Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski odbor za lijekove

Pilule za 'dan poslije' uskoro bi se u EU mogle prodavati bez recepta

pilula
Foto: Reuters/PIXSELL
27.11.2014.
u 12:45


Ljekarnici žele da se pri kupnji ispuni upitnik i obavijesti ženin ginekolog

Žene u svim zemljama Europske unije ubuduće će pilulu za “jutro poslije” moći dobiti bez recepta. Europski odbor za lijekove u Bruxellesu odlučio je da se pilula EllaOne s aktivnom tvari ulipristalom koja sprečava začeće do 120 sati nakon što do njega dođe, može izdavati bez konzultacija s liječnikom.

Unutar 72 ili 120 sati

“Taj se preparat odsad može kupiti bez recepta u cijeloj Europskoj uniji”, piše u odluci Odbora koju prenosi njemački Süddeutsche Zeitung.

U 23 europske zemlje i sada se bez recepta prodaju hitni kontraceptivi na bazi tvari levonorgestrel, koji djeluju uzme li se pilula unutar 72 sata od rizičnog snošaja. Njemačka, Hrvatska, Poljska, Italija, Mađarska, Grčka i Lihtenštajn, međutim, korištenje tih tableta uvjetuju liječničkim receptom. To bi se izmijenilo donese li Europska komisija obvezujuću odluku za sve članice.

Žene će većinom pozdraviti ovakvu odluku, osobito zbog činjenice da se u slučaju rizičnog događaja gubi dragocjeno vrijeme dok se ne dobije recept ginekologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti – primjerice, koji radi u ponedjeljak popodne, a seks s neželjenim posljedicama dogodio se u petak navečer. Jer, iako su tablete djelotvorne u roku od 72, odnosno 120 sati, učinak je bolji što je vrijeme do uzimanja pilule kraće. Nadalje, u njemačkoj je javnosti prije gotovo dvije godine odjeknuo slučaj mlade žene koja je silovana, a dvije katoličke bolnice odbile su joj dati pilulu za “dan poslije”.

Ginekolozi, međutim, upozoravaju da pilula nipošto ne smije postati redovito kontracepcijsko sredstvo. Za to postoji hormonska kontracepcija.

– Preporuka je ipak otići liječniku prije terapije jer se može utvrditi da terapija nije ni bila potrebna, odnosno da do ovulacije nije ni došlo – kaže prof. dr. sc. Krunoslav Kuna, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porodništvo KBC-a “Sestre milosrdnice”.

Prije uzimanja svakog hormonskog lijeka potrebno je savjetovanje, podsjeća prof. prim. dr. sc. Darko Čuržik, predstojnik Klinike za ginekologiju i opstetriciju. Teoretski, bilo koja takva tableta može dovesti do hormonalnog disbalansa pa uzrokovati, primjerice, akne ili dlakavost kod pacijentice koja je uzima.

– Ipak je bolje otići k doktoru, ili svom ginekologu primarne zaštite ili dežurnom ginekologu u bolnicu – savjetuje prof. Čuržik.

Bezreceptnom prodajom hitnog kontraceptiva farmaceuti u ljekarnama preuzeli bi savjetodavnu ulogu, no jesu li na to spremni?

Jesu, ali pod nekim uvjetima, kažu. Hrvatska ljekarnička komora nedavno je predložila Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje da se i privatni recepti za hitnu kontracepciju prosljeđuju putem CEZIH-a izabranom ginekologu pacijentice, u svrhu njezine zdravstvene sigurnosti, kažu. A prije dvije godine propala je inicijativa Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode, koja je na prijedlog Europske agencije za lijekove, planirala puštanje hitnog kontraceptiva u status bezreceptnog lijeka.

Edukacija mladih

– Mi smo to podržali uz uvjet da se hitni kontraceptiv prodaje isključivo u ljekarnama i uz poseban protokol. Slično je u Velikoj Britaniji, gdje je također liberalizirano tržište tih lijekova. Predviđali smo da ljekarnik, pri zahtjevu za hitan kontraceptiv, sa ženom razgovara i da ona ispuni određeni obrazac. Žena bi tako trebala dokumentom dokazati da je starija od 16 godina te bi trebala odgovoriti na određena zdravstvena pitanja, recimo, među ostalim, da nema povišene jetrene probe. Ako su svi odgovori negativni, može joj se izdati pilula, a ako je samo jedan pozitivan i postoji kontraindikacija na lijek, ne izdaje se. Žena bi trebala potpisati da sve razumije i da se uzimanje hitnog kontraceptiva ne smije ponavljati unutar jednog menstrualnog ciklusa – objašnjava Mate Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore. Komora i HALMED na kraju nisu postigli dogovor o prodaji hitnog kontraceptiva.

Donese li EK obvezujuću odluku za sve članice, ona će se provoditi i u Hrvatskoj. S obzirom na upozorenja ginekologa, to više je važna edukacija i jačanje svijesti o kontracepciji i planiranju obitelji, osobito među adolescentima.

>> VIDEO Kome se daje hitna kontracepcija i kako djeluje?

Komentara 2

Avatar fijolica
fijolica
13:16 27.11.2014.

" ... sprečava začeće do 120 sati nakon što do njega dođe"?!?!?!?! Pa, je li došlo do začeća ili nije??? Ako jest, onda ta tableta ubija već začeto živo biće i ne može je se proglasiti kontraceptivom (hitnim ili sporim) nego abortivnim sredstvom!

CR
croat1899
01:31 01.12.2014.

zasto se u Europi samo propagiraju ideje "skači iz kreveta u krevet iz" a više nitko ne propagira obiteljske vrijednosti. Obitelj je temelj svega, bez obitelji nema napretka, a EU propagira daljnju propast obitelji. Ne samo ovom odlukom nego i brojnim drugim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije