Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kaznena prijava

HUP spašava Obšivač od kaznene prijave i blokada?

'obsivac_pxl_unu_160511'
''
17.05.2011.
u 09:00

U Obšivaču se žale na državnu administraciju koja im nije dodijelila novu koncesiju na kamenolomu Bijeli Vir kod Metkovića iako su oni poduzeli sve potrebno za njezino dobivanje

Građevinska tvrtka Obšivač iz Metkovića, koja je posljednjih godina bilježila strelovit rast, nalazi se pred financijskim slomom. Rudarska inspekcija zapečatila je kamenolom koji ta tvrtka eksploatira u Bijelom Viru kod Metkovića, protiv vlasnika Zorana Obšivača podnesena je kaznena prijava, a račun tvrtke je u blokadi.

Stari i novi zakon

U Obšivaču, čije se poslovni uspjeh povezuje s Metkovcem i predsjednikom Sabora Lukom Bebićem, za probleme u koje su upali okrivljuju pak neefikasnu i sporu državnu administraciju i birokraciju. Uzrok je problema u koje je tvrtka upala, prema riječima člana uprave Obšivača Ivana Barišića, koncesija za kamenolom Bijeli Vir, koju nisu uspjeli dobiti ne svojom krivnjom. Barišić, naime, kaže da su na vrijeme krenuli s ishođenjem dokumentacije za služnost za taj kamenolom kod Središnjeg ureda za upravljanje državnom imovinom, a ta služnost bila je preduvjet za dobivanje koncesije, čije je izdavanje onda čista formalnost. No to je bilo po starom zakonu, objašnjava Barišić. Nakon što je prošlo dva mjeseca od podnošenja zahtjeva za služnost, u srpnju 2009. godine na snagu stupa novi Zakon o rudarenju prema kojem se treba raspisati natječaj za rudarske koncesije.

– Državnom uredu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji podnijeli smo zahtjev za koncesiju. Iz Ureda pak stiže pismo u kojem stoji da oni nisu osposobljeni za izdavanje koncesija, da nemaju osoblje za to, da nisu planirali izdavanje koncesija u toj godini i da nema novca za raspisivanje natječaja – kaže Barišić. Dodaje da je Obšivač nudio da plati troškove natječaja, ali na to Ured nije pristao. Obšivač se zatim obraća Ministarstvu gospodarstva, koje nalaže Uredu da postupi po zakonu i raspiše natječaj.

– Ured nije postupio po nalogu Ministarstva nego su razvlačili cijelu stvar dok nadležnost za raspisivanje natječaja nije prešla na Ministarstvo – žali se Barišić. No u međuvremenu je rudarska inspekcija u listopadu zapečatila kamenolom u Bijelom Viru jer je koncesija za njegovu eksploataciju istekla, a Obšivač je unatoč tome nastavio iz njega vaditi kamen.

Policija je zatim kazneno prijavila vlasnika Zorana Obšivača i direktora Tomislava Pandžu zbog nezakonitog uzimanja kamena u vrijednosti oko 913.000 kuna. Hypo leasing je pak blokirao tvrtku zbog 4,5 milijuna kuna duga, a ta bi blokada, kaže Barišić, ovih dana mogla biti prekinuta.

Žalili se na sve strane

– Svima smo pisali, Vladi, Ministarstvu, Državnom odvjetništvu, da bismo upozorili na birokraciju zbog koje smo morali otpustiti 80 ljudi koji su radili u kamenolomu, a ugrožena je egzistencija svih naših 300 radnika. Zbog toga nam je nanesena milijunska šteta – žali se Barišić.

Obšivač bi uskoro trebao dobiti novu koncesiju za Bijeli Vir, nakon što je Ministarstvo raspisalo natječaj. No priča i dalje nije gotova, ističe Barišić, jer još postoje kaznene prijave, milijunska šteta... U svemu tome dobili su podršku i Hrvatske udruge poslodavaca koja će o birokratskim zavrzlamama u rudarstvu govoriti danas na konferenciji za novinare.

No znakovito je da su problemi Obšivača s državnom birokracijom počeli s padom Ive Sanadera u srpnju 2009. godine, pa time i njegova bliskog suradnika Luke Bebića, od kojeg je svojedobno pod čudnim okolnostima ta tvrtka kupila stan od 93 četvorna metra u centru Zagreba po cijeni od čak 3300 eura po kvadratu.

Obšivač je bio i korisnik novca iz Fonda za zapošljavanje koji je vodio također Neretvanac Andrija Popović, a koji je novac iz tog Fonda uglavnom dijelio tvrtkama bliskima HDZ-u i iz svog rodnog kraja.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
10:30 17.05.2011.

mafija

DU
Deleted user
11:44 17.05.2011.

ako su nešto muljali, to je za policiju i uskok, ali samo dobivanje/nedobivanje koncesije je 99% krivnja državnih službenika i sabora, koji donosi zakone za koje se odmah vidi da su neprovedivi, a svi problemi se guraju na leđa privatnika. kad se donese zakon gdje se nešto propisuje, a onda neki ured prosto kaže da to ne može provesti, i da za to nitko u državnoj upravi ne odogovara, to je čista perverzija, svi odgovorni u državnoj upravi trebaju odgovarati svojim imovinom za štete koje uzrokuju lošim radom, kojega su i sami svjesni a ništa ne poduzimaju.

MA
Macaktom
12:02 17.05.2011.

kradezejci i infracija neprovedivih i glupih zakona ove zakone kao da je milinović napisao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije