Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državna smotra

Dani kruha od Pregrade učinili Hrvatsku u malom

Dani kruha
Foto: Alen Brodar/VLM
1/3
11.10.2011.
u 09:12

Sudjelovale su učenici iz 53 škole iz cijele zemlje, kao i iz hrvatskih škola u BiH i Srbiji. Djeca su pripremila štandove na kojima su prezentirala svoje proizvode, kruhove i kolače karakteristične za njihov kraj

Pregrada je bila domaćin jubilarnog, 20. izdanja državne smotre Dani kruha, na kojoj su se okupili učenici osnovnih i srednjih škola iz svih hrvatskih županija, kao i iz hrvatskih škola u susjednim državama – BiH i Srbiji. Sudjelovale su 53 škole, što osnovne, što srednje,a iz svake po troje ili četvero učenika s učiteljima i mentorima.

Karakteristike svoga kraja

Djeca su se potrudila i pripremila štandove na kojima su prezentirali svoje proizvode, kruhove i kolače koji su karakteristični za njihov kraj, ali su i promovirali sadržaj kojim se bave njihove učeničke zadruge. Od ranog jutra pregradskom sportskom dvoranom širio se miris kruha i ostalih delicija, a djeca su bila obučena u narodne nošnje. Neki su se potrudili, pa su sobom doveli i tamburaše, pa nije nedostajalo ni plesa i pjesme. Krapinsko - zagorsku županiju na smotri su predstavljale Osnovna škola Viktora Kovačića iz Huma na Sutli i Srednje škole Bedekovčina, čiji su se učenici prošle godine na županijskim Danima kruha pokazali kao najkreativniji i najbolji, a time su zaslužili da se ponovno prezentiraju na nacionalnoj razini.

Humčani i Bedekovčani

I dok su se osnovci iz Huma na Sutli odlučili prezentirati raznim jelima i pripravcima od luka u kombinaciji s kruhom, izradivši pritom i plakat pod nazivom Luk kao lijek i hrana, srednjoškolci iz Bedekovčine napravili su štrukle, stepu, medenjake, gibanicu, klipiće, kukuruzni kruh, pa i puding i složenac od kruha. - Cilj nam je bio pokazati kako se stari kruh može iskoristiti da se ne baci. Inače, zgodno je vidjeti na koji način u drugim krajevima pripremaju slična jela - rekli su nam Karmen, Marija, Ivana i Marko, učenici četvrtog razreda medicinskih sestara i tehničara u Bedekovčini, predvođeni svojom mentoricom, profesoricom Martinom Zaplatić. Nakon otvorenja svi sudionici smotre formirali su procesiju i središtem grada se uputili na svetu misu zahvalnicu, koju je predvodio pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije