Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raspušteno Povjerenstvo

Panenić: Pozivam upravu Badela 1862 da raspiše novi natječaj za strateškog partnera

tomislav panenić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
30.09.2016.
u 15:30

Tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić raspustio je Povjerenstvo za odabir strateškog partnera u Badelu 1862, te bi se trebalo oformiti novo Povjerenstvo, kao ići i u novi natječaj

Naime, početkom ovoga mjeseca Meteor je tvrdio da posjeduje 67 posto potraživanja vjerovnika Badela, što znači da Meteor može biti i strateški partner,  no odmah je utvrđeno da nemaju potvrđenih tih 67 posto, nego samo načelnu mogućnost potvrde. Ministarstvo je dalo rok Meteoru u kojem će dokazati sigurnih 67 posto, no, kaže nam Panenić, to se nije dogodilo. 

Išli su s lažnom informacijom, doveli nas u zabludu, stoga se Povjerenstvo za ocjenu strateškog partnera raspušta, a ja pozivam upravu Badela da u što kraćem roku raspiše novi natječaj za strateškog partnera. Mislim da se to može napraviti u kratkom roku i da nikakav stečaj o kojem uprava Badela govori ne prijeti – rekao nam je Panenić.

Predsjednik uprave Badela Ivo Markotić je naime u nekoliko navrata upozorio kako je Badelu ostalo 110 dana prije pokretanja stečaja. No tih 110 dana se računa od trenutka kada će se nastaviti postupak predstečajne nagodbe, a ona je još od 2013. godine u procesu mirovanja. Upravo iz razloga kako bi se izbjegao stečaj i dalo vremena da se pronađe strateški partner. Stoga ni sada, kaže Panenić, neće se ta situacija promijeniti.

Iz Meteor grupe nisu iznenađeni

Osim Meteor grupe, na natječaj se javio i slovački St. Nicolaus, koji je cijelo vrijeme upozoravao da država gura Meteor u Badel. No činjenica je da je Povjerenstvo za odabir strateškog partnera predugo čekalo s odabirom. U međuvremenu je konzultant izračunao da je ponuda Meteora bolja, no ministar je sumnjao i u tu odluku

– Odlukom o raspuštanju povjerenstva nažalost nismo iznenađeni. Tehnički ministar Panenić je tijekom cijelog procesa vrlo otvoreno činio sve kako bi izbjegao donošenje odluke o odabiru Meteor grupe za strateškog partnera iako je upravo naša ponuda, po kriterijima koje je definiralo povjerenstvo koje je on oformio, ocijenjena najboljom ponudom – kažu u Meteoru. Dodaju kako ne ulaze u motive tehničkog ministra da otvoreno pogoduje podnositelju lošije ponude, no da je  nepobitna činjenica da se ovakvim postupcima nanosi direktna šteta Meteor grupi kao najbolje ocijenjenom ponuditelju, ali i Badelu 1862 koji hitno treba strateškog investitora i razrješenje ove besmislene situacije.

Meteor je u ponudi za Badel ponudio 26 milijuna eura, a St. Nicolaus 25 milijuna eura. No Panenić je već i ranije tvrdio kako sumnja u dobro poslovanje Meteora. U Meteoru i dalje potvrđuju da je poslovanje dobro - da imaju nisku zaduženost, da su ove godine planirani prihodi 230 milijuna kuna, a dobit 15 milijuna kuna. 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar saaarac
saaarac
12:18 30.09.2016.

Napokon ministar koji se ne podlaže stranim lobijima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije