Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Miroslav Kovač

Tko je stručnjak kojeg je Most angažirao za poljoprivredu?

Miroslav Kovač
Foto: VL
22.11.2015.
u 14:37

Kad se već činilo da njegove riječi ne dopiru do nikoga i kad je našu kavu napustio vidno zabrinut, 20-ak dana kasnije Kovač je kao nezavisni stručnjak postao član Mostova tima u pregovorima s koalicijom Hrvatska raste i Domoljubnom koalicijom za sektor poljoprivrede.

Posljednji put kad smo se vidjeli, negdje uoči parlamentarnih izbora, Miroslav Kovač mi je po tko zna koji put rekao da poljoprivreda uskoro mora postati snažna gospodarska grana kako bi Hrvatsku izvukla iz krize. Ili će biti prekasno za sve!

Kad se već činilo da njegove riječi ne dopiru ni do koga i kad je našu kavu napustio vidno zabrinut, 20-ak dana poslije Kovač je kao nezavisni stručnjak postao član Mostova tima u pregovorima s koalicijom Hrvatska raste i Domoljubnom koalicijom za sektor poljoprivrede. Iako je u domaćim medijima napisao bezbroj kolumni i priloga na temu rješenja svih problema hrvatskog sela, prije točno godinu dana sav svoj višegodišnji napor sveo je na jedan razumljiv članak.

A prije ekskluzivnog intervjua, evo podsjetnika na 1. prosinca 2014.

Ustrajan da zajednici predstavim, kad već za to imam priliku, sve one brige koje se množe oko nas, pa tako godinu za godinom, dan po dan, korak za korakom, griješeći, vode NAS u ..r.

Što je s nama? Pitam se i prozivam: Vi, koji ne vidite što se kod nas stvarno događa! Vi, koji svoj i tuđi narod nazivate marginalcima te kojekakvim likovima! Smijte se ili budite ozbiljni u svojim lažima, glumite ili činite iz neznanja, ali molim vas, pobrinite se za sebe. Ne pokušavajte nas naučiti da istina ne postoji te da je hladnoća razuma i srca za donošenje odluka mudra pretpostavka, a empatija i simpatija prema zajednici nepotreban izraz ljudskog duha.

Vi, koje prozivam i pozivam na promišljanje, ne trošite naše vrijeme! Ono je potrošeno za nekoliko generacija unaprijed. Naš kontinuitet je rastrgan. Politiko, budi ono što uistinu jesi. Političaru, budi ono što uistinu trebaš biti. Budite par! Skrbite o svojoj djeci, zajednici, budućnosti. Kažu da onaj tko zna slušati, zna i vladati. Poslušajte! Vi ste odgovorni. Hrvatska neovisnost i dani ponosa pretvoreni su u ovisnost i siromaštvo na pragu. Ovisnost o hrani – uzgojenoj i proizvedenoj ovdje gdje živimo. Izravna vrijednost deficita hrane prešla nam je milijardu dolara. Ilustracije radi, doručkujemo i gotovo ručamo uvoznu hranu. Jesmo li svjesni toga?

Da bismo došli do cilja koji je potpuno suprotan današnjim trendovima uvoza hrane, potrebno je izgraditi sustav koji će pomagati selu, seljaku i poljoprivredi, a ne sprečavati ih u onome za što imaju prirodne uvjete, što znadu i što nitko osim upravo našeg sela i seljaka ne može. Poljoprivreda, hrana, ovce, politika, vođe, život, trgovina, ovisnosti, pojedena budućnost… „Jao zlim pastirima koji sami sebe pasu, a ne svoje stado!“

U 2013. godini uvoz hrane je porastao za gotovo 250 milijuna dolara u odnosu na 2012. U njoj se drastično udvostručio uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda. Očita je potreba za zaključkom da naša zajednica nema pretjerano puno vremena kako bi počela suvislo i životno raspolagati s potencijalom zemlje koju je dobila na raspolaganje. Gdje je pukao nasip? Tko ga je potkopao? Tko se igrao dinamitom? Kako se zove rijeka koja je poplavila ljudske sudbine u 120 praznih sela u Hrvatskoj? Koja rijeka je poplavila toliko snažno da je 60 tisuća obitelji prestalo živjeti od uzgoja krava i proizvodnje mlijeka – uglavnom u Slavoniji?

Uključite sirene, puhnite u trube i uzbunite sve gradove i sela! Zvonite u svim crkvama i na svim zvonicima! Poplava i suša pustoše po Hrvatskoj i tamo gdje se osjećamo tako sigurno. Poplava! Dignimo nasipe! Osigurajmo si hranu u zemlji koja je gladna uz Slavoniju i sva njezina prozivana bogatstva! Ima li neka pojava, oko nas, koja će nas trajno osvijestiti? Možete li zamisliti situaciju u kojoj Slavonka i Slavonac s obitelji odlaze trbuhom za kruhom? Iz, kako napominjete, srednjoeuropskog žitorodnog bazena! Nije li ovdje nešto pogrešno? Nekad se u  ove krajeve dolazilo!

Ako mladima u Hrvatskoj ne osiguramo zemlju, prioritetno (pristup poljoprivrednom zemljištu), u još većim razmjerima suočit ćemo se s onim što je već nažalost krenulo – nezadrživim odlaskom iz domovine. Ostaje nam znati ili ne, htjeti ili ne… Tko će prvi? Za ovaj put toliko u vjeri da ste odgonetnuli zagonetnu riječ iz uvoda, što mi je manje važno jer je negativna, u odnosu na duh obraćanja kojim vas želim uputiti u brige za koje naša zajednica MORA naći rješenja ako želi živjeti u blagostanju! Ističem zajednica. Odnekud i po nekom redu započeti, a logika nalaže od zemlje.

Gospodine Kovač, kakvi su dojmovi nakon razgovora?

Kao građanin i stručnjak zadovoljan sam što su u Hrvatskoj prvi put prije donošenja važnih odluka, barem donekle, stvoreni uvjeti za ozbiljnije rasprave na razini politike. Promjene su neizbježne i vjerojatno ih svaka razumna osoba očekuje. Ne samo na razini struktura, već i samog čovjeka. Izgubili smo se u neredu koji je narod, na svoj način, odlučio pospremiti. Malo-pomalo, dobili smo priliku razgovarati. To je dobar znak. Naravno, gorak okus iz prošlosti i neispunjena obećanja, ako izuzmemo ratno razdoblje, upućuju nas na oprez tijekom razgovora i brzih dogovora. U pregovorima s političkim opcijama čiji su predstavnici do sada vodili državu i gospodarstvo predložili smo paket mjera.

Situacija nije lako rješiva. Toliko je složena da bi Hrvatska, ako se naši prijedlozi oko restrukturiranja poljoprivrede prihvate, tek nakon nešto više od jednog političkog mandata ponovno postala prehrambeno neovisna. Tada možemo očekivati pojačano zapošljavanje, snažnija obiteljska poljoprivredna gospodarstava, naseljavanje ruralnih krajeva, rast domaće prerađivačke industrije i općenito blagostanja o kojem toliko sanjamo. Pravi rezultati bit će vidljivi tek za 20 ili 30 godina. Smatram kako ozbiljnost situacije još uvijek nije u potpunosti shvaćena, a odluke nas čekaju.

Tko vas je pozvao u pregovarački tim i zašto ste se odazvali?

Pozvali su me predstavnici Mosta. Odazvao sam se jer već dvadeset godina javno pišem i svjedočim o onome što se sada može promijeniti. Osjetio sam građansku dužnost da svojim znanjem i iskustvom pomognem ljudima koji su me zamolili. Ako mogu doprinijeti nečemu što je dugoročno, onda ondje i pripadam. Često se sjetim nedavno izrečenih riječi pape Franje: "Ako želiš stići brzo, idi sam. Ako želiš stići daleko, idi u društvu."

Što očekujete u sljedećih nekoliko dana i hoće li biti usvojeni prijedlozi za koje ste se zalagali sve ove godine?

Očekujem dogovor i odluku politike koja treba preuzeti odgovornost vođenja Hrvatske jer smo u teškoj i nezavidnoj situaciji. Zbog pretjeranog proračunskog deficita Europska komisija prijeti nam preuzimanjem vođenja države. Ili ćemo se dogovoriti i ostati svoji na svome, ili ćemo dobiti upravitelja. Nemamo još puno vremena. Stoga, smatram da bi i zbog tog razloga naši prijedlozi za reformu poljoprivrede trebali biti prihvaćeni.

>> Počeo sastanak MOST-a, na ulazu stoji zaštitar s popisom na kojem piše da Prgometu nije dopušten ulazak

>> Drago Prgomet u pravu, MOST ga je ipak zvao na sastanak

>> Drago Prgomet objavio da dolazi na sastanak MOST-a, oni ga demantirali: Sam je sebe pozvao

Komentara 31

SR
Srcehrvatsko
14:45 22.11.2015.

Ukinite Dokumentu,Gong Mesićev ured to su najveći ujebi u Hrvatskoj

Avatar kenj@c
kenj@c
15:24 22.11.2015.

Gori od jakovine nije.jer je to nemoguce

BA
barbaizamerike
14:52 22.11.2015.

Ja sam cuo da je HDZ u kontaktu sa nasim iseljenikom Boskovicem iz Kalifornije koji bi moga Hrvatskoj pomoci savjetima jer ga u SAD nazivaju kraljem salate .Njegova obitelj se tamo bavi poljuprivredom preko 100 godina i obraduju preko 100000 hektara zemlje u Kaliforniji,Arizoni i Meksiku.Znaci covjek sa iskustvom koji bi svojim savjetima mogo pomoc.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije