Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poduzetništvo i pravosuđe

Evo koje će konkretne zahtjeve Most staviti na pregovarački stol

14.11.2015., Plitvica Selo - Celnici stranke MOST na celu s Bozom Petrovom koji su na parlamentarnim izborima usli u Sabor poceli su sastanak u Plitvickom selu kraj Nacionalnog parka Plitvicka jezera. Novinarima su se kratko obratili te najavili izjave za
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
17.11.2015.
u 10:01

Most želi bitno ubrzati rad sudova, i to odmah u prvom kvartalu 2016. godine, dok u drugom kvartalu žele povećanje transparentnosti i neovisnosti u radu sudova te zaštitu dužnika koji žive u nekretnini koja je predmet ovrhe

Područja pravosuđa i poduzetništva prva su tema pregovora Mosta nezavisnih lista s dvije najveće parlamentarne stranke. Pregovarački tim Mosta za te resore prvo u 10 sati za stol sjeda sa SDP-ovim timom, a u 13 sati i s HDZ-om koji predstavljaju Tomislav Ćorić, Ivana Maletić i Nikolina Babić za područje poduzetništva te Dražen Bošnjaković za područje pravosuđa.

Voditelj današnjeg pregovaračkog tima Mosta je Tomislav Panenić, načelnik općine Tompojevci nedaleko od Vukovara koji je u samo dvije godine iz EU fondova za svoju općinu povukao 3,5 milijuna kuna za projekte navodnjavanja, LED rasvjete općine, uvođenja bežičnog interneta za kućanstva. Prije nego je preuzeo tu općinu, zanat je izbrusio kao voditelj Ureda za međunarodnu suradnju općina Tovarnik, Nijemci, Tompojevci, Lovas i grada Iloka koje su povukle ukupno 13-14 milijuna eura iz raznih fondova. Osim njega, u timu su i Jasna Matulić, Ivica Mišić, Robert Podolnjak te Juro Martinović.

Za područje poduzetništva, Most predlaže nove propise koji će omogućiti da poduzetnik tijekom prvog inspekcijskog nadzora dobije samo savjete kako raditi sve sukladno zakonu, a ako ponovi djelo zbog kojeg je prvi put samo opomenut dobiva sankcije. Glavne aktivnosti u području poduzetništva obuhvaćaju i reviziju predstečajnih nagodbi i načina zaštite vjerovnika što bi se trebalo provesti tijekom 2016. godine i 2017. godine. Traže ukidanje poreza na dividendu i udjele u dobiti, i to u 2016. godini, jednako kao reviziju davanja i nameta te ukidanje onih koji nisu potrebni do 2017. godine. U 2016. godini žele provesti i reviziju sustava potpora za poduzetnike i mjerenje stvarnog efekta, a u godini kasnije izjednačiti cijene energije pravnih osoba s onima koje plaćaju fizičke osobe, uvesti centralizirano plaćanje davanja državi preko jednog računa, uvesti fiksni iznos doprinosa na plaće do nekog neto iznosa, njihov prijedlog bio bi do 5000 kuna. Traže i povoljno kreditiranje bez valutne klauzule, ukidanje članarine za HGK i HOK te pokretanje jedinstvenog info kanala za poduzetnike u kojemu bi bili popisani svi zakoni, propisi, obveze...

Kada govorimo o pravosuđu, Most želi bitno ubrzati rad sudova, i to odmah u prvom kvartalu 2016. godine, dok u drugom kvartalu žele povećanje transparentnosti i neovisnosti u radu sudova te zaštitu dužnika koji žive u nekretnini koja je predmet ovrhe. U trećem kvartalu traže „odlučniju“ informatizaciju poslovanja pravosuđa, kao i racionalizaciju troškova u pravosuđu. U 2017. godini žele promijeniti strukturu u Državnom sudbenom vijeću u kojem, vjeruju u Mostu, suci trebaju imati manju zastupljenost.

 

>> Most: Moguće je da sa SDP-om i HDZ-om sve dogovorimo tijekom sljedećeg tjedna

Ključne riječi

Komentara 36

DU
Deleted user
10:27 17.11.2015.

Božo Petrov i MOST je najbolja stvar što se je mogla desiti za Hrvatsku u ovim trenucima,bez njih bi ostalo sve po starom.

MA
maddog
11:03 17.11.2015.

lijepo zvuci ali znamo kako kod nas reforme prolaze,svi su za reforme samo ako se njegov sektor ne treba reformirati!!ja im zelim puno srece jer ovo sto pise je stvarno potrebno alu me zanima sta ce sudci reci,vjerovatno da se zadire u neovisnost pravosuđa!

Avatar Zoran.Milanovic
Zoran.Milanovic
11:01 17.11.2015.

Partneri iz MOST-a ovo ja zovem nemoralnom koalicijom Uhljeb 2015: 42 SDP + 9 HNS + 3 Laburisti + 2 HSU + 3 IDS + 2 Bandić + 2 Glavaš + 1 Čaćić + 1 Prgomet + 1 Čeh + 1 Mađar + 1 Albanka + 1 Rom + 1 Talijan + 3 SDSS = 73. Za sada je to petnaest raznih uhljebničkih grupacija i još nije dosta! Otvoren je lov za preostalu trojicu. Čeka nas najskuplji prijelazni rok ikada ( Jovanoviću ti si komesar majstor mafije koja se zove „Crvena močvara“ ) - "ples milijuna €" - ne bih se čudio da u očaju Zoranovi emisari na primjer Maras pokucaju i Sinčiću na vrata! Predsjednice RH mandat dati koaliciji DK+MOST ili novi izbori. Ova nemoralna koalicija Uhljeb 2015 je dno dna demokracije. Što Račan reče: Gdje ti je obraz Zoki ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije