Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Nicci French "Iščezli utorak"

Potraga za žrtvom ovdje je potka priče o ljudskim psihozama i psihoanalitičarima

Naslovnica knjige
Foto: Arhiva Znanje
03.09.2015.
u 10:16

Psihoterapeutkinju Friedu Klein hrvatski su čitatelji upoznali u krimiću “Olovni ponedjeljak”, dok “Iščezli utorak” (Znanje, biblioteka Knjiga dostupna svima, urednica Nataša Pejić, prijevod Antonija Mihajlović, 29,90 kuna) donosi nastavak njezine priče. Naravno, ovaj se roman čita kao samostalna cjelina, ali s pričom koja ima čak nekoliko poveznica s prvim romanom dvojca koji objavljuje pod imenom Nicci French. Oni su autorski (i bračni) par Nicci Gerard i Sean French, koji su (na dovitljiv način) spojili ne samo svoja imena već i svoje osobnosti i specijalnosti te se izvještili u “bildanju” napetosti kroz uzbudljive psihološke trilere.

Priča u ovom romanu počinje s pronalaskom poluraspadnutog muškog leša. Socijalna radnica ga pronalazi u stanu teško rastrojene žene koja truplu kuha čaj, češlja ga... brine se o njemu. U trenutku kada policija potraži pomoć psihoterapeutkinje Friede Klein, s kojom je surađivala i u prošlosti, počinje istraga u kojoj istražitelji zapravo najteže dolaze do bilo kakvih podataka o samoj žrtvi. Tko je ubijeni muškarac, pravo je pitanje ovog romana, a način na koji je on iskorištavao ljude idealna je pozicija kroz koju glavna junakinja preispituje svoj rad s pacijentima, ali i svoje životne odluke.

Autori se, dakle, kroz priču o zločinu, te još jače kroz stalnu prisutnost psihotičnog ubojice iz prethodnog romana, posve ozbiljno bave psihološkim poremećajima, ali i liječnicima koji su pozvani brinuti se o takvim bolesnim ljudima. Gradacija kojom se služe na neki način tjera istinski strah u kosti, jer pokazuje koliko je toga u ljudskom mozgu i psihi još uvijek skriveno znanosti. Gdje je taj zavoj iza kojeg počinje put u poremećenost te može li se on izbjeći (li barem ublažiti), svojevrsna je stručna potka romana. Naravno, oni koji vole tek uzbudljivo štivo i potragu za ubojicom, neće se zamarati tim i takvim finesama, ali će u stilu autora i detaljima priče pronaći savršeni razlog da ovaj triler ne ispuste iz ruku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije