Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPREMNI ZA 1. MAJ

Kako ne šokirati meso, zašto se papar ne stavlja prije pečenja: Donosimo trikove za najsočniji roštilj

Roštilj
26.04.2024.
u 14:18

Otvorite sezonu roštiljanja uz odlične savjete i ukusne recepte. U ponedjeljak 29. travnja potražite posebni prilog „Roštilj“ na dar uz Večernji list.

Praznik rada tradicionalno slavimo uz dobru hranu, a roštilj je jedan od najboljih načina proslave uz obitelj i prijatelje na svježem zraku. Za dobar roštilj potrebna je dobra priprema, što uključuje mariniranje mesa kako bi preuzelo finu aromu, omekšalo i kako se ne bi osušilo. Iako se roštilj najčešće veže uz konzumaciju mesa, za one koji su vegetarijanci postoje brojni recepti za jela sa žara.

Pripremite se za sezonu roštiljanja uz posebni prilog „Roštilj“ kojeg možete pronaći na dar uz Večernji u ponedjeljak 29. travnja. Saznajte zašto steakove ne treba "ubijati" začinima, i na kojoj temperaturi ih treba peći, koliko meso gubi na težini tijekom pečenja i kako dobiti savršenu "rare" ili "medium rare" junetinu. Dapače, kad biste u njihovu restoranu naručili dobro pečen ili "well done" juneći steak, mnogi bi se chefovi i uvrijedili. No, kako bilo, ne zaboravite da ste u slučaju da sami roštiljate vi i jedini chef kojega se nešto pita – i roštiljanje u tom slučaju nije "posao" za Michelina, nego zabava za pamćenje uz ljude i jela koja volite. Znači, opustite se, pobrinite se da su namirnice svježe i već priređene za pečenje (rebarca, vratina, lungići, piletina, ražnjići... i marinirani), a ne zaboravite ni "gorivo" za roštilj.

Ako ipak malo sumnjate u sebe, u prilogu vam donosimo pregršt savjeta i recepata – zvijezda otvorene vatre na roštilju ili pak grilla – od mesnih, ribljih i povrtnih delicija do marinada i slasnih deserata, a tu su i recepti iz kuhinje chefa Hrvoja Kroflina. Evo tek jednog od mnogobrojnih savjeta: odresci prije roštiljanja moraju stajati najmanje sat vremena na sobnoj temperaturi. Tako ih nećete ''šokirati'' toplinom – ljepše će se ispeći i biti sočniji. Odresci svinjetine, govedine, junetine vole vruće rešetke, a ako ih pečete "natur", bez marinade, meso dobro nasolite nekoliko sati do najmanje pola sata prije pečenja.

 Ne paprite prije pečenja jer papar brzo izgara i mesu daje gorkasti okus. Za srednje pečen odrezak idealna temperatura u sredini je oko 58 stupnjeva. Piletinu svakako pecite na umjerenijoj temperaturi (pileća prsa svega nekoliko minuta sa svake strane), isto tako i pljeskavice i ćevape, a rebarca za koja svakako preporučujemo marinadu, na slabijoj vatri, što dulje – i u prvoj fazi zamotane u foliju. Kad je sve meso pečeno, ostavite ga pokrivenog da odmori i sokovi se prožmu.

U prilogu otkrivamo sve tajne dobre marinade i donosimo zanimljive recepte za meso, ribu, povrće i voće sa žara. Isprobajte T-bone s pikantnim umakom, tuna steak ili aromatični biftek s maslacem od hrena, a u nastavku donosimo recept za marinadu od tamnog piva.

Marinada od tamnog piva

Sastojci:

• 200 ml kečapa

• 100 ml jabučnog octa

• 330 ml tamnog piva

• 100 g smeđeg šećera

• 1 žličica soli

• 1 žličica mljevenog papra

• 1 žličica češnjaka u prahu

• ½ žličice mljevenog chilija

Priprema:

Sve sastojke stavite u posudu za kuhanje i uz stalno miješanje kuhajte na umjerenoj vatri. Nakon 30- 40 minuta, kada se marinada zgusne, sklonite je s vatre i pustite da se ohladi. Ohlađeni umak prebacite u posudu, poklopite i čuvajte u hladnjaku.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije