj zlo,jer sam i sam nekada imao sličnu bolest.Želim poručiti da se čovjek može izvući ako u to vjeruje i ne klone duhom.

Avatar Django
Django
17:57 03.11.2012.

U životo je ipak tako kako je pisano. Dobro se dobrim vraća, a zlo sa zlim. A suditi što je dobro a što je zlo, to može samo jedan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije