Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obljetnica

Izdavačka kuća 'Croatica' iz Budimpešte predstavila se bečkim Hrvatima

austrija
Foto: Snježana Herek
1/2
05.03.2015.
u 16:23

Djelovanje Croatice je prvenstveno usmjereno na očuvanje hrvatskog jezika, identiteta i nacionalne svijesti u višejezičnom mađarskom prostoru

Povodom obilježavanja 15. obljetnice utemeljenja i uspješnog djelovanja izdavačke kuće „Croatica“ iz Budimpešte, njen ravnatelj Csaba Horvath predstavio je u srijedu navečer u Hrvatskom centru u Beču,  bečkim i gradišćanskim Hrvatima ovo neprofitno društveno poduzeće za kulturnu, informativnu i izdavačku djelatnost mađarskih Hrvata.

„Petnaesta obljetnica od utemeljenja za nas je važan događaj, jer potvrđuje da smo postali važna hrvatska kulturna ustanova i središnja ustanova za izdavanje manjinskih školskih knjiga i udžbenika u Mađarskoj, u kojoj živi 13 narodnosnih manjina“, rekao je Horvath, inače gradišćanski Hrvat rodom iz mađarskog sela Gornjega Četara. Istakao je kako su udžbenici, knjige, novine i časopisi kao i tjednik Hrvatski glasnik štampani u Croaticinoj tiskari, te prvi manjinski internetski radio „Radio Croatica“ koji se sluša ne samo u Europi nego na svim svjetskim kontinentima, važan izvor informiranja o kulturnom, gospodarskom i društvenom životu hrvatske zajednice u Mađarskoj, okupljene oko Saveza Hrvata u Mađarskoj i Hrvatske manjinske samouprave.

„Djelovanje Croatice je prvenstveno usmjereno na očuvanje hrvatskog jezika, identiteta i nacionalne svijesti u višejezičnom mađarskom prostoru“, napomenuo je Horvath zahvalivši Hrvatskoj državnoj samoupravi i Savezu Hrvata u Mađarskoj koji su pomagali djelovanje Croatice. Ustvrdio je da mnogi projekti ne bi mogli biti ostvareni bez svekolike, posebno financijske pomoći Manjinskog Odjela pri Vladi Republike Mađarske, Javne zaklade za manjine u Mađarskoj i Hrvatske manjinske samouprave, koji su omogućili da izdavačka kuća Croatica postane stalno mjesto okupljanja Hrvata.

„Zahvalni smo svima na dosad ukazanom nam povjerenju i pomoći i nastavit ćemo i dalje djelovati na dobrobit hrvatske zajednice u Mađarskoj, koja ima višestoljetno bogato kulturno i povijesno nasljeđe“, rekao je ravnatelj Croatice, dodavši kako Hrvatsku i Mađarsku povezuje ne samo bogata povijest nego i dugotrajno prijateljstvo i dobrosusjedski odnosi. Naglasio je kako je priželjkuje veću potporu matične države Hrvatske.

Publiku, u kojoj je, između ostalih, bio i hrvatski radijski novinar u Mađarskoj Andrija Pavleković, zanimala je i Biblija „Stari i Novi Teštament“, u pet svezaka izašla na gradišćanskohrvatskom jeziku krajem prosinca prošle godine, u prijevodu prof. Štefana Geošića, koju je Croatica također tiskala.

Razgovor s ravnateljem Croatice Csabom Horvathom vodio je u sklopu zajedničkog projekta Hrvatskog centra i bečke podružnice HKD Napredak „Razgovori u Centru“, urednik „Hrvatskih novina“, Petar Tyran. Gostu se je „potkovanim uskršnjim jajem-pisanicom“ zahvalio Napretkov čelnik Filip Zloušić

>> Željka Caparin jednoglasno reizabrana za predsjednicu Matice Hrvatske

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije