Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Janko Šajatović Krabat
Povratak na članak

Uskok kojemu se Nijemci i danas klanjaju: Predvodio je prije 300 godina elitne hrvatske vojničke postrojbe

Žumberak je postojbina uskoka, a o tim hrvatskim ratnicima koji su postali slavni diljem Europe uskoro ćete moći čitati i u posebnom izdanju Večernjeg lista

Komentari 8

Avatar NasaPosla
NasaPosla
06:28 30.01.2022.

Svaka čast,ali hoće li se roditi jedan,koji će s nama napraviti Hrvatsku boljom od Njemačke.

VL
TE
Teig1
07:49 30.01.2022.

Klanjali ili možda smrtno padali? Stvarno koji epiteti kada znamo koje izumitelje,znastvenike,sportaše i umjetnike ima Hrvatska, a okrećemo se uvjek nekim kolonijalnim silama i njihivom metodama zla.

VL
NB
niko bitan
09:48 30.01.2022.

Nismo o njemu učili u školi. Sjetio sam se našeg pjevača Šajete. I onoga što pjeva "Šaj!"

VL
TO
TORQUEMADA
11:20 30.01.2022.

Žumberak nije postojbina Uskoka, ondje ih je naselila Austrija nakon međunarodnih dogovora i pritisaka da se razbije piratski karakter njihovog ugrožavanja svega brodovlja koje je plovilo uz istočne obale Jadrana, bez obzira na zastave koje su se vijorile na njihovim palubama. Kako su potom ondje živjeli, nije teško naslutiti proveze li se čovjek žumberačkim cestama, a pritom imajući na umu mediteranski i pomorski karakter Senja, grada u kojem su prije toga obitavali. A postojbina im je Bosna, iz koje su pod navalama turske vojske izbjegli u hrvatske krajeve. Sve vam je lijepo izneseno u televizijskoj seriji HTV-a, informirajte se malo i potom uskladite svoje rečenice s relevantnim podacima.

VL
NB
niko bitan
10:00 30.01.2022.

Teig1, ovaj lik je svjetsku slavu stekao u emigraciji, to nema veze s ovim što sugeriraš. Osmanlije su u ovom slučaju bili kolonijalna sila. On je bio nešto kao izumitelj i političar u koži vojnika. Prilično neobična pojava u našoj povijesti. Ali nije se vratio doma jer su Habsburgovci držali visoki PDV, a i cijena plina je otišla u nebo. Ostao je u Švabiji pa više nalikuje na kakvog veterana zadnjeg rata ili legionara koji bi se zadržao u američkoj vojsci i tamo je pobrao uspjehe pa je zatim i ostao tamo živjeti i uspio je Amerikancima pomoći da još bolje žive i još za života je postao legenda.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.