Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

U hrvatskom bi interesu najzdravije bilo da se žrtve komunizma komemoriraju u Macelju

Dok je emigracija od Bleiburga za Titove Jugoslavije radila i mitologiju, dotle je hrvatska politika nakon 1990. taj mit često i njegovala, ili Bleiburg politički često instrumentalizirala

Komentari 17

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
19:56 29.04.2019.

Džaba vam priča, nećete ugasiti komemoraciju jednog od najvećih zločina u 20.-om stoljeću !

VL
BA
bakulušić
20:58 29.04.2019.

Gospodine Despot, po čemu to Bleiburg i Križni put koji je krenuo sa Bleiburga, spadaju u mitove ( bajke, priče, izmišljotine, nevjerodostojne prikaze)? Koliko bi, po Vama, još kostiju moralo viriti iz zemlje, koliko bi neistraženih grobišta moralo postojati pa da to ne bude mit nego istinita priča o hrvatskim stradanjima? I po čemu ove tragedije i stradanja zaslužuju Vaš govor " s visoka"?

VL
Avatar Django
Django
19:52 29.04.2019.

Dirljiv je trud nekih (zna se kojih) da komemoraciju izmjeste iz Austrije u Hrvatsku i onda u tišini eutanaziraju. Ali, to neće biti tako jednostavno. Može li netko, nakon par godina “antifa” protesta i nereda, što bi se u slučaju izmještanja komemoracije sigurno događalo, garantirati da država ne bi iznašla “kompromisno rješenje” u duhu komisije za suočavanje sa zločinima totalitarnih režima? Može li netko zamisliti da bi bilo koja hrvatska vlast bila u stanju jasno i glasno, poput danas austrijske, reći - “Zabrana manifestacije nije dozvoljena, posebno po članku 11 Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama”? I zato, neka Bleiburga na Bleiburgu, pa makar se svodio na simboličan broj učesnika kao od 1952-ge do 1990-te, jer istina o zločinu se ne smije ugasiti, kao što je to bilo za vrijeme Jugoslavije. A ako je državi toliko stalo, slobodno neka organizira državnu komemoraciju, pa tko dođe, dođe.

VL
Avatar jeremija1
jeremija1
02:59 30.04.2019.

Dosta je te Mačekovštine i politike popuštanja. Karte su pale. Zna se točno tko je tko. "Antifašisti" znaju da istina ne smije van, jer ona automatski prokazuje njihove oce i praoce. Svako popuštanje je njihovo jačanje ; za njih je svaka žrtva križnog puta zaslužila smrt jer je tobože svaka od tih žrtava bila ustaški zločinac. To je ljevičarsko - partizanska laž ! Oni okrivljuju te žrtve zato što one raskrinkavaju njihove pretke i njihovu doktrinu ! Svaki dan nadolaze nove kosti i pričaju istinu...

VL
DR
drenova2
21:56 29.04.2019.

Pa svake se godine komemoriraju, i to Križnim putem od 8 km i onda sv. misom!!! I na drugim mjestima u Hrvatskoj se komemoriraju žrtve komunističkog zločina (od Jazovke, Crnog potoka, i desetine drugih mjesta - sve tiho, s pijetetom i sv. misom) - ali o tome komunistička glasila u Hrvatskoj ne govore.

VL
SP
Spezispezi
06:09 30.04.2019.

Despot ide Škrabalovom stazom likom koji je prije 15 g premjestio dan državnosti, pa je pitanje jel danas itko zna kad je taj dan?!

VL
ĆI
ćiro
22:52 29.04.2019.

A tko kaze da medju tim "provokatorima" nema samozvanih "progresivaca",koji to zele prikazat kao toboze ustaski dernek?

VL
PE
petekfr@
06:11 30.04.2019.

Da si svojega izgubio sigurno bi drukčije govorio.

VL
PR
prigorka
00:42 14.05.2019.

Na Bljburgu su Englezi predali Hrvate , komunistima i poslali ih u smrt, od tu pocinje krizni put, ali vecina mjesta masovnog ubijanja je u Slovenjji i Hrvatskoj, pa zbog toga bi bilo bolje da se komemoracija odrzava na jednomjednom od tih mjesta, a drugo bilo bi lakse Hrvatima dolaziti svake godine i odrzavati komeroraciju , nego svake godine se prepirati sa Ausrijancima ili bilo s kim drugim

VL
Avatar Robinzon
Robinzon
09:23 30.04.2019.

Najprije treba iz državnog proračuna nastaviti financiranje svih iskapanja posmrtnih ostataka žrtava, izvršiti DNA analizu da se ustanovi kom narodu pripadaju , sve posmrtne ostatke staviti u svoj lijes, obaviti sahranu po vjerskim obredima pokojnika na mjestu kojeg , na demokratski način izabere Hrvatski Sabor.To mjesto treba proglasiti mjestom komemoracije.

VL
MR
MrkiMedo
06:26 30.04.2019.

Glas razuma! Potpuno se slažem s autorom teksta! Komemoraciju vratiti u Hrvatsku!

VL
BS
Britka sablja
14:02 07.05.2019.

Priču o Bleiburgu treba svesti na ono što se tamo zaista događalo ... bila je to konačna predaja odmetnutih kvislinških voski s područja Jugoslavije. To što su pripadnici OS tzv. NDH bili najbrojniji među njima, ništa na mijenja na stvari. S time što se tog 15. 05. 1945. tamo događalo baš nikakve veze nema s hrvatskom državom, niti bi je trebalo imati. Naravno, ako želite današnju RH prikazati kao pravnu sljednicu tzv. NDH, onda je to već druga priča.

VL
MA
maltez
09:56 30.04.2019.

Neuki novinarčiću. Žrtve "komunizma " ne postoje, jer ni sam komunizam kao društveno uređenje nije postojao.Postoje žrtve komunista . Isto ne tako postoje žrtve fašizma, nego žrtve fašista, ustaša i ostalih kolaboracionista. Ne čudim se da sa tobom svako malomalo netko briše pod.

VL
Avatar J.M.
J.M.
07:20 30.04.2019.

Obzirom da kolorit okupljanja u Bleiburgu dobrim dijelom ukazuje i na tugu zbog poraza zločinačkog režima, na ponos zbog obilježavanja mjesta zadnjeg otpora pobjedniku, na neslaganje s današnjim normama moderne civilizacije, ovaj članak je prilično naivan. A možda i tendenciozno ignorira navedene dimenzije tog skupa.

VL
KO
komar64
09:28 30.04.2019.

Dug je bio Križni put....obilježavat će se jednom i u Beogradu.

VL
Avatar Melankolija
Melankolija
09:15 30.04.2019.

Ako Bleibursku kommemoraciju dovedete u Hrvatsku, nikad se necete rijesiti revizionizma, a mozda can ni fasizacije drustva. Ja vam to nebi preporucio, jer Hrvatska se nebi trebala ni u kojoj mjeri povezivati sa NDH, nebi to bilo dobro po Hrvatsku.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.