Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13. izdanje

Noć knjige u znaku kataklizme održat će se u zatvoru i autobusu

Zagreb: Konferencija povodom kulturne manifestacije Noć knjiga
Sanjin Strukic/PIXSELL
12.04.2024.
u 20:18

1150 programa održava se 23. travnja u 120 osnovnih škola, 45 srednjih škola, 40 vrtića, 56 knjižara, nizu antikvarijata i fakulteta iz cijele Hrvatske

Na konferenciji za novinare u Galeriji Kupola Gradske knjižnice u Zagrebu najavljen je program 13. Noći knjige, koja će se održati 23. travnja u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige.

S čak 1150 programa u Noći knjige sudjelovat će 120 osnovnih škola, 45 srednjih škola, 40 vrtića, 56 knjižara, niz antikvarijata, fakulteta iz cijele Hrvatske, pa čak i zatvor u Varaždinu gdje će zatvorenici imati priliku sudjelovati u interaktivnoj radionici.

U sklopu Noći knjige bit će predstavljeni rezultati već tradicionalnog istraživanja o čitalačkim navikama Hrvata, organizirat će se i humanitarna akcija "Ukrajina u fokusu" kojom se pomaže ukrajinskim nakladnicima i Ukrajincima koji trenutačno žive u Hrvatskoj, a neće nedostajati ni druženja uz knjigu u javnim prostorima.

– Na autobusnoj liniji Solin – Split čitat će se "Priče iz davnine" Ivane Brlić Mažuranić, na zagrebačkoj žičari učenici i profesori V. gimnazije interpretirat će Matoševe tekstove uz pratnju glazbenih instrumenata, učenici će se s knjigom družiti i na arheološkom lokalitetu Amfiteatar u Saloni, a pozvani su rješavati i zagonetke u kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi – najavila je Ivana Radenović iz Knjižnica grada Zagreba.

A u skladu s ovogodišnjom temom, koja glasi "Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena", zaštitno lice Noći knjige jedan je simpatičan dinosaur, odnosno "knjigosaur", poznat i kao Đuro Načitanović.

– U dinosauru smo pronašli simboličku poveznicu s apokaliptičnim vremenima, nekada i tada. Naravno, nadamo se da će naše imati sretniji završetak od onoga koji je zadesio dinosaure. Također, svi mi koji danas čitamo, volimo otići u knjižnicu, kupiti knjigu sebi ili nekome na dar, danas se pomalo osjećamo kao dinosauri – kazala je pak Dobrila Zvonarek iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije