Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Djela Ive Andrića

Pripovijetke Ive Andrića obavijene erotičnošću

Ivo Andrić pripovijetke
Arhiv VL
05.05.2014.
u 12:13

Školska knjiga u izboru djela Ive Andrića objavila i zbirku pripovijedaka "Mara milosnica"

        U prvom kolu izbora iz djela nobelovca Ive Andrića, Školska knjiga je objavila i zbirku pripovijedaka “Mara milosnica”. Pripovijetke je izabrao i pogovorom popratio akademik Krešimir Nemec tako da čitatelj kojega ne zanima samo Andrićevo djelo nego i njegova biografija na kraju ove pošteno debele knjige može naći i niz podataka iz piščeva života. Valja reći da “Mara milosnica” neće biti jedina zbirka pripovijedaka u ovoj ediciji. Tako će hrvatski čitatelji, osim Andrićevih slavnih romana, moći pročitati i većinu pripovijedaka iz pera pisca koji se proslavio i u toj formi. Doduše, akademik Nemec ocijenio je da u opusu od stotinjak pripovijedaka, tj. novela njih dvadesetak ima antologijsku vrijednost (što je iznimno visoki prosjek), no da se tu nalaze i neki tekstovi koji su daleko ispod piščeva estetskog standarda.

U zbirci “Mara milosnica” takvih doista nema. I ta zbirka, koja se usprkos velikom broju turcizama (urednica Miroslava Vučić knjigu je obogatila rječnikom) može se i danas čitati s velikim interesom i s velikim uzbuđenjem. Jer, Andrić u ovim pripovijetkama priča o bosanskoj povijesti i vrlo se često bavi i bosanskim franjevcima, ujacima. Piše o mentalitetu bosanskog čovjeka i pri tome ne štedi ni većinske ni manjinske narode. Nije opterećen današnjom literarnom političkom korektnošću koja uškopljuje pisce i njihovu literaturu. Stoga se njegove priče čitaju i kao stari povijesni zapisi i imaju snagu kronike. Današnjem čitatelju posebno mogu biti interesantni Andrićevi ženski likovi, kojih ima napretek. Andrić kao da je opsjednut ženama i njihovom ljepotom, ali i erotičnošću. A među tim novelama posebno mjesto zaslužuje “Mara milosnica”, velemajstorski napisana, baš kao i pripovijetka “Anikina vremena”, koja ima gotovo pa feminističke proplamsaje. A čitajući Andrića iz današnje perspektive, može se zorno uvidjeti koliko i neki današnji pisci pišu pod utjecajem Andrićevih literarnih metoda.      

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije