Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: David Nicholls "Mi"

Put popločen dobrim namjerana ponekad vodi samo u neuspjeh

Naslovnica romana kojeg je objavilo Znanje
Foto: Arhiva Znanje
29.01.2016.
u 12:36

Nicholls se bavi jednom sasvim običnom pričom, ali je pri tome krajnje duhovit, topao ljudski. Uči nas pri tome kako se brakovi i veze ponekad jednostavno potroše i kako za kraj ne trebaju velike drame

Kako i zašto opstaju dugotrajni brakovi? Recepta, naravno, nema, ali se uvijek možemo osloniti na poznatu Tolstojevu rečenicu kojom počinje “Ana Karenjina” kako su sve sretne obitelji iste, dok je svaka nesretna obitelj nesretna na svoj način. No što kada je jedan bračni partner još savršeno sretan i zaljubljen, a onaj drugi to više nije?

Upravo tim problemom bavi se David Nicholls u svom romanu “Mi” (Znanje, urednik Tomislav Zagoda, prijevod Lidija Milenkov Ečimović, 99 kuna). U središtu je njegove priče Douglas, miran, naoko neprilagođen lik, znanstvenik. Kada upozna Connie, ona je sve što on nije – zanosna ljepotica, umjetnica... Ludo se zaljubi, ali i osvoji ženu o kojoj razmišlja kao o istinskom čudu u svom životu. Čitatelj ih sreće desetljećima kasnije. Tada su bračni par pred razlazom, ona je ta koja želi otići, i to ne zbog druge ljubavi, nego zbog života koji joj se čini nezadovoljavajućim. Njihovo zajedništvo pratimo kroz Douglasova sjećanja, a tu je i sin, koji se upravo sprema otići iz roditeljske kuće na studij. Douglas se nada da će putovanje Europom ponovo ujediniti obitelj, ali, naravno, tu nevolje postaju samo još veće.

Nicholls se, dakle, bavi jednom sasvim običnom pričom, ali je pri tome krajnje duhovit, topao ljudski. Uči nas pri tome kako se brakovi i veze ponekad jednostavno potroše i kako za kraj ne trebaju velike drame poput preljuba. Naoko ne nudi ništa mudro, ali zapravo podsjeća na stvari koje najlakše zaboravljamo, na situacije kada sami sebe i one koji su nam najbliži uzimamo zdravo za gotovo. Uči nas i da put popločen dobrim namjerama ponekad ne vodi u pakao, nego u običan ljudski neuspjeh s kojim treba znati živjeti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije