Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
the man booker intenational

Prestižna nagrada smješila se Dubravki Ugrešić i Novakoviću

26.06.2013., Zagreb - Hrvatski pisac Josip Novakovic sudjelovao je na otvaranju Festivala europske kratke price u klubu Booksa.  Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
Foto: Grgur Žučko/pixsell
26.03.2015.
u 15:18

Nimalo ne zaostajemo za svijetom

I dok je prije dvije godine u finalu prestižne nagrade The Man Booker International bio i hrvatski pisac s kanadskom adresom Josip Novaković, ove godine među finalistima nema hrvatskih pisaca. Treba spomenuti i da je 2009. u finalu bila hrvatska spisateljica Dubravka Ugrešić, no te je godine slavila kanadska autorica pripovijedaka Alice Munro, poslije nagrađena i Nobelovom nagradom za književnost.

Najpoznatiji Mađar

Što se tiče ovogodišnjih kandidata, hrvatskim čitateljima najpoznatiji je mađarski prozaik László Krasznahorkai, koji je itekako poznat i domaćim filmofilima, i to zbog hvaljene suradnje s čuvenim mađarskim filmskim redateljem Belom Tarrom. Mađarski je pisac kao scenarist ili autor predložaka sa Tarrom surađivao na poznatim filmovima kao što su to "Sotonski tango", "Werckmeisterove harmonije", "Čovjek iz Londona" i "Torinski konj".

Krasznahorkai je dva puta gostovao u Hrvatskoj (posljednji put lani u listopadu, a bio je i na festivalu europske kratke priče). U Hrvatskoj su dostupni prijevodi Krasznohorkaijevih romana "Rat i rat", "Melankolija otpora" i pripovijetke "Posljednji vuk" i "Unutra je životinja" koje su objavili OceanMore, Šareni dućan i Multimedijalni institut.

Čak tri knjige plodnog argentinskog pisca Césara Aire objavila je Fraktura i to "Duhove", "Varamo" i "Književna konferencija". VBZ je prije više od deset godina objavio romane pisca iz Mozambika Mia Couta i to "Pod stablom frangipanija" i "Mjesečarska zemlja", a taj je autor 2003. godine i posjetio Hrvatsku. Koliko je poznato, naklada Vuković&Runjić namjeravala je objaviti roman "More makova" pisca iz Indije Amitava Ghosha, koji je lani posjetio Beograd.

Proglašenje u Londonu

Među finalistima ove 60.000 funti vrijedne nagrade su i pjesnikinja i autorica proze Fanny Howe iz SAD, svestrana spisateljica Marlene Van Niekerk iz Južnoafričke republike, libanonska autorica s pariškom adresom Hoda Barakat, Maryse Condé iz Gvadalupe, Tuareg iz Libije sa švicarskom adresom Ibrahim al-Koni, i Alain Mabanckou iz Konga koji živi između Konga, Los Angelesa i Pariza.

Ime laureat ove unosne i priznate nagrade biti će objavljeno 19. svibnja u Londonu.

>> Laszlo Krasznahorkai kandidat za Bookera

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije