Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prekinuta sjednica

Robert Podolnjak odbio kandidaturu za predsjednika Sabora. Leko: Nema straha, sve će ići po poznatom scenariju

podolnjak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/31
03.12.2015.
u 14:40

Leko je izjavio kako je podnesen jedan prijedlog za kandidata predsjednika Sabora. 55 zastupnika predlaže Roberta Podolnjaka

U 10 sati započela je konstituirajuća sjednica 8. saziva Hrvatskog sabora, no Sabor nije konstituiran.  Da bi se to dogodilo, mora biti izabran njegov predsjednik, za što je potrebna obična većina prisutnih zastupnika. Sjednici je prisustvovalo svih 151 zastupnika, za izbor šefa parlamenta potrebno je 76 glasova. 

Za predsjednika Sabora predložen je Robert Podolnjak (Most), no je tu kandidaturu on odbio, tako da Sabor nije konstituiran, a sjednica je prekinuta.

14.40 sati – Ovo ne spada u domenu racionalnog tumačenja jer je Robert Podolnjak znao da će biti kandidiran i on se s time složio, pa onda neka idu do kraja, neka se Sabor konstituira, što im to znači – komentirao je Stipe Petrina nakon sjednice Sabora. Sve reakcije nakon što je prekinuta konstituirajuća sjednica Sabora pročitajte OVDJE.

13.00 sati Josip Leko žalostan je što nakon svega nije izabran predsjednik Sabora iako je s tim u svezi bio optimističan. Novu sjednicu sazvat će, kaže, kad politički akteri dokažu da imaju argumente za uspješan završetak konstituiranja odnosno da netko ima potrebnu većinu.

– Ovo je imalo smisla jer demokracija se mora pokazivati javnosti. Sabor je pokazao kako to funkcionira – ustvrdio je.

Leko napominje da nije važno koliko će cijeli ovaj proces trajati nego da se sačuvaju demokratske vrijednosti i vladavina prava. Poručio je da nema nikakvog straha za građane jer će se "sve odvijati po poznatom scenariju". Na pitanje što je izglednije, novi izbori ili dogovori, poručio je:

– Ja ne špekuliram, Baba Vanga moderna je sad u medijima pa ćemo čitati tamo što je rekla – zaključio je Leko, javljaju 24 sata

12.40 sati – Mislimo da je izbor predsjednika Sabora preozbiljno pitanje za ovu državu, ne može se to raditi ak hoc mjerama i podmetanjima. Te potpise samo su skupili SDP-ovci, a gospodin je odbio kandidaturu. Mi želimo da se definira saborska većina, što je većina, što manjina. Mi nastavljamo pregovore s Mostom o paketu, o predsjedniku Sabora, ali i o Vladi i ostalim mjestima. Žao mi je da gospodin Podolnjak danas izložen takvoj situaciji – rekao je Tomislav Karamarko i tako komentirao činjenicu da HDZ danas nije podržao Roberta Podolnjaka za šefa Sabora, javljaju 24 sata.

12.20 sati – Nakon što je Josip Leko prekinuo sjednicu, premijer Zoran Milanović i ministar obrane Ante Kotromanović dali su si "high five". Ovdje pročitajte zašto. 

11.40 sati  Pozivam sve novoizabrane saborske zastupnike na odgovornost prema građanima, prema biračima koji su ih izabrali. Drugi krug konzultacija održat će se u ponedjeljak –  kratko je rekla predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Njezine i reakcije drugih političara nakon sjednice pratite ovdje.

11.30 sati  – Čelnik Mosta Božo Petrov nakon sjednice je rekao da bi volio da se Sabor uspio konstituirati, ali nije se to, nažalost, dogodilo.

– U ovoj situaciji ne može se kompletna odgovornost prebacivati na 10 posto saborskih zastupnika. Možemo nastaviti pregovore, ali jedino u slučaju kada su i jedna i druga strana u tome. U ovom trenutku volio bih da se konačno dogovore pa neka oni izglasaju svojeg predsjednika Sabora. Ja ne mogu suditi što će se dogoditi, isto kao što jučer nisam htio izlaziti u javnost jer do zadnjeg trenutka ne možete znati kako će zastupnici glasati. Mogu samo reći što bismo mi voljeli, a voljeli bismo da se konačno postigne konsenzus, barem privremeno, jer smo cijelo vrijeme predlagali da bude privremeno do formiranja vlade – poručio je Petrov. 

10.55 sati  Branko Grčić kazao je kako su se na pregovorima s Mostom dogovorili da će SDP predložiti Podolnjaka za predsjednika Sabora, no on će to prihvatiti samo ako ga predlože i zastupnici Domoljubne koalicije. 

10.53 sati – Mi smo pregovarali s kolegama iz Mosta i činit ćemo to i dalje. Vrijeme do sljedeće sjednice iskoristit ćemo za daljnje pregovore s Mostom – kazao je HDZ-ov Davorin Mlakar.

10.50 sati – Jedini kandidat za predsjednika Sabora koji je na koncu to odbio biti, Robert Podolnjak, kazao je da ne može pristati na to ako ne bi bio imenovan konsenzusom. 

– Mi smo se prvi put našli u ovoj ulozi i očekivali smo da će doći do stanke da vidimo stavove klubova zastupnika. S HDZ-om smo jučer razgovarali o svim mogućnostima konstituiranja Sabora i Vlade i o reformskim prijedlozima – kazao je Podolnjak.

Na pitanje kakav je osjećaj odbiti kandidaturu, odgovara:

– Meni je velika čast što sam danas postao, zapravo nisam još formalno postao zastupnik, još sam izabrani zastupnik. Ali načela moraju biti važnija od pogleda prema fotelji predsjednika Sabora. To od početka govorimo i valjda će ljudi sada povjerovati ako ostanemo principijelni da možemo prisiliti političke stranke koji imaju puno veći broj zastupnika da rade na općem dobru. Možda sam danas ja predmet nekog traženja konsenzusa, sutra može biti netko drugo, bitno je doći do zajedništva – objašnjava Podolnjak. Nije se htio upuštati, kako kaže, u političke igre.

Na pitanje je li mu jasno da, ako dođe do zajedničke Vlade njega, odnosno Mosta, možda neće biti u njoj, odgovorio je da ne bi govorio o tome. 

– Mi tražimo zajedništvo i ova sjednica pokazuje da nam to nedostaje – zaključio je Podolnjak.

 

Podoljnjak povukao kandidaturu http://bit.ly/1TmB6nT

Posted by HRT Vijesti on Thursday, 3 December 2015

U nastavku pratite tijek sjednice:

10.33 sati – S obzirom na to da nije izabran predsjednik Sabora, Josip Leko je prekinuo sjednicu.

10.32 sati – Zahvaljujem na potpori, ali ja ću taj prijedlog prihvatiti samo ako bude rezultat konsenzusa stranaka – kazao je Podolnjak i dodao da ne prihvaća kandidaturu.

10.30 sati – Davorin Mlakar (HDZ) kazao je kako nisu imali priliku izjasniti se o prijedlogu. Dodao je kako HDZ ne podržava prijedlog.

10.29 sati –  Stipe Petrina kazao je kako Podolnjak mora prihvatiti kandidaturu.

10.27 sati – Ivan Šuker (HDZ) kazao je kako su prijedlog potpisali samo zastupnici SDP-a, a ne i zastupnici liste s koje je Podolnjak nominiran.

10.19 sati – Klub HDZ-a zatražio je stanku od 15 minuta što je Leko odbio uz opasku kako Sabor nije konstituiran.

10.18 sati – Leko je izjavio kako je podnesen jedan prijedlog za kandidata predsjednika Sabora. 55 zastupnika predlaže Roberta Podolnjaka

10.15 sati – Nazočni su svi izabrani zastupnici – kazao je Leko i dodao kako je Mirko Rašković podnio ostavku uvjetno na mjesto zamjenika šibensko-kninskog župana te ne može glasati jer još uvijek obnaša tu dužnost.

10.10 sati – U dvorani je prisutan 151 zastupnik – ustvrdio je Josip Leko na početku sjednice i čestitao svim zastupnicima na izboru.

10.05 sati – Josip Leko otvorio je sjednicu. Čeka se registracija svih novoizabranih saborskih zastupnika

9.30 sati – Zoran Milanović izjavio je na konferenciji za medije da se SDP nije bavio političko trgovinom te da je Boži Petrovu otvoreno ponudio da bude predsjednik Sabora, što se radi u naprednim demokracijama. Vjeruje da je Petrov izložen pritiscima, javlja N1 televizija

9.00 sati – Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije uoči konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora otkrio koga će ta stranka predložiti za predsjednika parlamenta, odnosno hoće li ostati kod prijedloga da to bude HDZ-ov Željko Reiner.

 – Ne dajem preporuke, idem razgovarati s ljudima, pa što zaključe – odgovorio je Karamarko upitan koga će na Klubu HDZ-a predložiti za predsjednika Sabora. Nije želio konkretizirati hoće li zastupnicima na Klubu biti ponuđena dva imena. 

>> 'Ja sam u ime Hrvatska raste predložio da Most kaže tko bi bio njihov predsjednik Sabora'

Komentara 186

SW
swic
10:38 03.12.2015.

Sprdacina od predlagatelja .

DU
Deleted user
10:42 03.12.2015.

Ovako se ne vode sjednice udruga građana a ne Hrvatskog sabora sramota.

R1
R1971D
10:43 03.12.2015.

Jedino rješenje su novi izbori...na njima MOST ispada iz igre a vidjet ćemo tko će ostati na nogama nakon obračuna SDP i HDZ-a..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije