Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aziz Hasanović
Povratak na članak

Zvjerska pogubljenja uz poklike 'Bog je velik' štetna su za svakog muslimana

Pridružujem se svim onima koji su osudili ovakvo zlodjelo i izražavam sućut obiteljima stradalih – kaže muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Aziz ef. Hasanović, na početku našeg razgovora o aktualnim zbivanjima s islamom u Europi, kojega su upravo toga dana, kada smo zakazali intervju, zapljusnule vijesti o masakru u Parizu

Komentari 20

DU
Deleted user
16:09 11.01.2015.

Ako isključivosti nije mjesto u islamu zasto europljanki nije dopusteno u npr saudijskoj arabiji ili jemenu da se oblaci i ponasa bas kao sto to cini u Stockholmu? Kako to onda sve islamske zemlje krivo tumače islam? Neke imaju smrtne kazne zbog vjere. Nazalost niste u pravu muftija nije slucajno terorizam vezan uz islam.

VL
VI
virgosinemacula
16:36 11.01.2015.

'' Najveći problem Europe u odnosu s islamom jest nepriznavanje islama kao ravnopravne religije unutar pravnih okvira većine europskih zemalja. Imati pet milijuna građana u zemlji koji ispovijedaju vjeru islam, a ne priznavati joj sva prava koja priznajete nekoj drugoj religiji, uzrok je frustracija i nezadovoljstva.'' ---------- Ajde Muftija ne mlati praznu slamu, znas ti dobro da Islam nije kompatibilan sa Zapadnom civilizacijom, Ne mozes ti zamotat zene od glave do pete u Niqab i Burqu, tamo gdje cure hodaju u mini suknjama, to nikako ne moze skupa. Znam ja kako to izgleda kada sjednem u vlak ili u bus po Europi. Ili u skolama gdje gdje curice ne smiju na fizicki odgoj, i u menzama gdje sva djeca ne smiju jesti svinjsko meso da se muslimanska djecica ne uvrijede, ili tamo gdje se ne smiju vjesati krscanski simboli iz istih razloga. Ili na radnom mjestu gdje se muslimanskim vjernicima mora dozvoliti pauza poste se mole 5 puta dnevno. Islam je posebna Religija, koju ja postujem, kao i svaku drugu, ali nije kompatibilna sa ostalim religijama, posto se vi strogi drzite svakog slova iz Kurana, i ne moze biti drugacije. Religija je osobna i privatna stvar pojedinca, i ne treba se razbacivati sa svojom tradicijom i svojom kulturom ljudima pod nos, svi moraju postovati svih, Zapad je sekularni i demokratski, i nitko nikoga ne smije dominirati, SVE Religije moraju biti diskretne, a ne se baviti proselitizmom, i to vazi za sve Mulimane, Krscane, Zidove i sve ostale, dosta je nama vas i vasih ratova od vijeka i pamtivjeka, i milijuna zrtava radi vasih Religija. Zivimo u XXI vijeku, a vi se ponasate kao sa smo u zeljeznom dobu, i jedni i drugi i treci, i nasi su fanatici isti da se razumijemo, zato nam ucinite uslugu svi zajedno, kupite prnje i pravac dzungla, pa se lijepo tamo svadjajte do mile volje, a nas normalne ostavite u miru vise. Hvala.

VL
HY
Hygeia
17:16 11.01.2015.

Covjek bilo koje Religije koji vjeruje u BOGA ( ne u Crkve ,Popove ,Damije,Sinagoge itd.)nece nikad nikoga ubiti .Svatko tko je covjeka ubio ne vjeruje u Boga,jer kod Boga ne postoje razlozi zbog cega je ubio.BOG je dao zivot ii samo BOG ga ima pravo oduzeti.

VL
Avatar BigBadWolf
BigBadWolf
16:05 11.01.2015.

Ako znadete da je i vama štetan zašto onda vi ne zatvorite tu bujicu mržnje na izvoru, nego puštate te sluge šejtanove namjerno među nas.

VL
IC
ice12
05:35 12.01.2015.

Sve to vise dobijam dojam da je velika razlika imedju onoga sto bi muslimani htjeli da vjerujemo o islamu nego sto islam u stvari jest. Saudiarabija, Emirati, Pakistan...gdje nemuslimani nemaju nikakvih prava nikad ne spominjete. U Europi se pozivate na na neku muslimansku ljubav a u muslimasnkim zemljama progonite i ubijate ne muslimane. Kakva je to ljubav i tolerancija?

VL
VL
Vlado1111
14:19 12.01.2015.

Sve to nema veze sa islamom. Niti Mohamed, koje je poubijao ogroman brpj ljudio i ozenio se sa 9 godisnjom djevojcicon onda nema veze sa islamom.

VL
AL
AlfaDingo
16:13 11.01.2015.

Podržavate efendiju i njegovu inteligentnu i miroljubivu poruku,ALI:neka muslimani budu kuš,jel da? Neka neprestance nose stigmu terorista, jer se na kraju krajeva ne daju terorizirati.Opet cijela retorika iz raznih izvora generira mržnju i sukob, a to valjda i jeste cilj? Vrijeme je ne podržavati slobodu izražavanja koja vrijeđa bilo koga, tek tada će to biti biti zrelo, miroljubivo i europsko ponašanje. Nije dobro pod krinkom slobode izražavanja uvoditi mržnju i vrijeđanje kao nešto dobro i kao stupanj zdravih sloboda, jer to naprosto nije istina.

VL
MI
mistre
15:59 11.01.2015.

Uvazeni efendjia onda se moras distancirat od svoji muslimana u BiH koji su tijekom rata 1992-95 u BiH uzvikivali takve izjave poput alah u ekber ,tekbir i ubijali s puskama u ruci ne muslimane(Hrvate i dr.) .Isto bi ti preporucioo da odes u Saudisjku Arabiju,Iran ,Irak itd. pa da vidis izvorni islam (Saudisjku Arabiju) i da provjeris dali u toj zemlji smije jedan turist nositi krizic oko vrata ili Bibliju ,Toru ispod ruke ,ili izgraditi Crkvu,Sinagogi i sl.pa ces vidjet sta biva s takvim ko to nosi i kako se odnose muslimani i sluzbena vlast te drazve prema takvom ko nosi obiljezja druge religije (biva zatvoren ili ubijen bez suda).To je nasilje i diktatura , kad je u Sarajevu jedan tzv.umjetnik musliman prije 6 g. javno na trgu od izmeta naparvio kriz i ismijavo Isus Krsita nije bio ubijen nit maltretiran od strane Krscana-Katolika iako je vrijeđao Krscane ,a dok se muhameda(obicnog covjeka,vrijeđa karikaturom-sto ne drzim ispravnim i osuđujem)koji nije imao nikakave osobine Bozijeg dara poput ozdravljanja ljudi,dizanja ljudi iz groba,Uskrsnuca itd. vrijeđa muslimani odma ubijaju ,tu je velika i ogromna razlika između Krscana i Muslimana.

VL
MA
Malenkost
19:24 11.01.2015.

Uf kako je ljepo krscanima i hriscanima imati zajednickog neprijatelja! Muslimani nisu IS ! oni su njihove zrtve. Sto da Muftije rade? Da hodaju s Bicom u ruci i svugdje gdje nade radikala da ga izbicuje? starsno je sto se je dogodilo u Francuskoj ! to ce kod svih evropljanja zagaditi odnos s muslimanima - samo zbog tog poklika- kako Muftija s pravaom objasnjava. A u Gaza kod palastinaca poginulo vise od 1000 ljudskih bica - - strasno mnogo djece !! Skolarici mali- jednostavno iz ubise jedna bomba iz izraelskog Aviona. A zapad? samo spomen u vjestima. I naglasavese da su palestinci prvi zapoceli s terorizmom. Dali je jos zesci terorizam odgovor jedne atomske velesile kao izrael!? A sto se dogodi u Srebrenici pred ocima UNO!! Djecake su danima streljali- isto neki cudni "Bradati". A Reakcija u svijetu!? Minimum! Zamislite da su muslimani streljali toliko srpske djece i muskaraca! Nezamislivo zar ne! A sto je s Lustracijom u HR ili u republikama bivse YU? Dali te ubojice i njihove dousnike "pustiti na miru" ? Koja se to mjerila koriste pri analizi? I sto se ocekiva od 98% muslimana koji su zrtve ovih radikala? Sada bi se trebali pokazati i Krscani i Hriscani i njiihove vode te pozvati za razum i izbjegavanje globalnih optuzbi na jednu vjeru. Arsini pogleda i Analiza se koriste u razlicitim mjerama - zavisno o komu se raspravlja.

VL
Avatar dinarskivuk37
dinarskivuk37
23:37 11.01.2015.

Da, efendija Hasanovic, jejedan je od rijedki vjerski lidera muslimama. Vidim da je vrlo ponasan na svoju domovinu Hrvatsku. Nista ne obicajno hrvatski narod je katolicki narod hrvati su uvijek cjenili muslimane narocito muslimane sa prostora bivse jugoslavije. Nazalost nasu,, I samom Muftiji, danasnji muslimani ovi prostora su postali anti krscani. Veliki postotak Muslimana na ovim prostorima su se radikarizirali za vrijeme srpske agresije, na BiH dolaskom naj radikalniji muhadzadina da pomognu svojim vjernicima. To je trebala biti granica njihove pomoci. A ne dopustiti njihov nacin tumacenja islama. Odrasto sa medju muslimanima, vrlo se dobro sjesam iz djetinstva, za Bozic, uskrs, muslimani su dolazili cestitat katolicke praznike, kao ikatolici dolazili cestitat muslimanske praznike. Jedan mali postotak radikalizirani muslimana . su promjenili te odnose dvojne brace.

VL
HO
holcer
17:42 11.01.2015.

Izgleda da muslimani suvise vjeruju u proracanstva.TKO SE VATROM IGRA OPECE SE OPASNO .

VL
BA
bajo2
22:37 11.01.2015.

ok,onda bog je mali!

VL
CA
Castropola
19:07 11.01.2015.

Hygeia, dobro si to opisao/la. E Moj Muftija tražiš krivce okolo a on ti je pred nosom. Kada se u zemljama kao što je Švedska počinju desavaju takve stvari, je za se zabrinuti, jer ako oni nisu mogli probaviti takoo "nešto" i imaju proljev onda očito to "nešto" nije hrana za sve. Kad se neko drži knjige recepata o životu napisanu u prošlosti i ako se egoistički drži toga a nije tijekom vremena u sebe ugradio različitosti od drugih ostao je u prošlosti i nije postigao nakakav progres, pa u sadašnjosti i sve više u budućnosti ide u sukob sa svijesnijima, prirodnijima. Ostati na mjestu a ne imati progres na nivou svijesti je nazadak, slaveći mrtvila stvaraju se još veća mrtvila, a gubi životnost.

VL
IC
ice12
04:53 12.01.2015.

Ne uspijevam znati sto tocno islam uci. Citao sam kuran. Cini mi se zbrkan. Nit se zna kad 'alah' govori, niti taj 'gabrijel', niti tko je 'mi', niti tko je 'ja', kao niti tko je taj 'alahov prorok', niti sto 'zabranjuje alah i njegov prorok'. Ponajcesce mi se ucini da su alah, gabrijel i prorok jedna te ista 'osoba' bez ikakovog morala. Nadalje: 'prorok' je je model ponasanja za sve ljude od postanka do svrsetka svijeta. Ipak se zna da bio mnogozenac (sa 14 zena - posebnim alahovim dopustenjem, a drugi muslimani mogu imati 'samo' 4), zna se da je ozenio prvu zenu dvadesetak godina stariju od njega, zna se da je ozenio i curicu od 6 godina. Sudjelovao je i u preko 60 pljacki karavana. Sjekao je glave svojim neprijatiljema. Nekako mi se cini da je on utjelovljenje covjecanstva kakvo ne treba biti. Molio bih muslimane da se ne ljute. Smo zelim neki odgovor.

VL
IC
ice12
05:22 12.01.2015.

Tvrdite kako to nema veze s islamom? Naravno! Time se profanira vjera koja u svojoj naravi predstavlja ljubav, dijalog, suživot, pomaganje ljudima u nevolji i čovjekoljublje. Mržnja i isključivost bilo koje vrste nemaju mjesta u islamu. Ta svojstva, kod kogaoga se nađu, govore da ta osoba ne razumije islam, a istodobno zbog neznanja, svjesno ili nesvjesno, nanose mu štetu. Efendijo mozete li objsniniti?: Borite se protiv onih kojima je data Knjiga (Zidovi i Krscani), a koji ne vjeruju ni u Allaha ni u onaj svijet , ne smatraju zabranjenim ono što Allah i Njegov Poslanik zabranjuju i ne ispovijedaju istinsku vjeru - sve dok ne daju glavarinu (harac) poslušno i smjerno. 9,29

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.