Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokazuje gubitke

Čeka li Rafineriju nafte u Bosanskom Brodu stečaj?

rafinerija, zagađenost zraka (1)
Ivica Galovic/PIXSELL
17.05.2013.
u 13:09

Ukupni gubici Rafinerije krajem prošle godine dostigli su 455 milijuna maraka (227 milijuna eura), a samo lani gubitak je iznosio 50 milijuna maraka.

Dok vlasti u Republici Srpskoj prodaju naftnog sektora nazivaju primjerom uspješne privatizacije, analize poslovanja pokazuju uglavnom gubitke. Samo zaduženost Rafinerije nafte u Brodu desetostruko premašuje vrijednost osnovnog kapitala, utvrdila je revizorska kuća Deloitte.    

Ukupni gubici Rafinerije krajem prošle godine dostigli su 455 milijuna maraka (227 milijuna eura), a samo lani gubitak je iznosio 50 milijuna maraka. U zaključcima revizije navodi se kako je Rafinerija u potpunosti ovisna o matičnom, ruskom investitoru Njeftgazinkoru. No, pojedini ekonomski analitičari navode kako bi mogla završiti u stečaju kao financijski isisana ljuštura ponovno u rukama Vlade RS, pišu mediji u susjednoj BiH. Ekonomistica Svetlana Cenić kaže kako je priča o Rafineriji već ispričana kroz propast tvornice glinice Birač u Zvorniku, koja je završila u stečaju nakon višegodišnjeg izvlačenja novca u inozemstvo. 

- Vlada će ući u tvrtku, proglasiti stečaj i preuzeti dugove. Vlasnike će tako riješiti svih mogućih obaveza. Na kraju će sve platiti i sanirati porezni obveznici, dok je netko iznio milijarde – kaže Cenić. U Rafineriji kažu kako su gubici bili očekivani zbog zastarjelosti proizvodnog sistema i poslovnog ambijenta. Načelnik Odjeljenja za marketing Optima grupe Rade Vidaković navodi kako se situacija u brodskoj rafineriji ne može ni u kom slučaju uspoređivati s Birčom: - Zadnjih pet godina rada mi smo prema svim poreznim organima redovito izmirivali sve svoje obveze. Mi za pet godina niti smo tražili, niti smo dobili niti jedan euro ili marku subvencije od države. Za pet godina investirali smo u Rafineriju 200 milijuna eura - kaže Vidaković.

>>Brođane se mora obavještavati o svim kvarovima u rafineriji

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije