Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA KAKVU TREBAMO

Šefica Aminess hotela: Hrvatska u špici sezone više nema kamo rasti. Velik je pritisak na infrastrukturu

Koprivnica: Održana konferencija "Hrvatska kakvu trebamo"
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
1/8
03.10.2023.
u 19:30

Jedinice lokalne samouprave morat će raditi izračune nosivih kapaciteta, koliko imaju smještaja, koliko je vršno opterećenje u potrošnji vode i slično

Na panelu o turizmu koji je vodio Mislav Šimatović, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista, sudjelovale su Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta, i Zrinka Bokulić, predsjednica Uprave Aminess hotela i kampova. Na pitanje jesmo li dosegli gornji limit fizičkog prometa turista u glavnom dijelu sezone, ministrica je podsjetila da su se već 2019. pojavili veliki problemi s infrastrukturom, pogotovo u jadranskoj Hrvatskoj. Vladalo je nezadovoljstvo među lokalnim stanovništvom.

Nova paradigma

- Počeli smo mijenjati paradigmu hrvatskog turizma. Nije bilo lako – rekla je ministrica. Prvi put uspjela su se ispregovarati bespovratna sredstva za turistički sektor, 1,3 milijarde eura, i donijeli važan dokument o strateškom razvoju. Cilj je razvoj cjelogodišnjeg, ravnomjerno raspoređenog turizma, da turisti dolaze, ali da nije sve koncentrirano u srpnju i kolovozu. Ovo dosad nije bilo održivo.

>> VIDEO Konferencija Hrvatska kakvu trebamo - Izazovna vremena i ženska snaga

- Krenuli smo s promjenama preko Zakona o turizmu, koji i jedinicama lokalne uprave i samouprave daje smjernice – kazala je ministrica i dodala da smo imali najbolju predsezonu ikad. Z. Bokulić smatra da se trebamo prestati veseliti rastu u špici sezone.

- Hrvatska u špici sezone više nema kamo rasti. Osjeća se velik pritisak na infrastrukturu, nisu to samo gužve, taj se pritisak osjeća i na vodi, struji i drugom. Gost koji dolazi u destinaciju u kojoj je velika gužva, ne može uživati u potpunosti u njoj. S ovom sezonom možemo biti jako zadovoljni. Ova godina nam je donijela oporavak od 2020. koja je za turistički sektor bila rekordno gubitaška. Ova sezona, srećom, još uvijek traje. Mi ćemo ostaviti dva hotela da rade cijele godine, u Istri i na Korčuli, i očekujemo da će dobro proći i u zimskim mjesecima – napomenula je. Ako se cijene korektno postave, i da se za određenu cijenu prodaje vrijednost i kvaliteta, problema neće biti. Zbog korone su akumulirali određena sredstva, pa se dvije sezone tražio apartman više, što je dalo vjetar u leđa onima koji su mislili da će se tako nastaviti 2023. i 2024. No, dogodio se rat u Ukrajini. Turisti žele trošiti, ali sve više na kvalitetne sadržaje, pa su najbolje popunjeni bili kapaciteti s 4 i 5 zvjezdica, koji su i najskuplji.

POVEZANI ČLANCI:

- Kad je pravi odnos kvalitete i cijene nema straha za kupce – kazala je Bokulić. Ministrica Bunjac podsjetila je da gosti u svojim zemljama imaju enormne troškove rasta života, pa je uvjetima ostvariti ovakve rezultate u tim uvjetima stvarno uspjeh.

Put prema održivosti

- Razgovarala sam s kolegama iz cijelog svijeta, svi su tu negdje, i Grčka i Španjolska, ali glavna tema su bile zelene investicije – istaknula je. Hrvatska na takvim investicijama već radi i čekaju se rezultati natječaja.

Koprivnica: Održana konferencija "Hrvatska kakvu trebamo"
1/42

- Put prema održivosti nije lagan – dodala je. Gradovima i općinama daje se mogućnost da sami upravljaju svojim destinacijama. - Moramo biti svjesni cijelog zakona koji je kompleksan. Jedinice lokalne samouprave morat će raditi izračune nosivih kapaciteta, koliko imaju smještaja, koliko je vršno opterećenje u potrošnji vode i slično. Provodit će se niz indikatora. Za mene je održivost zadovoljstvo lokalnog stanovništva, lokalne zajednice i turističkog sektora – kazala je ministrica. Izračuni nosivih kapaciteta bit će, uz ostalo, i podloga za donošenje GUP-ova.

>> VIDEO U Koprivnici je održana konferencija "Hrvatska kakvu trebamo"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije