Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOKAZANA KRIVNJA

Afera kamioni: Rončević i Bačić neće moći vratiti 10,2 milijuna kn

Rončević
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/6
06.12.2010.
u 08:26

Pogodovali tvrtki, ne i sebi, Rončević je osuđen na četiri, a Bačić na dvije godine zatvora te novčanu kaznu. No, važno je spomenuti da sudsko vijeće nije utvrdilo da je dvojac imao osobne koristi od nagodbe.

Šest godina nakon što je tadašnji predsjednik Mesić u kampanji za drugi mandat prvi put progovorio o kupnji preskupih kamiona, tadašnji ministar obrane Berislav Rončević osuđen je na četiri godine zatvora te zajedno sa svojim pomoćnikom Ivom Bačićem, koji je dobio dvije godine zatvora, mora vratiti 10,2 milijuna kuna državi.

Prema obrazloženju sutkinje Jasne Smiljanić, dokazano je da su Rončević i Bačić zajedno djelovali kako bi pogodovali tvrtki Eurokamion te su kupili 39 kamiona za 34,4 milijuna kuna, dok je tvrtka Man Importer Hrvatska nudila kamione za 10,2 milijuna kuna manje.

>>Ministar Kalmeta šokirao se kad je čuo za Rončevićevu presudu

Kamioni nisu pregledani
Važno je reći da sudsko vijeće nije utvrdilo da su Rončević i Bačić postupali iz koristoljublja, nego da su pogodovali tvrtki koja zastupa Ivecove kamione. Dakle, dvojica osuđenika nisu novac stavila u džep, a ni u istrazi nikakvih tragova novca nije bilo, ni od Eurokamiona nije bilo nikakvih plaćanja koja nisu uobičajena poslovna plaćanja. I visina kazne i obveza naknade štete uobičajene su za djela zloporabe položaja.

Valja reći i da država uglavnom uopće ne naplaćuje novac po pravomoćnim presudama. Tako je barem bilo do donošenja novog Zakona o kaznenom postupku koji bi trebao jako ubrzati naplatu i odmah nakon pravomoćnosti imovina bi trebala biti oduzimana. Međutim, imovina osuđenika mogla je biti blokirana i prije pravomoćnosti presude, no USKOK se nije odlučio za blokadu zato što je dio imovine već pod hipotekom.

>>Berislav Rončević: Savjest mi je čista, bit će što mora biti

No, slučaj će ići na Vrhovni sud jer su obje strane, zbog nezadovoljstva presudom, najavile žalbe. Ovaj će postupak ostati zapamćen po tome u kojoj je mjeri razgolitio način na koji se odlučuje o milijunima kuna u ministarstvima jer i nakon suđenja i vještačenja financijskih i prometnih vještaka teško bi bilo sa sigurnošću reći koji su kamioni kvalitetniji i koja je ponuda zaista bila bolja jer kamione nitko nije pregledao.

Uspoređivana je samo dokumentacija ponuđača, a Rončević je priznao i da nije razumio funkcioniranje golemog stroja Ministarstva obrane i Oružanih snaga s 32.000 zaposlenih. Bivši ministar nije mogao suvislo objasniti zašto se odlučio upravo za Ivecove kamione i tko mu je to sugerirao. Ako je to učinio jer je od njega netko utjecajan to tražio, što bi se moglo zaključiti iz presude, šteta je ako ne ispriča o tome što se događalo.

>>Rončevićev pomoćnik poriče da je ikoga favorizirao

No, optužba se nije bavila pitanjem zašto je Rončević pogodovao Ivecu. Ako je, pak, Rončević to učinio samo zato da na brzinu spasi situaciju i nabavi potrebne kamione kako bi RH ispunila uvjete za NATO i da potroši novac kojega u proračunu za iduću godinu više nije bilo, postavlja se pitanje kako se u nas obavljaju javne nabave i možemo li to činiti efikasnije i kupovati povoljnije.

Kako bilo, Rončevića nije spasilo ni to što je tvrdio da je kupio Ivecove kamione zbog veće nosivosti i goriva F-34 koje ti kamioni koriste, a traži ih NATO, jer Eurokamion to gorivo nije niti spominjao. Ako i pravomoćna presuda bude nalagala optuženima da državi nadoknade štetu od 10,2 milijuna kuna, iz popisa njihove imovine jasno je da šteta neće biti naplaćena.

Nije naplaćena ni kuna
Rončević ima sa suprugom stan u Zagrebu od 156 kvadrata, vrijedan 350.000 eura, za što je digao kredit od čak 305.000 eura, što znači da se država od tog stana neće moći naplatiti. Tu je i kuća u Našicama od 118 kvadrata, vrijedna oko 100.000 eura, te pokretna imovina vrijedna 450.000 kuna.

Bačić ima stan u Zagrebu vrijedan oko 1,4 milijuna kuna, pokretnine od 320.000 kuna, a supruga ima i stan na moru od 40 kvadrata. Sličan je bio i slučaj osuđenoga bankara Marka Marčinka koji je, uz zatvorsku kaznu od sedam godina, trebao platiti i 14,7 milijuna kuna državi. Međutim, na Vrhovnom sudu ni u ovom trenutku ne znaju je li barem dio toga naplaćen prodajom nekretnina koje je Marčinko imao, ali daleko od vrtoglavog iznosa koji je sud odredio. U mnogim drugim slučajevima osuđenih kriminalaca ni kuna nije naplaćena.

>>Rončević: Ne sjećam se tko mi je rekao da Man ne ispunjava uvjete

Komentara 397

OB
-obrisani-
06:34 08.12.2010.

najsigurniji parovi- uvjerite se http://vaha-tips.blog.hr/

HA
handi
06:47 08.12.2010.

Neka rade kreteni cijeli život i neka mu se oduzima zarada, pa koliko toliko neka vrati. Ako nije u stanju vratiti taj novac, naka mu se napravi zamjena za rešt, pa neka odgugla dva tri mandata doživotnog zatvora. Tako bii se moralo raditi da seronjima, lopovima i bezskulpuroznim gadovima, koji otimaju novac od naroda. Radi se o običnoj svinji bahatoj. Treba se sjetiti samo vremena kada je G. Mesić inzistirao da se provjere te nabavke, što je taj smrad govorio i vrijeđao. Dođe uvijek maca na vrata. Trebali bi mnogi imati to na umu.

ST
Stric
18:53 06.12.2010.

omladinac špijunčine lažovi izdajice...........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije