Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOČEKALA IH ZAKLJUČANA VRATA

Studenti Filozofskog fakulteta: Ostavka Previšića ili krećemo u blokadu! I Boras treba otići!

plenum
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/14
21.09.2016.
u 21:15

Neki studenti koji su bili unutra u trenutku zaključavanja posakrivali su se po zgradi kako ih ne bi izbacili

Večeras su studenti Filozofskog fakulteta održali svoj plenum, iako su ih uoči sjednice dočekala zaključana vrata na fakultetu. Studenti su odlučili održati plenum ispred fakulteta, na stepenicama i parkiralištu. Oko tristotinjak studenata se okupilo ispred faksa.

- Oštro osuđujemo bilo kakvo nasilje i govor mržnje. Mi smo iznad razine onih unutra - riječi su kojima je počeo plenum.

Na dnevnom redu bila je opstrukcija plenuma. Prozivaju dekana Previšića, ali i rektora Borasa, a razgovara se i o tome što će studenti dalje i što će na sutrašnjoj sjednici fakultetskog vijeća. Studentima su dali savjet: ako dođe policija, ne pružajte otpor nego pustite da vas odnesu.

Na kraju su donijeli sljedeće odluke: 

1. Studentski zbor dolazi na sutrašnje fakultetsko vijeće unatoč tome što je suspendiran, a ako im se ne dopusti rad blokirat ce se vijeće (na taj zaključak su okupljeni studenti uzvikivali : "blokada".)

2. Traže odmah ostavku Previšića, da odstupi do početka akademske godine 3.10. Ako Previšić ne ode sam, traže rektora Borasa da ga smijeni.

3. U suprotnom - kreće blokada 3.10!

4. Plenum Filozofskog fakulteta traži ostavku rektora Borasa zbog njegove odgovornosti!!

5. Traže podršku studentskih zborova drugih fakulteta da ih podrže u želji da Boras odstupi.

Neki studenti koji su bili unutra u trenutku zaključavanja posakrivali su se po zgradi kako ih ne bi izbacili. Neki studenti koji imaju dogovoren upis ocjena i druge obveze ne mogu ući u fakultet. Jedan je student pokušao ući na stražnja vrata kako bi upisao ocjenu, ali zaštitar ga nije pustio.

Cijelim putem od Vukovarske do Filozofskog na podu su ispisani grafiti koji pozivaju na ostavku dekana.

Na plenumu bi se, kako je najavljeno, trebalo razgovarati o raspuštanju Studentskog zbora i zaštitarima na fakultetu.

 

Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti, rektoru Damiru Borasu poslao je razmatranje, a nakon zahtjeva članova Sindikata da Sindikat ispita zakonitost određenih okolnosti djelovanja dekana Filozofskog fakulteta Vlatka Previšića. Kao osobito važno pitanje Ribić ističe mogućnost produljenja radnog odnosa nastavniku i nakon navršenih 70 godina života, što u Sindikatu smatraju nedopuštenim.

Dopis Sindikata Sveučilištu u Zagrebu 20.9.2016.

 

>> Inicijativa s Filozofskog fakulteta poziva rektora Borasa da na Plenumu objasni odnos prema protustaturnim radnjama

>> Sukob se zaoštrava: Mogućnost upotrebe vatrenog oružja ogorčila studente, dogovara se termin prosvjeda

Komentara 216

Avatar Chupacabra
Chupacabra
18:29 21.09.2016.

Čini se da komunistička partija gubi na svim frontovima.... :)

DU
Deleted user
19:00 21.09.2016.

A gdje bi se trebao održati nego u dvorištu? Mogu i na Iblerov trg... Fakultet je vlasništvo države dakle poreznih obveznika i služi za obrazovanje, a ne za crvene političke skupove. Profesore koji se bave politikom treba umiroviti ili im dati otkaz, po uzoru na druga Mesića... Studente, a naročito one koji studiraju već desetljećima također treba ispisati i poslati na burzu da traže posao...

DU
Deleted user
18:34 21.09.2016.

Konačno je došao red i na "stručnjake" s kozjim bradicama i u mini suknjicama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije