Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera kamioni

Rončević: Ne sjećam se tko mi je rekao da Man ne ispunjava uvjete

berislav rončević (1)
Anto Magzan/PIXSELL
01.12.2010.
u 17:53

Vozila od tvrtke Eurokamion u izravnoj su pogodbi nabavljena jer je prijetila opasnost da novac ostane neiskorišten

Za 10 milijuna štete optuženi bivši ministar obrane Berislav Rončević na kraju je suđenja iznio svoju obranu. Rončević tvrdi da je do sporne nabave kamiona od tvrtke Eurokamion u izravnoj pogodbi došlo zato što je prijetila opasnost da novac, jer bio je kraj godine, ostane neiskorišten, a da se za oružane snage ne nabavi oprema koju je tražio NATO. Prijetila je opasnost, tvrdi bivši ministar, da Hrvatska drugi put zaredom dobije lošu ocjenu i da izgubi.

Treba cijeli mandat

Rončević je priznao da je, kad je imenovan ministrom obrane, ušao u sustav sa 32 tisuće ljudi i da se u mnogim odlukama morao oslanjati na suradnike, jer ni cijeli mandat mu, kaže, ne bi bio dovoljan da se uputi u sve dijelove.

– Došao sam u MORH kao civilna osoba i moram priznati da mi je ta organizacija u jednom dijelu bila nerazumljiva i nejasna - rekao je. Tvrdi da je za neuspjelo nadmetanje doznao tek sredinom prosinca 2004. godine te da ga je državni tajnik Mate Raboteg izvijestio da bi Hrvatska, ako ne nabavi tu opremu, mogla dobiti drugi put nezadovoljavajuću ocjenu od izaslanstva NATO-a. Raboteg je na suđenju svjedočio posve drugačije od onoga kako je jučer govorio Rončević, koji je opisao i što se događalo nakon što su ga suradnici obavijestili da je nadmetanje za opremu moralo biti poništeno jer tako nedvojbeno nalaže zakon ako nema dovoljno novca. Rončević kaže kako je na osnovu tablice s ponudama iz tog natječaja odlučio da se pregovara s Eurokamionom te povjerenstvu u koje je imenovao i Rabotega dao zadaću da pregovara s tom tvrtkom i odluči može li se sklopiti ugovor. Rončević nije bio sasvim siguran tko mu je od suradnika s kojima je radio na ovom poslu sugerirao da kamioni MAN, koji su jeftiniji od nabavljenih Ivecovih, ne udovoljavaju tehničkim uvjetima natječaja.

Miličević nije imao ovlasti

– Mislim da je to bio Zdilar, da mi je rekao da iz tablice proizlazi tko je najbolji, a u tablici je Eurokamion bio zaokružen - rekao je jučer Rončević, a prije nekoliko dana izvan sudnice moglo se čuti kako Rončević žali što od svih suradnika nije tražio mišljenja u pismenoj formi. Jučer je rekao i da je znao da s kamionima Man nešto nije u redu i na temelju potvrde o ispitivanju vozila i dopisa Uprave za logistiku koja upravo taj kamion nije predložila za nabavu. Ističe i da Jozo Miličević nimalo nije stradao zato što je proveo inspekcijski nadzor nad nabavama ministarstva, za što nije imao ovlasti. Miličević, kaže Rončević, nije napredovao ni od 1996. do 2003. godine, do njegova dolaska na mjesto ministra obrane. Rončević kaže i da nije ni znao da su kamioni Man bili na testiranju te da se i general Josip Lucić došao žaliti jer nabava kamiona nije bila obavljena.

Komentara 40

FR
Fredy21
06:39 02.12.2010.

da nisi možda zaboravio i na ratu kredita za stan koja iznosi 12 000 kuna. ne sjećam se ,ne znam tako se na sudovima brane lopovi.

MA
mamba64
01:03 02.12.2010.

Neznam kako se Mesić izvukao iz afere kamioni,on bi tribao biti odgovorniji nego Rončević.Mesić je vrhovni zapovjednik oružani snaga Hrvatske vojske. Kad će njega USKOK obrađivati ili mu nesmiju ništa.

UK
Ugo Kajvez
23:26 01.12.2010.

I know nothing, I know nothing !!!!!!!!!! ..................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije