Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stimulacije ministarstva

Novac za 18 najboljih knjiga u 2013. godini

20. 01. 2010.   Hrvatska, Zagreb, Bogoviceva ulica, Profil Mega Store - knjizara, pjesnik Marko Pogacar. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
24.10.2014.
u 10:39

Na natječaj je ove godine stiglo 145 prijava, od toga 82 knjige proze, 31 knjiga poezije te 32 knjige za djecu i za mlade

Osamnaest hrvatskih autora ove je godine dobilo pojedinačnu stimulaciju Ministarstva kulture Republike Hrvatske za najbolja književna ostvarenja u 2013. godini. Stimulaciju koja iznosi 15.000 kuna neto dobili su Krešimir Bagić za zbirku pjesama "Plaši li te moja boja", Mihaela Gašpar za zbirku kratkih priča "Slatkiš, duhan, britva", Drago Hedl za roman "Donjodravska obala", Maja Hrgović za roman "Živjet ćemo bolje", Miljenko Jergović za roman "Rod", Maša Kolanović za zbirku poezije "Jamerika", Leonida Kovač za knjigu eseja "Tubingenska kutija", Ivan Lovrenović za roman-esej "Nestali u stoljeću", Nada Mihaljević za knjigu za djecu i mlade "Anđeo plišanih igračaka", Kristian Novak za roman "Črna mati zemla", Jurica Pavičić za zbirku priča "Brod u dvorištu", Ivana Pipal za knjigu za djecu i mlade "Priča o teti Mandi", Marko Pogačar (na fotografiji) za zbirku poezije "Crna pokrajina", Zoran Pongrašić za knjigu za djecu i mlade "Tata i Tina", Kristina Posilović za zbirku poezije "O vječnosti i drugim neprilikama", Karmela Špoljarić za roman "Nije ovo Twin Peaks", Milko Valent za roman "Umjetne suze" i Milana Vuković Runjić za roman-esej "Proust u Veneciji, Matoš u Mlecima".

Na natječaj je ove godine pristiglo 145 prijava, od toga 82 knjige proze, 31 knjiga poezije te 32 knjige za djecu i mlade.

U povjerenstvu koje je odlučivalo o dobitnicima stimulacija bili su Alida Bremer, Jagna Pogačnik i Dubravka Zima. Ministarstvo je stimulacije uvelo kako bi pomoglo autorima koji su najčešće na kraju izdavačkog hranidbenog lanca.

>> Glasno čitanje danas više treba odraslima nego djeci

Komentara 1

GO
goran2hr
13:11 20.11.2014.

Da te knjige što valjaju, onda bi se i prodavale. Ako od toga ne mogu živjeti, neka si nađu drugi posao. Iako literarni antitalenti, možemo pohvaliti njihovu ljubav za pisanjem i upornost. Pa u tom smislu, bilo bi dobro dati im neki termin u društvenim prostorijama (pored umirovljenika), gdje bi se amaterski družili i zabavljali svojim uradcima, ali ne i novce iz budžeta. A ovako, danas sam u komisiji ja, pa ću nagraditi svog pajdu, a sutra u drugoj komisiji će biti on, pa nagraditi mene i tako u krug....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije