Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mozaik knjiga

Roman "Ponos i predrasude" objavljen u verziji za mlade

Mozaik Knjiga
02.04.2024.
u 13:45

Najpoznatiji roman slavne engleske književnice Jane Austen "Ponos i predrasude" objavljen je u izdanju zagrebačkog Mozaika knjiga i u zabavnoj ilustriranoj verziji za mlade, koju potpisuje Katherine Woodfine

Radnja prati Elizabeth Bennet, drugu od pet kćeri obitelji Bennet, koju majka želi udati za imućnog ženika, no ona ne namjerava stupiti u brak bez ljubavi. Na balu upozna gospodina Darcyja, na prvi kontakt joj se ne svidi, no možda će u njemu pronaći i nešto dobro.

Katherine Woodfine s 12 je godina otkrila Jane Austen,  pročitala je sve njene knjige, ali „Ponos i predrasude“ joj je ostala posebna i zato ju je prepričala.

Ilustratorica Églantine Ceulemans svojim je crtežima nastojala podariti Janein smisao za humor i šarm, likovi su joj osebujni i osmišljeni do posljednjeg detalja, a na crtežima ima i pokoji kućni ljubimac. 

Jane Austen je postala sinonim za romantičnu tematiku, ali otvorila je put drugim ženskim spisateljicama, i u njezinim djelima mogu se pronaći i teme koje zadiru u pitanje ondašnjeg društva. 

Djela su joj se prodala u milijunima primjeraka i postoji na desetke filmskih adaptacija koje su osvojile brojne gledatelje. 

Jane Austen je bila snažna ličnost koja ni nakon više od 200 godina nakon smrti ne prestaje intrigirati i tjerati čitatelje da iznova vraćaju njezinim djelima, a svaki put pronalazeći u njima neku novu mudrost, kaže izdavač.

Za života je objavila četiri romana, „Razum i osjećaji“ (1811.), „Ponos i predrasude“ (1813.), „Mansfield Park“ (1814.) i „Emma“ (1815.), a nakon smrti su joj objavjeni i romani „Uvjeravanje“ (1818.) i „Opatija Northanger“ (1818.).

Knjigu "Apsolutno Austen: Ponos i predrasude" je na  hrvatski prevela Ira Martinović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije