Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kašalj i groznica

MERS prešao iz Arabije u Ameriku - protiv virusa još nema cjepiva

MERS virus
Foto: Thinkstock
1/2
03.05.2014.
u 08:02

MERS je infekcija dišnih puteva nalik gripi, ali protiv koje još nema primjerenoga načina liječenja. Virus se pojavio 2012. na Bliskom istoku i svi zaraženi su ga dobili na Arapskom poluotoku. I pacijent u Americi došao je u Indianu otamo

Dvije godine nakon što je primijećen na Bliskom istoku, novi soj korona virusa, tzv. MERS (Middle East Respiratory Syndrome - Bliskoistočni sindrom dišnoga sustava), prešao je ocean i uočen je u Americi.

Prema navodima Chicago Tribunea, potencijalno smrtonosan virus došao je avionom na aerodrom u Chicagu, a nositelj je putnik koji je 24. travnja doletio iz Rijada u Saudijskoj Arabiji. Iz Chicaga se autobusom zaputio u državu Indianu, gdje je tri danas kasnije zaprimljen u bolnici u Munsteru, s jakim kašljem i groznicom.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Foto: Reuters

Liječnici su pacijenta izolirali, testirali na MERS, koji je i potvrđen, a svi koji su u bolnici bili u doticaju s bolesnikom, kao i oni koji su tih dana bili u posjetu u bolnici, upozoreni su da prate simptome i jave budu li kašljali, osjećali malaksalost i imali problema s disanjem i temperaturu - znakove slične gripi. No, za razliku od poznate gripe, za MERS ne postoje cjepiva i neki poznati oblik borbe sa zarazom.

MERS je dosad potvrđen kod 401 osobe u 12 zemalja, a svi su nastali u nekoj od 6 zemalja Arapskog poluotoka - Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kataru, Omanu, Jordanu i Kuvajtu. Dosad je umrlo 93 ljudi.

>>Dvoje oboljelo od novog sarsa Mersa izolirani u Toscani

Komentara 15

BU
bubaclex
09:37 03.05.2014.

nema mjesta panici. ovo je samo još jedan bijedan pokušaj zastrašivanja farmaceutske industrije koja će za par mjeseci doći sa spektakularnim cjepivom. sjetimo se samo svih onih glupih gripa kojima su zastrašili cijeli svijet i na kojima su se obogatili za sljedećih 5 naraštaja (usput, gdje su završila ona sva cjepiva protiv kokošje gripe koja su uvalili našem veleštovanom ministarstvu zdravstva?)

ZG
zorbas.grk
09:36 03.05.2014.

opet neki manevar farmaceutske industrije

ŽU
žuna
08:43 03.05.2014.

globalizacija i cijena napretka; probudiš se u Budimpešti, isti dan legneš u SYdneju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije