Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
festival pjesništva

Nagrade Goranova proljeća Miroslavu Kirinu i Silbi Ljutak

Sandra Simunovic/PIXSELL
13.03.2024.
u 09:46

Psihologinja i prevoditeljica Silba Ljutak osvojila je Gorana za mlade pjesnike za "Kuću na otoku", a sisački pjesnik Miroslav Kirin Goranov vijenac za ukupan doprinos hrvatskom pjesništvu

Miroslav Kirin i Silba Ljutak dobitnici su nagrada 61. Goranova proljeća, festivala pjesništva posvećenog Ivanu Goranu Kovačiću te ideji pjesništva kao obliku borbe za slobodu, na kojemu će ove godine nastupiti više od 30 autora iz petnaest zemalja. Žiri je ove godine radio u sastavu: Ana Brnardić, Drago Glamuzina, Andrea Milanko, Davor Šalat i Martina Vidaić, a nagrade će tradicionalno biti dodijeljene 21. ožujka u Lukovdolu.

Nagrada Goranov vijenac za ukupan doprinos hrvatskom pjesništvu pripala je sisačkom pjesniku Miroslavu Kirinu, koji je donedavno bio i odbornik Goranova proljeća, a žiri ga smatra autorom jednog od najkompaktnijih i najpromišljenijih poetskih opusa u hrvatskoj poeziji posljednjih desetljeća.

Goran za mlade pjesnike pripao je Silbi Ljutak za rukopis "Kuća na otoku". Prema riječima žirija, radi se o zaokruženom i cjelovitom rukopisu s "jasnom i ujednačenom tematskom i poetskom provedbom" te "pjesničkom svjedočanstvu ženske emancipatorske snage". Pritom se misli na emancipaciju majke od uskogrudne i okrutne male sredine te na emancipaciju kćeri od majke kako bi kreirala vlastiti svijet.

Goranovo proljeće ove će godine ugostiti više od trideset pjesnikinja i pjesnika iz petnaest zemalja, s četiri kontinenta. Program počinje 20. ožujka u zagrebačkom Kazalištu lutaka, nastupom laureata, domaćih i stranih gostiju festivala te kantautora Zorana Predina. Isti dan u Antikvarijatu Ex libris u Rijeci održat će se program posvećen europskoj pjesničkoj platformi Versopolis, a veliko čitanje u Rijeci održat će se u petak dvorani Mjesnog odbora Kozala, u kojoj će ponovno nastupiti i Zoran Predin.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije