Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slaven Karaban

Treći je put pobijedio banke, a ima još 15 sporova za franak

Ivona Nikolić, slučaj franak
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
16.04.2015.
u 22:23

Ivoni Nikolić dužni su vratiti svaku od 328.149 otplaćenih kuna kredita u švicarcima

Odvjetnik Slaven Karaban iz Vinkovaca treći je put pobijedio banke. Nakon Ivice Butora u ožujku i Tomislava Borkovića lani, nasmiješena je iz sudnice danas izišla još jedna njegova klijentica, Ivona Nikolić iz Osijeka. Banka joj je dužna vratiti svaku od 328.149 otplaćenih kuna kredita u švicarskim francima.

Ugovor je ništetan

Njezin je ugovor o kreditu, naime, proglašen ništetnim, baš kao i ugovor njezina sugrađanina Butora. Po tome su njih dvoje jedinstveni u Hrvatskoj, a obje je presude, doduše nepravomoćne, donijela sutkinja Mirna Grgić Radojčić (39), inače najmlađa na Općinskom sudu u Osijeku.

– Nisam političar, nisam zanimljiv – kaže Karaban. Nije se želio, dodaje, slikati pa se nije ni pojavio na objavi prve osječke presude.

– Vodim još 15-ak sporova s bankama zbog franka, no ima odvjetnika i sa 150 njih – navodi. Zadovoljstvo novom pobjedom, pak, nije krio.

– Veliki su ovo uspjesi za sve građane koji imaju kredite u švicarskim francima – ističe.

Zadovoljna je i njegova osječka klijentica.

Još nisam potpuno svjesna što se dogodilo – uzbuđena je bila I. Nikolić. Uz nju je ponosno stajao i Butor, koji se svojedobno zadužio za 150.000 kuna, otplatio je 185.000, a duguje još oko 200.000 kuna. Bodrio ju je i Tomislav Borković. On je prvi u Hrvatskoj privatnom tužbom dobio spor zbog valutne klauzule. No, u njegovu slučaju nije cijeli ugovor proglašen ništetnim. Ivona Nikolić, pak, zadužila se za 109.600 franaka u Zagrebačkoj banci u kolovozu 2006. kako bi kupila kuću.

– Rata mi je ubrzo skočila 50 posto, užasno smo teško živjeli – govori. Upustila se stoga u privatnu tužbu, i to samostalno, nije članica udruge Franak.

– Ukupna je obveza neodređena, kako zbog neodredivosti glavnice, tako i zbog neodredivosti kamatne cijene. Tužiteljici nisu objašnjene eventualne posljedice i rizici istovremenog ugovaranja valutne klauzule i promjenjive kamatne stope, što je protivno načelu savjesnosti i poštenja – obrazložila je presudu sutkinja Grgić Radojčić. Nije pošteno, nastavila je, da sklopljeni posao jednu stranu dovede do egzistencijalnih problema, a protivno je to moralu društva.

Morali su upozoriti

– Iz iskaza tužiteljice proizlazi kako nije imala saznanja i nije mogla pretpostaviti da glavnica postaje ovisna u tečaju franka te bi se mjesečna rata mogla toliko povećati da joj narušava životni standard. Banka je morala upozoriti potrošače na mogući rizik te voditi računa o zaštiti njihovih interesa – objasnila je.

Banke i Ivoni Nikolić i Ivici Butoru moraju, postane li presuda pravomoćnom, vratiti sav uplaćeni novac. No, još nisu sudski zatražile da im oni vrate dobiveni kredit.

>> Nova pobjeda! Još jedan ugovor o kreditu u francima proglašen ništetnim

Komentara 16

Avatar germanikus
germanikus
09:35 17.04.2015.

Fascinantna je agresivost kojom pojedinci podržavaju banke!gospodo dragaovdje se mahom radi o ljudima koji su htjeli svojim obiteljima osigurati krov nad glavom!To nisu nikakvi špekulantni...a ako netko misli da bi uzimanje kredita trebala biti finacijska avantura sa niz nepoznanica ii neka vrsta lutrijeonda u mentalnom smislu ima ozbiljan problem!Siguran sam da svi žele pošteno vratiti posuđeno ali ne isti iznos tri puta pretplatiti!U konačnici da Hrvatska ima poput Njemačke uređeno tržište iznajmljivanja i ovaj problem bi bio manji jer budimo iskreni veći sociopati od hrvatskih iznjmljivaća teško da postoje!

AM
antun.matos.10
11:22 17.04.2015.

Berdadinac i Prenc. Očito nikada niste bili u situaciji nešto dokazivati, pred bilo kime ili čim. Većina nas nije ni svjesna koliko malo "službeno ili zakonski" naša riječ vrijedi. Skoro pa ništa. A zašto - zato što nismo stručni iliili osposobljeni. Da, žalosno ali istinito. Zbog toga svaki naš potpis mora ovjeriti javni bilježnik jer nam čak ni potpis ili riječ ne vrijede. Probajte sami prevesti neki službeni dokument ili ovjeriti ga. Probajte nešto tvrditi bez nalaza sudskog vještaka. Zašto sami ne pripremite dokumente za legalizaciju? Zašto sami niste pripremili dokumente banci za kredit nego ste odlazili u javnog bilježnika? Zašto morate vaditi vjenčani list da bi dokazali da ste vjenčani, rodni da su djeca vaša. Liječnici u bolnici zasigurno detaljno popričaju s vama o vašoj bolesti i posavjetuju se s vama - ili imate osjećaj da vas odrade poput broja? I konačno taj surovi sustav gospođa koristi u svoju korist a vi ju napadate? Možda radite u banci ili netko vaš?

BA
bajo2
23:22 16.04.2015.

jadsno sve...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije