Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.10.2017. u 22:41
Zlatko Dalić u premijeri na klupi Hrvatske došao do velike pobjede. Promijenio je neka mjesta u momčadi, ali očito je psihološki spremio vatrene

Kijev, glavni ukrajinski grad je sretno mjesto za Hrvatsku. Prije dvadeset godina ovdje smo izborili plasman na SP 1998. godine na kojem smo osvojili broncu. U ponedjeljak 10. listopada Hrvatska je izborila dodatne kvalifikacije za plasman na SP u Rusiji sljedeće godine. Maestralni Luka Modrić i golgeterski raspoložen Andrej Kramarić s dva pogotka nadjačali su Ukrajinu - 2:0!

Već dva sata prije utakmice vidjelo se kakva će fenomenalna podrška nositi domaćina. Ukrajinci su uz glasnu pjesmu dolazili na stadion, a već 20-ak minuta prije utakmice Olimpijski je stadion bio dupkom pun. U-kra-ji-na, U-kra-ji-na orilo se tribinama Kijevu. Naših je navijača bilo 700-tinjak, s zastavama iz Vinkovaca, Nuštra, Drinovaca, Nuštra, Šibenika... No, uz glasnog domaćina naši se navijači uopće nisu čuli.

- Bio sam ukupno na sto utakmica naše reprezentacije, ali nikada nisam bio manje optimističan uoči utakmice. Naša igra u prethodne četiri utakmice jako je zabrinjavajuća – govorio je Ivan Šimić iz Drinovaca.

Dalićeve promjene

Promijenio je Dalić dosta stvari u odnosu na svog prethodnika. Iz momčadi je izbacio Pivarića, a na njegovu poziciju lijevog beka stavio Vrsaljka. Vidu je pomaknuo na desnog beka, dok su stoperski par činili Mitrović i povratnik Lovren. No, najveća Dalićeva promjena bila je što je Modrića s mjesta defenzivnog veznog pomaknuo na poziciju desetke, odmah iza Mandžukića koji je bio jedina špica.

kramarić
1/19

Zanimljivo, Dalić je utakmicu vodio u trenirci, i to iz vrlo jednostavnog razloga. Pošto je uz sebe imao samo jednog pomoćnika, trenera vratara Marijana Mrmića, hrvatski je izbornik sam morao voditi zagrijavanje. Ševčenko je pak u odijelu promatrao kako mu trojica pomoćnika vode zagrijavanje.

Utakmicu su obje reprezentacije otvorile vrlo ofenzivno, odmah pokazale da ih zanima samo pobjeda. Već u 49. sekundi bilo je opasno pred vratima domaćina, no ukrajinski stoper u zadnji je čas ubačaj Perišića skinuo s Mandžine glave i loptu izbacio u korner. A u 24. minuti zamalo šok za naše. Ukrajinac Matvijenko je pucao s 30-ak metara, a Subašiću je lopta ispala iz ruke, te zamalo završila u golu.

 

Domaćini su iz daljine opet zaprijetili u 29. minuti, no Štepanenkova bomba s 25 metara završila je tik uz vratnicu. U tim trenucima hrvatska je obrana bila na konopcima, a samo nas je sreća sačuvala u 32. minuti, kada je Konopljanka s 5 metara loptu glavom poslao izvan okvira vratiju.

Krama junak

Vikao je u tim trenucima Dalić s ruba trenerskog prostora, emotivno proživljavao našu svaku izgubljenu loptu ili krivo dodavanje. A bilo ih je... Naši su se pribrali tek u posljednjih 7-8 minuta prvog poluvremena, no generalno, u prvih 45 minuta naša igra uopće nije funkcionirala, imali smo puno problema u organizaciji igre. Jednostavno naša reprezentacija nije izgledala dobro, a uz puno smo sreće na odmor otišli s 0:0. Ostalo nam je jedno poluvrijeme, može li Hrvatska nakon svega vidjeti dodatne kvalifikacije.

Bolje smo otvorili nastavak, bili agresivniji, Ukrajinci su se povukli u svoj kazneni prostor. I svu smo tu nadmoć naplatili u 62. minuti. Luka Modrić, naš čarobnjak, naš virtuoz je ubacio loptu, najviše je skočio Andrej Kramarić i lijepo trzno glavom te zabio za vodstvo. Još jednom je taj tihi dečko, a odličan nogometaš u 70. minuti uspio loptu pospremiti iza Pjatova. Zabio je dečko koji Dinamu nije valjao, kojeg je Kek preporodio, koji je u Bundesligi sazrio. Nije potpisao za tatinu agenciju i morao je okolnim putem doći do zvijezda. Ali kada znaš igrati, kada vjeruješ u sebe i svoje mogućnosti, kada imaš klasu sve te to na kraju ipak negdje nagradi u životu.    

Hrvatska je sa 20 osvojenih bodova zauzela drugo mjesto u skupini, dva više osvojio je Island koji je tako izborio izravni plasman u Rusiju. Island je u Reykjaviku pobijedio Kosovo sa 2-0 (1-0) i tako će po prvi put igrati na SP.

Hrvatsku očekuju dodatne kvalifikacije, a ždrijeb će se održati 17. listopada. Prve utakmice doigravanja igraju se 9., 10. i 11. studenoga, a uzvrati su tri dana kasnije.

Ukrajina
0-2
Hrvatska
Kramarić 62', 70'
Kvalifikacije za SP, 20.45, Kijev
Kraj
90'+4 (Kraj)

Kraj utakmice! Hrvatska je dvama pogocima Andreja Kramarića slavila protiv Ukrajine u Kijevu (2:0) te izborila nastup u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo!

Zamjena
90' (Zamjena)

Posljednja izmjena u našoj momčadi. Rog ulazi umjesto Mandžukića

Zamjena
88' (Zamjena)

Izlazi i hrvatski junak Kramarić, a zamijenio ga je Pašalić

Zamjena
86' (Zamjena)

Pivarić ulazi umjesto Vrsaljka

82'

Opet neredi! Policija je ispraznila dio tribine gdje su hrvatski navijači

Ozljeda
82' (Ozljeda)

Liječnici pružaju pomoć Vrsaljku, a Pivarić je spreman za ulazak u igru ako Šime neće moći nastaviti

76'

Pogledajte drugi Kramarićev pogodak

 

Gol
70' (Gol)

GOOOL Ponovno Kramarić! Hrvatska vodi 2:0! Rakitić je ubacio s desne strane, a Kramarić je na drugoj vratnici dočekao loptu i sigurno pogodio

68'

Gudmundsson je pogotkom povećao vodstvo Islanda protiv Kosova (2:0) što praktično znači da Hrvatska ne može izravno na SP.

67'

Evo sjajnog Kramarićevog pogotka

Gol
62' (Gol)

GOOOL Hrvatska vodi! Kramarić je pogodio glavom nakon ubacivanja Modrića!

Žuti karton
60' (Žuti karton )

Stepanenko je dobio žuti karton nakon prekršaja na Badelju

58'

Nakon brze akcije Ukrajine ubacivanje koje je išlo pred naš gol Vida je glavom izbio u korner

54'

Perišić je ubacio pred gol za Mandžukića, domaći izbijaju u korner

52'

Hrvatska ima veći posjed lopte u nastavku, ali i dalje se čeka na pravu priliku

Početak
46' (Početak)

Počelo je drugo poluvrijeme!

Komentar čitatelja
Komentar čitatelja (Komentar čitatelja)

Juma:

Na kraju poluvremena ne izgreda dobro. Nema igre, nema posjeda, jako malo kretanja bez lopte, u obrani poput kokošinjca, osobito Vrsaljko kod kojeg mi svaki put kada napad ide preko njegove strane skače puls, Subašić nesiguran, skoro opet dao gol samom sebi. Imamo još 45 minuta, možda bude bolje.

Torcida za Ukrajinu

Torcida navija za Ukrajinu i poručuje: Prodali ste naše snove, Judini sinovi! Opširnije pročitajte ovdje.

Poluvrijeme
45' (Poluvrijeme)

Završilo je prvo poluvrijeme! Nema pogodaka u Kijevu, ali nema niti u Walesu. Island vodi protiv Kosova (1:0) pa je u ovom trenutku Hrvatska u poretku drugoplasiranih momčadi na posljednjem mjestu. Kad bi ovako ostalo do kraja naša reprezentacija ne bi izborila nastup na SP-u.

43'

Loša vijest sa Islanda. Domaćin je poveo protiv Kosova golom Gylfija Sigurdssona. Hrvatskoj uz pobjedu nad Ukrajinom za izravan plasman u Rusiju treba i kiks Islanda.

36'

Modrić je poslao dugu loptu za Kramarića, no napadač Hoffenheima nije je uspio iskontrolirati

35'

Novi pokušaj Stepanenka iz daljine, ravno u Subašića

33'

Ukrajina ima 63 posto vremena loptu u svom posjedu, a Hrvatska 37.

32'

Ponovno je opasno bilo pred hrvatskim golom. Konopljanka je nakon ubacivanja pucao glavom, a lopta je prošla metar od desne vratnice

30'

Stepanenko je ispalio pravu bombu sa dvadesetak metara, a Subašić je vršcima prstiju odbio njegov udarac. No, sudac nije pokazao na korner

24'

Umalo težak kiks Subašića! Rakicki je pucao iz daljine, naš vratar želio je uhvatiti loptu, no iskliznula mu je iz ruku i otišla pored lijeve vratnice u korner

17'

Vidin udarac odlazi iznad gola domaćina

11'

Gužva je bila pred našim golom nakon ubacivanja. Subašić je želio boksati loptu no sudario se s Vrsaljkom, a na odbijenu loptu natrčao je Rotanj. Srećom, Lovren je blokirao njegov udarac i spasio vatrene

8'

Perišić je tukao sa sedamnaest metara iskosa, nije bilo opasnosti za Pjatova

5'

Mitrović je dugom loptom tražio Mandžukića, bilo je to malo prejako za napadača Juventusa

1'

Hrvatska je počela odlučno i visoko pritisnula domaćina! Perišić je ubacio s lijeve strane, a ukrajinski branič izbajue glavom ispred Mandžukića. Lopta je preletjela malo iznad grede, bit će korner za naše

Početak
1' (Početak)

Počela je utakmica u Kijevu!

Srna: Pokazati karakter

- Nakon negativnih rezultata, uvijek nastrada trener. Nismo imali sreće, atmosfera nije dobra i nadam se da će Dalić napraviti korak dalje koji nam treba i to je utakmica gdje moramo pokazati kvalitetu i karakter, kazao je uoči utakmice Darijo Srna. Cijeli razgovor s njim možete pogledati ovdje.

Sve je spremno

Sve je spremno za početak...

Stigli navijači

Ukrajinsku će reprezentaciju večeras protiv Hrvatske bodriti čak 70 tisuća navijača koji žarko žele da se njihova selekcija plasira na SP. No, ni vatreni neće biti bez potpore. Naši navijači stigli su u Kijev, a fotogaleriju pogledajte ovdje.

Dalić: Vjerujem u nas

- Nije lako pripremiti utakmicu kada se s igračima susretnete 48 sati prije na aerodromu. Pokušat ću probuditi igrače, usaditi im vjeru, pa da pokažu kvalitetu. Bit će jako teško, ali vjerujem u nas, kazao je Zlatko Dalić.

Ševčenko optimist

Jako cijenim hrvatsku nacionalnu reprezentaciju, ima jako snažnu momčad. I mi i Hrvatska igrat ćemo na pobjedu, mi smo spremni, idemo po tri boda, najavio je ukrajinski izbornik Andrij Ševčenko. Opširnije pročitajte ovdje

Nova Lukina uloga

Izbornik Dalić odlučio je Luki Modriću dodijeliti novu ulogu. On će večeras igrati ofenzivnije, ispred Badelja i Rakitića. Također, u odnosu na utakmicu s Finskom, u početnom sastavu nema Pivarića i ozlijeđenog Brozovića dok su umjesto njih uskočili Lovren i Badelj.

Reportaža iz Kijeva

Ukrajinci žele na SP, samo da ih Rusi gledaju... Reportažu iz Kijeva pročitajte ovdje.

Mamićevo pismo

Prije presudnog susreta sva zbivanja oko i u reprezentaciji odlučio je prokomentirati Zdravko Mamić. Njegovo otvoreno pismo pročitajte ovdje.

Sudi Nijemac

Odlični Nijemac Felix Brych glavni je sudac večerašnje utakmice.

Zagrijavanje...

Igrači su izašli na zagrijavanje...

 

Sastav Hrvatske:

Hrvatska: Subašić, Vida, Mitrović, Lovren, Vrsaljko, Rakitić, Badelj, Kramarić, Modrić, Perišić, Mandžukić.

Sastav Ukrajine

Ukrajina: Pjatov, Karavajev, Rakicki, Kačeridi, Matvienko, Stepanenko, Rotanj, Jarmolenko, Marlos, Konopljanka, Garmaš.

 

Kalkulacije

Hrvatska pobjedom nad Ukrajinom može izboriti nastup na SP-u, no sa tri boda može završiti i u dodatnim kvalifikacijama. Također, u slučaju remija pratit će se zbivanja na utakmici između Walesa i Irske. Sve kalkulacije o plasmanu pročitajte ovdje.

Početak
Ukrajina - Hrvatska (Početak)

Dobra večer! Pred Hrvatskom je odlučujući dvoboj u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. U svega nekoliko dana naša reprezentacija ostala je bez izbornika Ante Čačića, a zamijenio ga je Zlatko Dalić. On će večeras debitirati na klupi protiv Ukrajine u Kijevu, a Hrvatska ne smije izgubiti ako želi u Rusiju.

 

Komentara 195

LO
lojtra1
21:23 09.10.2017.

Sve se mijenja samo se Drago Ćosić ne mijenja. A možda je to to što nam treba. Tip je živa depresija!

FE
fefellerunt
22:47 09.10.2017.

Još jednom s eimalo prilike vidjeti da reprezentacija igra bolje u gostima gdje je nogometni ambijent nego u među gomilom smeća, izuzev osijeka, jedinog hrvatskog grada po pitanju navijanja za reprezentaciju .

ET
etrao
22:49 09.10.2017.

Sto kazu oni iz udruge “nas hajduk”!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije