Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moje zdravlje

Revolucionarna metoda liječenja zatajenja srca produžuje život

'gradska...zagreb.....15.06.2009.  zrinjevac - suncan dan, vrucine, fontana, opustanje na klupicama uz novine il knjigu     Photo: Marko Lukunic/Vecernji list'
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
04.09.2014.
u 12:04

Pacemaker nove generacije nova je metoda liječenja i u Hrvatskoj

Zatajenje srca definiramo kao poremećaj kod kojeg srce gubi sposobnost djelotvornog pumpanja krvi, čime ne uspijeva zadovoljiti potrebe tijela.

Zatajenja su česta, nerijetko i sa smrtnim ishodom. No, medicina je napravila korak naprijed. U nekoliko posljednjih godina u svijetu srčano zatajenje uspješno se liječi novom metodom – resinkronizacijskom terapijom. Riječje novoj vrsti “pacemakera” koji pokazuje odlične rezultate. Terapija je dostupna i u Hrvatskoj, a prvi resinkronizacijski elektrostimulator u svijetu postavljen je 2001. godine.

Danas se u Europi u prosjeku ugrađuje 140 CRT aparata na milijun stanovnika, od 60 u Španjolskoj i Portugalu do 210 u Italiji i Njemačkoj, prema podacima iz 2012. godine. U RH je 2013. ugrađeno ukupno 87 CRT aparata, što čini skromnih 20 implantacija na milijun stanovnika, a što je sedam puta ispod europskog prosjeka za 2012. godinu.

Opsežna ispitivanja provedena na različitim skupinama bolesnika pokazala su da ova terapija ima vrlo jasan pozitivan učinak – značajno smanjuje tegobe bolesnika, smanjuje i broj hospitalizacija te, naravno, posljedično podiže razinu kvalitete života...

Foto: Moje zdravlje

Sve o novoj terapiji pročitajte u magazinu Moje zdravlje - u prodaji za samo 9,90 kuna.

Čitajte i kako pripremiti prvašića za školu - donosimo veliki specijal kako se pripremiti za početak školske godine bez stresa, kako pomoći djetetu u procesu osamostaljivanja te kako uskladiti školske i kućne obaveze. Tim stručnjaka koji smo okupili savjetuje roditelje i djecu kako uspješno započeti novu školsku godinu. Logos-učiteljica Ana Kralj napravila je mentalnu mapu za lakše učenje koja će pomoći i osnovnoškolcima i srednjoškolcima.

Nutricionistica Mirela Marić pripremila je jelovnik za bolju koncentraciju te otkriva koja poslastica jača mozak, a fizioterapeut Kristian Nasteski savjetuje kakvu školsku torbu odabrati... Naučite i kako duboko disanje može očistiti organizam.

Jeste li znali da se 70% detoksikacije izvršava disanjem, 20% kroz kožu te 10% kroz mokraću i stolicu? Donosimo i savjete kako se nakon odmora vratiti u svakodnevicu bez tuge i stresa, priču kako uspješno učiti iz vlastitih pogrešaka te kako je anksioznost postala obilježje modernog čovjeka. Unatoč svim dostupnim kozmetičkim proizvodima, njega kože nije potpuna bez njege iznutra – one pravilnom i kvalitetnom prehranom. Nakon sunčanja koža tijela zaslužuje oporavak, zato joj priuštite dubinsku hidrataciju i dobro je nahranite.

Stres je jedan od velikih uzročnika problema s kožom, a psihodermatologija je noviji pristup u dermatologiji čiji je cilj uspostaviti vezu između psiholoških čimbenika i bolesti kože. U Mojem zdravlju pročitajte sve o poveznici uma i kože.

Sve ovo i još mnogo više čitajte u magazinu Moje zdravlje koje možete nabaviti za samo 9,90 kuna!

>>7 vrsta boli zbog kojih biste odmah trebali nazvati liječnika

>>Izvadio jetra, tumor uklonio i zdravi organ ugradio natrag

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije