Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napetosti

Hu Jintao kineskoj mornarici: Pripremite se za ratovanje

\'China\'s President Hu Jintao delivers a speech during the opening ceremony of the China-U.S. Strategic and Economic Dialogue in Beijing May 24, 2010. REUTERS/Jason Lee (CHINA - Tags: POLITICS)\'
Arhivska fotografija
07.12.2011.
u 08:03

Filipini i Vijetnam konstantno optužuju Kinu za agresiju u tom području gdje se već godinama tri države spore oko prava na otoke

Kineska mornarica mora ubrzati svoj razvoj i pripremiti se za ratovanje, izjavio je kineski predsjednik Hu Jintao u svom obraćanju kineskim vojnim dužnosnicima, prenosi BBC.

Kina ima nekoliko teritorijalnih sporova s okolnim državama u Južnokineskom moru, a političke tenzije narasle su nakon najave SAD-a kako će pojačati svoju prisutnost u toj regiji.

Nakon Hu Jintaovih izjava oglasila se i službena Kina kao i Washington

– Nitko ne želi i ne traži sukob – izjavio je glasnogovornik Pentagona admiral John Kirby, dodavši da SAD ne želi sputavati bilo koju državu da razvija svoje mornaričke snage.

Kineski i američki vojni dužnosnici trenutačno vode razgovore oko vojnih pitanja, a riječ je o redovitim godišnjim sastancima koji se održavaju kako bi dvije strane spriječile bilo kakve nesporazume između SAD-a i Kine.

Kinezi su nedavno predstavili svoj prvi nosač zrakoplova, a kineski predsjednik u svojem je govoru naglasio važnost modernizacije i transformacije mornarice kako bi bili što spremniji za ratovanje i još snažniju zaštitu nacionalne sigurnosti.

Riječ ratovanje prenijeli su u tom smislu samo državni mediji, dok ostali ublažavaju retoriku prevodeći izraz isključivo u vojnom smislu bitke ili borbe.

Filipini i Vijetnam konstantno optužuju Kinu za agresiju u tom području gdje se već godinama tri države spore oko prava na otoke u Južnokineskom moru. Spor je dodatno zaoštren kada se doznalo kako bi u tom području mogle biti velike zalihe nafte i plina.

Prošlog je mjeseca i američki predsjednik Barack Obama objavio da SAD pojačava svoju prisutnost u toj regiji te kako će stacionirati svoje mornaričke snage u sjevernoj Australiji.

Ključne riječi

Komentara 56

CR
crocro
09:21 07.12.2011.

Sve svjetske velesile imaju svoje nuklearne arsenale. Izgovor za postojanje nukalearnih arsenala su oni koji to posjeduju zbog protuteža i zbog navode \"sigurnosti\". Jer ako navodno sve velesile imaju nuklearne arsenale, to je sigurnost i neće doći do nuklearnog rata. To su gluposti. U svijetu je toliko nuklearnog naoružanja i radioaktivnoh tvari koji ne samo da prijete da će u datom trenutku zemlju raznijeti u prašinu, nego će pri tome oštetiti Veneru i Mars. Svi samo zveckaju s naoružanjem, svi jedni drugima prijete, svi izmišljaju što ih potiče za stavarnjem oružja. A kako će se to naoružanje uništiti da nikome ne prijeti. To je nemoguće uništiti da da svijet ne uništi radijacija koja se može osloboditi na tisuću načina. Dakle, igramo se bogova, a uništiti će nas ili virusi ili radijacija. A nitko ništa ne poduzima da se to spriječi i da svijet živi u miru i bez napetosti.

SJ
Sve je uzalud
09:23 07.12.2011.

Mnogo toga se pušta Amerima, čestitam im na upornosti. Rusija, Kina i Iran im mnogo toga tolerira.Treba ih zaustaviti iz principjelnih razloga jer u protivnom sami će doći na red za odstrel.

RE
@rea
16:02 07.12.2011.

Ovo mi je nova PR strategija. Od sad na dalje ćete dobijat\' dnevnu dozu informacija o situaciji na Ruskom dalekom istoku. ;o))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije