Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

250 milijuna kuna za studentski standard u Varaždinu

studentski standard u Varaždinu (1)
Foto:
1/3
PR
Autor
PR članak
25.05.2013.
u 08:23

Prvo kreće obnova zgrade Veleučilišta Varaždin, a dio je kompleksa od četrnaest tisuća četvornih metara koje je Grad Varaždin dao na korištenje Veleučilištu.

Za nešto više od pet tisuća varaždinskih studenata ovo je godina dobrih vijesti. Nakon višegodišnjeg zastoja, Varaždin postaje veliko gradilište, na kojem niču objekti koji će znatno doprinijeti povećanju studentskog standarda.

Prvo kreće obnova zgrade Veleučilišta Varaždin, a dio je kompleksa od četrnaest tisuća četvornih metara koje je Grad Varaždin dao na korištenje Veleučilištu.

„Nakon 11 godina djelovanja konačno više nismo beskućnici. Izuzetno smo zahvalni na ovom poklonu koji će nam omogućiti snažan razvoj. Do početka sljedeće akademske godine dobit ćemo prijeko potrebne nove dvorane i niz laboratorija.“ – ističe dekan Veleučilišta prof.dr.sc. Marin Milković.

Ovaj će kompleks biti jezgra Sveučilišnog centra Varaždin. Ono nastaje integracijom Veleučilišta, koje u Varaždinu obrazuje prvostupnike uglavnom u tehničkim zanimanjima i Medijskog sveučilišta, koje u Varaždin donosi nove diplomske studije. „ Medijsko sveučilište izvrstan je projekt kojeg Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa podržava od prvog dana. Ova regija, koja broji oko pola milijuna stanovnika, zaslužuje da ima kvalitetno obrazovanje, sveučilišno, istraživačko. Posebno me veseli da se u viziji ovog sveučilišta veliki naglasak daje na tehnička zanimanja, to je nešto što nedostaje Hrvatskoj. Želimo povećati postotak visokoobrazovanog radno aktivnog stanovništva, posebno u području tehničkih znanosti.“ – rekao je za svog nedavnog posjeta Varaždinu ministar znanosti, obrazovanja i športa dr.sc. Željko Jovanović.

Idućeg tjedna raspisat će se natječaj za izvođača radova na Studentskom restoranu, na kojeg je dugo čekalo oko 3500 redovnih studenata u Varaždinu. Radovi na restoranu, vrijednom oko 12 milijuna kuna počinju na jesen.

„Projekt izgradnje studentskog restorana zaživio je nakon nekoliko godina stanke, zahvaljujući zalaganju Grada Varaždina i gradonačelnika Gorana Habuša, rektora Sveučilišta prof.dr. Alekse Bjeliša i resornog ministra Jovanovića. Do sada su varaždinski studenti bili raštrkani po tri privatna restorana i već tijekom iduće akademske godine moći će objedovati na jednom mjestu, u vrhunskom prostoru i u uvjetima kakve imaju njihove kolege u ostalim sveučilišnim gradovima.“- ističe ravnatelj Studentskog doma Varaždin Nenad Milijaš.

Uz restoran, koji će biti energetski samostalan i koristit će obnovljive izvore energije, gradit će se i Studentski dom sa 600 smještajnih jedinica.

Iduće godine počinju radovi i na novom kompleksu Fakulteta organizacije i informatike. U travnju su, naime, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i dekan FOI-a prof.dr.sc. Vjeran Strahonja potpisali ugovor kojim Grad Varaždin ovom uglednom hrvatskom fakultetu poklanja 15.158 m2 zemljišta za realizaciju projekta "Sveučilišni kampus", samo 5 minuta od centra Varaždina.

„Izgradit ćemo urbani kampus koji će biti utkan u živo tkivo samog grada. Ovaj nam projekt znači jako puno, jer nam je najveće ograničenje upravo prostor.

Ulažemo u kadrove, imamo studente, programe i tradiciju, no nemamo dovoljno prostora. Studenti se vraćaju u Varaždin, znaju da je ovdje ugodno studirati i da će ovdje dobiti kvalitetno obrazovanje, te nam je bitno da ovaj projekt, ali i studentski restoran te dogradnja doma uspiju.“ – istaknuo je dekan Strahonja.

„Ukupna vrijednost samo ta tri projekta je oko 250 milijuna kuna, a sigurno je kako će upravo ti projekti snažno obilježiti razvoj grada i, s druge strane, omogućiti našim građevinskim tvrtkama i obrtnicima bolju zaposlenost kapaciteta. Varaždin bi već u skoroj budućnosti mogao postati jak sveučilišni centar s 15 tisuća studenata.“ - smatra varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?