Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Paula McLain "Dosegnuti sunce"

Život hrabre pilotkinje koja je voljela istog čovjeka kao i Karen Blixen

Naslovnica knjige koju je u Hit biblioteci objavilo Znanje
Foto: Arhiva Znanje
11.01.2017.
u 16:05

Ovo je roman o još jednoj zadivljujućoj ženi koja je pomicala granice u vremenu u kojem je živjela. Glavna je junakinja pilotkinja koja je oborila svjetski rekord preletjevši Atlantik, ali taj povijesni let ovdje je tek okvir za priču

Zamislite da na nekom pariškom tavanu zaboravljen leži kovčeg u kojem su sve rane priče Ernesta Hemingwaya!? Upravo tu ideju donijela nam je američka književnica Paula McLain svojim prvim romanom “Gospođa Hemingway”, uzbudljivoj priči o prvoj ženi Ernesta Hemingwaya, njihovu životu u Parizu dvadesetih godina 20. stoljeća i jednom putovanju na kojem ona izgubi torbu sa svim njegovim rukopisima.

U novom romanu “Dosegnuti sunce” (Znanje, urednica Nataša Pejić, prijevod Mirjana Čanić, 99 kuna) ova nas autorica vodi na još uzbudljivije mjesto, ravno u priču koja se zbivala s druge strane “Moje Afrike”, uzbudljivih zapisa Karen Blixen. Ovo je, naime, roman o još jednoj zadivljujućoj ženi koja je pomicala granice u vremenu u kojem je živjela. Glavna je junakinja romana “Dosegnuti sunce” Beryl Markham, pilotkinja koja je oborila svjetski rekord preletjevši Atlantik, ali taj povijesni let ovdje je okvir za priču. Ona počinje kada četverogodišnja djevojčica stiže u Afriku i zaljubi se na prvi pogled u taj nemilosrdni kontinent. Priča prati njezino odrastanje, ljubav prema konjima, druženja s domorocima... Mnogo je tu ljubavi prema Africi baš kao i u priči Karen Blixen, koja je ovdje jedna od junakinja romana. Naime, ona i Beryl vole istog čovjeka, karizmatičnog Denysa Fincha Hattona, koji se ne odlučuje ni za jednu od njih dvije. Stoga će čitatelje koji vole “Moju Afriku” oduševiti i ovaj roman. Autorica svoju priču donosi poštujući okvir koji je postavila Karen Blixen – okvir je to sačinjen od ljubavi prema Crnom kontinentu, ali i nevjerojatnog razumijevanja za pustolovne žene i muškarce koji su ga otkrivali

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije