Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hokejašicama prekipjelo

Savez nas sabotira! Smatraju nas manje vrijednima, treniramo od 23 do ponoći, a presvlačimo se u hodniku

Hokejašice
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/9
20.05.2016.
u 10:41

– Mi smo samo djevojke koje vole hokej i želimo igrati taj prekrasan sport i predstavljati Hrvatsku, ali naš Savez na nas gleda kao na lošu investiciju. Smatra da hokej mogu igrati samo muškarci. Jednostavno su nas sabotirali i nisu nam dopustili nastup na idućem Svjetskom prvenstvu

Ženski hokej u Hrvatskoj već godinama se bori s nedostatkom novca, termina na ledu, s nedostatkom podrške Saveza. No, proteklih dana, kažu hokejašice, prekipjelo im je i odlučile su izaći u javnost. Povod je što prvi put nakon 2007. ženska reprezentacija neće ići na Svjetsko prvenstvo.

– Tužan je ovo dan za žensku hokejsku reprezentaciju. Žene u sportu trebalo bi podržati, jer živimo u 21. stoljeću, ali to nije slučaj i u Hrvatskoj. Ljubav prema sportu i predstavljanje svoje zemlje najljepša je stvar i svi bismo se time trebali ponositi, i muškarci i žene, ali u Hrvatskoj nije tako. Hrvatski savez hokeja na ledu odlučio je to prestati raditi. Nakon 14 godina ženskog hokeja, osvojena dva zlata u svojim divizijama na Svjetskom prvenstvu, nismo, nažalost, vrijedne njegova novca, koji Savez dobiva od Hrvatskog olimpijskog odbora.

Nisu nas prijavili za Svjetsko prvenstvo 2017. godine. Svaka zemlja na svijetu ima šansu sudjelovati na prvenstvu, ali ne i Hrvatska – poručila je jedna od reprezentativki, Katja Bednjanec.

– Mi smo samo djevojke koje vole hokej i želimo igrati taj prekrasan sport i predstavljati Hrvatsku, ali naš Savez na nas gleda kao na lošu investiciju. Smatra da hokej mogu igrati samo muškarci. Jednostavno su nas sabotirali i nisu nam dopustili nastup na idućem Svjetskom prvenstvu, iako smo već postigli rezultate kojima bi se Savez trebao ponositi – završila je svoje obraćanje Bednjanec.

Ne daju im ni svlačionicu

Djevojke ističu i svoj dio krivice što neće igrati na Svjetskom prvenstvu sljedećeg travnja.

– Pravilo je Svjetskoga hokejskog saveza (IIHF) da svaka zemlja koja želi igrati na SP-u mora imati barem tri kluba te 45 registriranih igračica. Mi 45 igračica imamo, no u Hrvatskoj zapravo postoje samo dva kluba, zagrebački Grič i sisačka Siscia. A da bismo doskočile tom pravilu od tri kluba, registrirale smo još jedan klub, Mladost, tako da možemo igrati hrvatsko prvenstvo, što je uvjet IIHF-a. No, Savez nas je obavijestio da smo pogrešno registrirale igračice, te nam poništio utakmice koje smo igrale. Predložile smo da ćemo ponoviti registraciju i odigrati nove utakmice, ali to nismo mogle jer tri tjedna nismo dobile nijedan termin za trening, a kamoli za utakmicu – kažu hokejašice.

A termini u kojima treniraju su sve samo ne sportski.

– Budući da smo zadnje po prioritetu, već godinama imamo termin od 23 sata do ponoći. Dvaput tjedno, a nekada i samo jednom. Također, ne daju nam ni svlačionicu, pa se presvlačimo u hodnicima. Trenirale smo u tom ponoćnom terminu i na Staru godinu, već smo se, nažalost, navikle na to, jer tako je godinama. Navikle smo i da s treninga odlazimo u jedan u noći, a već ujutro budimo se i odlazimo na posao, fakultet, u školu – objašnjavaju djevojke i dodaju:

– Nikada od Saveza nismo dobile ni kunu za razvoj ženskog hokeja, ne žele nam subvencionirati ni trenere... Pa kako da onda uspijemo imati tri kluba koji funkcioniraju? Sve ove godine ženski hokej egzistira na entuzijazmu nas hokejašica i nekoliko ljudi koji nas podržavaju. A Savez umjesto da nas podrži, čeka naš kiks s dokumentima, registracijama, i onda nas ne prijavi na Svjetsko prvenstvo. Pa funkcija Saveza je da pomaže svojim selekcijama, a ne obrnuto.

Preuzet će stvar u svoje ruke

No, hokejašice poručuju da se neće predati:

– Nećemo dati da unište ženski hrvatski hokej. Sigurno ćemo opet nastupiti na svjetskom prvenstvu. Već smo napravile plan kako zainteresirati sponzore, a organizirat ćemo i Ženski hokejski dan kako bismo u naš sport privukle što više djevojaka – kaže reprezentativka Sara Metelko, koja će uskoro, iako su joj tek 23 godine, preuzeti funkciju predsjednice našeg najboljeg kluba Grič.

– Ne želimo da ovaj apel ispadne blaćenje Saveza, samo želimo podršku i dobru suradnju – ističe Metelko, koja radi dva posla, studira fiziku i igra hokej.

Dobili smo i reakciju iz Saveza, predsjednik Nikola Švigir javio se iz Moskve, gdje hokejaši igraju SP elitne divizije.

– Nije istina da želimo ugasiti ženski hokej, samo želimo da se uozbilje, a onda će dobiti i podršku Saveza. Nisu ispunile nijedan uvjet da ih prijavimo za SP, proteklih godina progledavali smo im kroz prste, no odlučili smo da više tako ne ide. U budućnosti ćemo pomoći razvoj ženskog hokeja, ali od hokejašica očekujemo da se uozbilje – poručio je predsjednik Saveza hokeja na ledu Švigir.

Koliko im je bitan hokej, hrvatske su reprezentativke pokazale početkom 2014. godine snimivši seksi kalendar (fotografije u prilogu) kako bi sakupile novac za odlazak na Svjetsko prvenstvo na Island.

– Reakcije su bile većinom dobre, podržali su nas i roditelji, prijatelji i dečki. Bilo je, naravno, i onih koji su sve to osudili, no vjerojatno ne shvaćaju da se nismo fotografirale u seksi izdanju zato što to volimo, već zato što je to bio jedini način da dođemo do Islanda – prisjetile su se djevojke i objasnile:

– Jedna avionska povratna karta stajala je 6 do 7 tisuća kuna, a nas je išlo dvadesetak. Samo za avionske karte trebalo nam je 150.000 kuna, a Hrvatski hokejski savez dao nam je samo četvrtinu, oko 40.000 kuna.

Ostalo smo skupile uz pomoć sponzora i od kalendara.

Probleme s odlascima na SP imale su i 2011. kada su trebale skupiti novac za odlazak u Australiju.

– Uvijek nastaje problem kada se SP održava negdje kamo ne možemo putovati autobusom. Za Australiju smo same tražile sponzore i na kraju ih i pronašle.

Komentara 9

DU
Deleted user
11:17 20.05.2016.

Ja sam tu blizu možete se presvlačit kod mene

Avatar Vucibatina
Vucibatina
14:16 20.05.2016.

Dok je švegira nema hokeja

DU
Deleted user
14:47 20.05.2016.

Svašta! Ni muški nije bolji od prosječne amaterske razine, a kamoli ovo? Curke bi se zabavljale šetkajući se po svijetu i usput se koturale na ledu, navodno igrajući hokej? Može, ali za svoje pare! I ovo što su dosad dobile, previše je!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije