Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gledala medvjede

Novozelanđanka u Zagrebu: Letjela sam 26 sati i sada sam prvi put na hokeju

Medveščak
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/11
05.01.2017.
u 07:58

– Odrasla sam u Zagrebu, u centru grada, u Preradovićevoj. Mladost sam provela na Šalati, gledajući 80-ih godina Medveščak Gortan

Kineska momčad na ledu, a navijačice na tribini Doma sportova s – Novog Zelanda! Multikulturalna večer u Domu sportova, gostiju je bilo sa svih strana planete. I to zbog – hokeja.

– Do Zagreba nam je iz Pekinga trebalo 12 sati leta – kažu Kinezi, a majka i kćer s Novog Zelanda poentiraju s tribine:

– A nama čak 26 sati, i to samo u avionu, bez presjedanja.

Od Preradovićeve do Istoka

Kineski Kunlun Red Star prvi je put igrao u Hrvatskoj, što nije ništa čudno znamo li da je momčad osnovana 2016. U rujnu su tek zabili prvi gol, dakle tek počinju.

– Malo sam se trznuo kad sam čuo kinesku himnu prije početka utakmice – kaže Medveščakov Kanađanin Francis Paré, koji je Kinezima zabio gol za pobjedu (1:0).

– Znam da Kinezi proizvode igračke, po tome ih pamtim iz mladosti, ali svaka čast njihovim čelnicima, složili su vrlo dobru momčad. Istina, samo je jedan igrač iz Kine, a ostalo su većinom Amerikanci, Rusi i Finci – dodao je junak.

Dok se on borio s gostujućim obranama, na tribini je bilo živo.

– Odrasla sam u Zagrebu, u centru grada, u Preradovićevoj. Mladost sam provela na Šalati, gledajući 80-ih godina Medveščak Gortan. No studij i životni put odveli su me daleko od kuće. Upoznala sam supruga Johna te se odselila u mali gradić Palmerston North, između Aucklanda i Wellingtona. Tamo nas je svega petero iz Hrvatske – kaže Nives Botica Redmayne.

Ulažu u nogomet, sad i u hokej

Njezina kći Ivana (16) prvi je put u životu bila na utakmici hokeja na ledu. Brzo je pohvatala navijačke pjesme, na nogama i s rukama u zraku gledala pobjedu medvjeda:

– Igram i ja hokej, ali na travi. Evo, u prošloj sezoni odigrala sam 16 utakmica, zabila i gol... No hokej na ledu ne može se usporediti. Puno je brži. A ja zasad ne znam ni klizati. Prekrasno mi je u Zagrebu, sve je puno života i odmah bih pristala kad bi roditelji odlučili vratiti se u Hrvatsku! Meni su praznici, došli smo posjetiti obitelj i uskoro se vraćamo kući. Na Zeland – govori djevojka miješajući hrvatski i engleski jezik.

A Kinezi kao hokejaši?

– Zach Yuen je naša zvijezda. Što god on učini – rekord! Prvom asistencijom u KHL ligi postao je prvi Kinez asistent, pa prvi Kinez koji je zabio gol... No Yuen je dugo živio i igrao u Kanadi – veselo govori Oleg Vinokurov, čovjek koji je zadužen za medije u kineskoj momčadi. Sjedimo na tribini, a on nastavlja:

– Na početku, kako Kinezi nisu posve razumjeli igru, znalo se dogoditi da plješću kad obje momčadi daju gol... Navijali su i za protivnike i za svoje. No brzo Kinezi uče, pohvataju konce za čas! Šire se u nogometu, tako sad kreću i u hokeju...

Komentara 2

ZG
zgubidan88
09:05 05.01.2017.

Srđan mi je sa svakim člankom sve draži.

Avatar Vucibatina
Vucibatina
10:18 05.01.2017.

Crvena Zvijezda !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije