Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Luka Burilović, predsjednik HGK

Hrvatsku moramo pozicionirati kao atraktivnu destinaciju za useljenike

Zagreb: Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore
Boris Scitar/Vecernji list
04.10.2023.
u 09:24

Od zemlje iz koje su se ljudi iseljavali Hrvatska sve više postaje destinacija za useljenike, a vidljiv je i trend vraćanja naših ekonomskih migranata.

I dok je prioritet svake odgovorne politike stvaranje uvjeta za povratak što većeg broja iseljenih Hrvata u domovinu, jasno je da negativne demografske trendove i manjak radne snage nećemo moći nadomjestiti bez stranih radnika. No jesmo li kao društvo spremni za useljenički val i kako strane radnike integrirati u zajednicu?

Na nedavnoj konferenciji Hrvatske gospodarske komore o zapošljavanju stranih radnika jasno smo istaknuli potrebu za novim pristupom imigracijskoj politici. Kao mala otvorena ekonomija, moramo se pozicionirati na tržištima s kojih radnici dolaze te upravljati imigracijskim procesima kako oni ne bi upravljali nama. Promjena strukture stanovništva neizbježno donosi i socijalne promjene. S obzirom na povijest Hrvatske kao tradicionalne iseljeničke zemlje, novi trend useljavanja može za nas biti izazov. Stoga je ključno raditi na edukaciji relevantnih političkih, gospodarskih i socijalnih aktera do samih građana, o važnosti prihvaćanja i integracije novih članova zajednice bez kojih nema ekonomskog rasta.

VEZANI ČLANCI 

Imigracijska politika treba ponuditi okvir u kojem će svaki dionik, od institucija do poslodavaca i nas pojedinaca, moći definirati svoju ulogu i preuzeti odgovornost za provedbu procesa integracije stranih radnika. Kao dio ovog sveobuhvatnog procesa, HGK je s Ministarstvom rada i HZZ-om pokrenuo projekt predstavljanja hrvatskog tržišta rada na potencijalnim tržištima radne snage. Želimo poslati jasnu poruku da je Hrvatska otvorena i spremna prihvatiti i zadržati strane radnike kako bismo postali atraktivna destinacija za useljenike, a ne samo ulazna točka na njihovu putu prema europskom tržištu rada.

VIDEO Konferencija Hrvatska kakvu trebamo - Izazovna vremena i ženska snaga

 

Komentara 1

PV
prcko.vita
12:43 04.10.2023.

E, Luka, ako ti to kažeš da moramo, onda idemo da je pozicioniramo, možda nećemo stići danas do 15h ali do dnevnika će biti riješeno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije